Így roamingol a magyar

Mutatjuk a Telenor ügyfeleinek top adatroaming országait

Amikor külföldön használjuk magyar telefonszámunkat, akkor roamingolunk. Míg korábban a hanghívások tették ki a roamingforgalom nagy részét, mára a külföldi adatforgalom is dinamikusan növekszik, aminek hátterében az Európai Unión belüli kedvező roamingszabályozás és a csevegőalkalmazások elterjedése áll. De melyik országokban roamingol a legtöbbet a magyar?

                         

               

A Telenor a 2016. január és 2018. május közötti időszakot vizsgálta, hogy kiderüljön, a hálózatán bonyolított adatroaming-forgalom alapján mely országok a legkedveltebbek az ügyfelei körében. A vizsgált időszak közepén, 2017 júliusában életbe lépett szabályozás megnyitotta a lehetőséget az EU-n belüli szabadabb adathasználatra is, azaz az EU-n belül alapesetben – néhány kivételtől eltekintve – a hazaival megegyező feltételekkel használhatóak a mobiltarifák. A roaming adatforgalmi eredmények alapján az emberek hamar alkalmazkodtak az EU-s szabadsághoz: az adathasználat mennyisége több országban azonnal megugrott és azóta is, szinte töretlenül exponenciális növekedést mutat, például Németországban, Ausztriában vagy a távolabbi Írországban és Hollandiában is.

nemet-holland

A vizsgált 29 hónapban a Telenor ügyfelei a következő országokban adatroamingoltak a legtöbbet:

1.            Németország

2.            Ausztria

3.            Olaszország

4.            Franciaország

5.            Horvátország (!)

A 2017-es évet vizsgálva az EU 27 országában havonta átlagosan 1 562 gigabájt adatot forgalmaztak a Telenor ügyfelei.

Szezonálisan is lényegesen többet adatroamingolunk

Érdekesség, hogy az elsősorban nyaralási célpontként számon tartott Horvátországban a téli adatforgalom egészen alacsony, míg a nyári szezonban az EU szabályozást követően hatalmasat ugrott a roaming adathasználat az egy évvel korábbihoz képest. Így Horvátország csupán a kiugró nyári forgalommal tudott a top 5 EU adatroaming-ország listájára kerülni. Forgalmazott adatmennyiségben Görögország ugyan elmarad Horvátországtól, de az adatforgalmi trend hasonlóan mutatja a szezonalitást. Ebben a két országban a Telenor-ügyfelek adatroaming-forgalma a következőképpen alakult:

 

Állandó forgalom és szezonalitás együttes hatása is megfigyelhető

Az általánosan megugró roamingforgalom és a szezonalitás hatása egyszerre figyelhető meg az Olaszországban és Spanyolországban mért adatokon. Ezekben az országokban 2017 júliusától a korábbi többszörösére nőtt az adatroaming-forgalom, ugyanakkor a nyári hónapokban ehhez képest is kiugró értékek figyelhetők meg. Ezekkel a hatásokkal Olaszország a top 5 EU adatroaming listán a 3. helyet érte el.

 

Az EU-n kívül is emelkedő adatroaming-használati trend tapasztalható

Az 1-es roaming díjzónába tartoznak az EU országok, valamint Norvégia, Andorra, Gibraltár és Liechtenstein. Ezeket a területeket elhagyva 2-es, 3-as vagy 4-es díjzónát határoznak meg a szolgáltatók. Ebben a kategóriában szintén növekvő adathasználati trendek figyelhetőek meg, azonban itt a növekedés mértéke jócskán elmarad az 1-es díjzónában tapasztaltaktól.

1-es zónán kívüli top adatroaming országok:

1.            Izland

2.            Egyesült Államok

3.            Svájc

4.            Szerbia

5.            Törökország

Érdekesség, hogy a toplistán 5. helyen szereplő törökországi adatroaming-mennyiséget nem sokkal lemaradva Kína követi.

 

Tippek és trükkök a nyugodt roamingoláshoz

Külföldi utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy az utazás során érintett országok milyen roaming díjzónába esnek. EU-n belül és az 1-es díjzónában általában nincsen sok teendő; az 1-es zóna elhagyása esetén azonban érdemes az erre a célra kialakított, időszakos roaming csomagok közül választani. A Telenor ügyfélszolgálati csapata a közelmúltban összegyűjtötte az ügyfelek által roaming-témában leggyakrabban feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat. A gyűjtemény segíti a külföldre utazókat, hogy – elkerülve a kellemetlen meglepetéseket – külföldön is a lehető legtöbbet hozzák ki a mobilinternetből.

A roaming tippek és trükkök gyűjteménye itt található: https://www.telenor.hu/sajto/kozlemeny/roaming-tippek