Fenntarthatóság

A Yettel mint felelős vállalat
 

A vezérigazgató köszöntője

„2023 szeptemberében vettem át a Yettel Magyarország vezetését, és nagy öröm számomra, hogy az ország egyik vezető vállalatát irányíthatom. Célom, hogy az innovációara építő Yettel márka tovább erősödjön Magyarországon úgy, hogy közben az ügyfélközpontúság és a fenntarthatóság egyaránt fémjelzi a működésünket.

2022 rendkívüli kihívásokkal teli év volt iparágunk, vállalatunk és az egész világgazdaság számára. A szomszédunkban dúló háború, az energiaválság és az infláció miatt számos nehézséggel szembesültünk. Ám mindezek ellenére eredményes üzleti évet zártunk, mindenekelőtt azért, mert sikerült alkalmazkodnunk az új világhoz. Fontos mérföldköveket értünk el: teljeskörű szolgáltatást nyújtó távközlési vállalattá váltunk azáltal, hogy kiépítettük Magyarország egyik legerősebb 5G hálózatát és otthoni internetcsomagokat, majd később TV szolgáltatást vezettünk be. 2022-ben a Yettel márka bevezetését is sikeresen végrehajtottuk, és ugyanebben az évben lefektettük a vállalat ESG-stratégiáját is. Új vezérigazgatóként elkötelezett vagyok aziránt, hogy ezen az úton még gyorsabb ütemben haladjunk tovább.

Fenntarthatósági erőfeszítéseink összhangban vannak anyavállalatunk, a PPF Csoport stratégiájával. Belföldi kihívásokra reagáló céljainkat a globális és európai irányelvekkel összhangban határoztuk meg. Ennek egyik legfontosabb eleme, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk csökkentése érdekében csatlakoztunk a Science Based Targets (STBi) kezdeményezéshez.

Kétségkívül a globális felmelegedés megállítása az egyik legsürgősebb cél, amelyhez vállalatként hozzájárulhatunk, de emellett meggyőződésem, hogy belülről kifelé építkezve tudunk valódi hatást elérni. Ennek szellemében kiemelt fontosságot tulajdonítunk saját kollégáink célzott oktatásának, érzékenyítésének. Büszke vagyok arra is, hogy digitális oktatási programunkon keresztül nem csupán diákok tízezreit készítjük fel a biztonságosabb életre a digitális térben, hanem a diák-szülő-tanár háromszögre összpontosítva, minden szereplőt hozzásegítünk a digitalizáció előnyeinek hasznosításához. Emellett elektronikus hulladékgyűjtő programokat indítottunk ügyfeleink környezetvédelmi tudatosságának fejlesztésére és a használt mobileszközök gyűjtésén keresztül a körforgásos gazdaság megteremtését célzó erőfeszítések támogatására. A kiberbiztonság terén is jelentős lépést tettünk előre 2022-ben, így mára több százezer ügyfelünk élvezi az interneten leselkedő veszélyek ellen védő hálózati szoftverünk előnyeit.

Határozott meggyőződésem, hogy az üzleti működésnek és a fenntarthatóságnak kéz a kézben kell járnia. A távközlési iparág legújabb technológiája, az 5G, kulcsfontosságú a fenntarthatóság szempontjából. Nem csupán azért, mert jelentősen mérsékli az egységnyi adat továbbításához szükséges energiamennyiséget, hanem azért is, mert megkönnyíti az oktatást, a munkavégzést, a banki szolgáltatások igénybevételét, a közlekedést és gyakorlatilag az üzleti és a magánélet szinte minden folyamatát. Magyarország egyik legjobb 5G-ügyfélélményét nyújtó hálózatunk kulcsszerepet játszik a magyar gazdaság és társadalom hétköznapjaiban.

Az etika és az integritás vállaltunk legfontosabb alapértékei, és ezek mellett az ESG-t is a jövőbeni sikeres működésünk szempontjából meghatározó vezérelvnek tartom. Alapvető fontosságú, hogy a vállalatok sikerét és értékét a pénzügyi eredmények mellett fenntartható teljesítményük alapján mérjék, mert ez fogja garantálni a globális fenntarthatósági törekvések eredményességét.”

Olvasd el a teljes köszöntőt és a 2022-es fenntarthatósági jelentésünket ITT !

        

      

 

Igor Prerovsky


Igor Prerovsky
A Yettel Magyarország vezérigazgatója 


Úgy véljük, egy üzleti működés csak akkor fenntartható, ha abban a fenntartható fejlődés mindhárom pillére szerepel, azaz a gazdasági megfontolások mellett figyelembe veszünk környezeti- és társadalmi szempontokat is. 

Ennek megfelelően azon dolgozunk, hogy infokommunikációs technológiánk előnyeit úgy tegyük elérhetővé mindenki számára, hogy közben üzleti tevékenységünkben és döntéseinkben felelősségteljesen, etikusan és átláthatóan járunk el, valamint az esetleges káros társadalmi- és környezeti mellékhatásokat minimalizáljuk és kompenzáljuk.

