90%-os Hipernet kapacitásbővítés a Telenortól a nyári szezonra a Balatonnál

Nyári szezonban a balatoni régióban zajlik a Telenor országos mobilforgalmának 10%-a

A nyári szezonban átlagban öt-hétszeresére, de a legnépszerűbb helyeken akár több mint a tízszeresére növekszik a balatoni régióban mobilozók száma. Ilyenkor a teljes országos mobilforgalom több mint 10%-a ebben a térségben keletkezik, ezért a Balaton és környéke a nyári hónapokban nem csupán turisztikai, hanem távközlési szempontból is kiemelt fontosságú terület. A Telenor 13 új bázisállomással, illetve frekvenciasávok összefogásával javítja az ügyfélélményt.

A közvetlen Balaton parti településeken élő közel 140 ezer ember számára a Telenor 96%-os mobilhálózati lefedettséget biztosít. A „magyar tengernél” júniustól augusztus végéig egy zsúfolt napon átlagosan öt-hétszeresére nő a mobilhálózati forgalom egy átlagos, téli naphoz képest. Az adatforgalmi szezonalitás szempontjából kiemelkedő települések közül a sokak által kedvelt Csopakon például tizenötször annyi adat megy át a Hipernet hálózatán a nyári szezon egy napján, mint egy februári hétköznapon.

Magyarország egyetlen térségében sem mérhető ilyen mértékű forgalomnövekedés; a három hónap alatt a balatoni régió a teljes országos forgalom több mint 10%-át generálja. A Telenor ügyfelei egy átlagos napon a balatoni településeken közel 20 terabájt adatot forgalmaznak, és százezres nagyságrendű SMS-t küldenek és fogadnak.

„Imádjuk a Balatont, szeretjük a kihívásait”

Domborzati viszonyai, természetvédelmi területei, védett épületei és a toronyépítést szigorú feltételekhez kötő Balaton-törvény szabályai miatt a tó körüli terület hálózatbővítés szempontjából különlegesnek számít, és az sem elhanyagolható tényező, hogy a nyári forgalmat kiszolgáló hatalmas kapacitás az év többi időszakában kihasználatlan marad, ami üzemeltetés-gazdaságossági szempontból jelent kihívást.

A Telenor a térségben sikeresen lebonyolított fejlesztéseken túl számos, időszakosan alkalmazott új bővítéssel éri el a nyáron elvárt, a tavalyihoz képest nagyságrendileg 90%-kal megnövelt kapacitásszintet.

A szolgáltató az elmúlt évben 13 új bázisállomást telepített a tó vonzáskörzetében, és több mint 50 cella esetében frekvenciasávok összefogásával 4G-ről 4G+ technológiára bővítve kínálja mobilinternet- és 4G-hangszolgáltatását. A frekvenciasáv-összefogással felkészített településeken a szezon előtti időszakban akár 500+ Mbps sebesség is mérhető egy átlagos lakossági Hipernet hozzáféréssel.

A Telenor további 45 állomáson a vezérlőmodulok legmodernebb, leggyorsabb modellre való frissítésével bővítette a kapacitásokat. A bővítést a legnagyobb mértékben Csopak, Fonyód, Balatonlelle, Balatonboglár, Balatonvilágos és Vonyarcvashegy, illetve Siófok, Balatonszemes, és Balatonfenyves környékén tapasztalhatják az ügyfelek.

„Ügyfeleink a minőségi szolgáltatást - a jól megszokott lefedettséget és sávszélességet -időszaktól függetlenül, így a nyári szezonban is ugyanúgy igénylik. Folyamatosan követjük a visszajelzéseket, és törekszünk arra, hogy az igényeknek megfelelően fejlesszük a balatoni kapacitásunkat is. Az idei modernizáció számos településen hoz érezhető fejlődést. A hálózatbővítések egyértelmű hatása, hogy a hálózatra a korábbinál több felhasználó tud nagyobb sávszélességgel csatlakozni, az eddiginél nagyobb lefedettségi területen” – magyarázta Koller György, a Telenor Magyarország műszaki vezérigazgató-helyettese.

Autópályák és fesztiválok: megduplázott sávszélesség, ideiglenes állomások

A szezonban nagyobb mértékben igénybe vett útvonalak (mint az M7-es autópálya és a 7-es főút), amelyeken az átlagos napokon suhanó autók jelentik az átlagos mobilhálózati forgalmat, a nyári időszakban - amikor egy fesztiválhoz hasonlóan sokan gyűlnek egy időben egy területre -, a gyakoribb torlódásoknak köszönhetően a területen elérhető mobilhálózatot is nagyobb igénynek teszik ki. Az ilyen esetekre is felkészülve a Telenor a nyári szezon kezdetéig bővítést hajtott végre Martonvásár, Velence, Székesfehérvár és Polgárdi térségében. Az érintett állomásokon a szolgáltató megduplázta a sávszélességet, valamint két új állomást is üzembe helyezett.

A forgalmas útszakaszokhoz hasonlóan a nagyobb nyári fesztiválokon is nagy számú előfizető koncentrálódik egyidőben kis helyen. Ilyenkor átlagosan egy közepes városnyi ember sűrűsödik össze, ennek megfelelően az adatforgalom is óriási. Ahogy a korábbi években, úgy idén is számos Balaton környéki fesztiválon és rendezvényen végez kapacitásbővítést a Telenor ideiglenes állomások telepítésével, valamint a környéki bázisállomások kapacitásának maximálisra bővítésével.