Fenntarthatósági tevékenységünk fókuszában az internetbiztonság és a felelős üzleti működés áll. Ezek mellett hangsúlyt fektetünk környezetünk védelmére, felelős foglalkoztatási gyakorlatok alkalmazására, illetve civil partnereinket is segítjük olyan projektek megvalósításában, melyek a fenntarthatósági stratégiánkba illeszkednek.
 

Digitális oktatás

Hipersuli

ProSuli

A ProSuli a digitális oktatási programunk, amelyben 2015 óta dolgozunk a digitális oktatási módszertanok terjesztésén, fejlesztésén. Iskolákat fogunk össze és támogatjuk a digitális újításra nyitott pedagógusok munkáját, tanári közösséget építünk, és szupergyors internet-hozzáféréssel segítjük az iskolák digitalizációját. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Oktatási Hivatal) által akkreditált képzést is biztosít bármely – akár ProSuli iskolákon kívüli – pedagógus számára. 

Hipersuli

 KórházSuli

Büszke főtámogatói és a kezdetektől partnerei is vagyunk a KórházSulinak, mivel hisszük, hogy az internet segítségével sokat tehetünk az egyenlőtlenségek csökkentéséért. A KórházSuli egészségi állapotuk miatt hátrányban lévő gyerekeknek segít a felzárkózásban. A programban résztvevő tanárok és diákok részére korlátlan internet-hozzáférést biztosítunk, így az oktatás helyhez kötöttsége többé nem lehet a tanítás és tanulás akadálya.

Hipersuli

 E-mentor tanoda

A ProSuli működtetése mellett támogatunk több olyan digitális oktatásfejlesztési kezdeményezésben, melyek célja a képzés hatékonyságának növelése és az oktatás lehetőségeinek bővítése. A 21. századi Pedagógiáért Alapítvány E-Tanoda programjában és a Magyar Református Szeretetszolgálat Ózdi Válasz út E-mentor programjában a diákok önkéntes alapon segítenek egymásnak online korrepetálással és személyre szabott digitális tananyagokkal.

TudatosNet
 

Felelős szolgáltatóként kiemelten kezeljük a gyermekek biztonságát az online térben. Ezt nemcsak technikai eszközzel támogatjuk, a tudatos internethasználat fontosságát minden elérhető fórumon hangsúlyozzuk a fiatalok, a szülők és a pedagógusok körében egyaránt. 
Az elmúlt években hatalmas tudásanyag gyűlt össze a témában: 

Továbbá hasznos információkat találsz a gyerekek digitális szokásainak megértéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által működtetett https://gyerekaneten.hu oldalon is.

 

Tartalomszűrő megoldások a gyermekek online védelme érdekében

Gyermekeink tudatos okostelefon használatát segíthetjük a családi készülékekre telepített Family Link alkalmazással. Az alkalmazásról bővebben ide kattintva ismerhetsz meg bemutató videót. Az alkalmazást ide kattintva töltheted le ingyenesen androidos telefonra, ide kattintva pedig iOS (Apple) telefonokra. 

A Yettel számos otthoni internetes megoldást is kínál, amelyek lehetővé teszik a kiváló minőségű nagyképernyős internetezést, azaz wifi-re csatlakozva számítógépekkel, laptopokkal történő internetezést. Ezek az eszközök más védelmi rendszereket kívánnak, mint az okostelefonok. A család és a gyermekek védelmére az ingyenesen kipróbálható NORTON Family program telepítését javasoljuk, amely ide kattintva érhető el.

A legelterjedtebb számítógépes operációs rendszer a Windows, valamint az egyik legismertebb online videójáték-konzol, az XBOX gyártója a Microsoft szintén számos tartalomszűrési lehetőséget kínál és ajánl a gyermekkorú felhasználók védelmének segítésére, amennyiben eszközeiken az Edge böngészőt használják. A Microsoft biztonsági beállítási javaslatait ide kattintva érheted el.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által összeállított gyűjtésben megismerhetsz további ajánlott szűrőszoftvereket. A Hatóság ajánlását ide kattintva érheted el.
 

A „Family Link” a Google ingyenesen letölthető alkalmazása illetve szolgáltatása, melynek adatvédelmi (GDPR) és más jogszabályi megfelelése a Google kizárólagos felelősségi körébe tartozik. A „Family Link” szolgáltatásra, az alkalmazás használatára, a vonatkozó adatvédelmi szabályokra a Google Ireland Limited által meghatározott mindenkori Google ÁSZF az irányadó, az alkalmazás a Google  Általános Szerződési Feltételek szerint használható.


Környezettudatosság
 

Fontos alapértékünk a környezet tisztelete, ezért arra törekszünk, hogy a nagyvállalati létből fakadó káros környezeti hatásokat vagy megelőzzük, vagy innovatív környezetvédelmi megoldásokkal minimalizáljuk. Nem csak a környezetvédelemmel kapcsolatos megfelelési kötelezettségek teljesítése a cél, saját környezeti teljesítményünk javításán túl termékeink, szolgáltatásaink és kommunikációnk révén is szeretnénk hozzájárulni a társadalom környezettudatosságának erősítéséhez. 

Környezetvédelmi stratégiánk az energiahatékonyságra, a megújuló energiaforrások használatára, a mobil telekommunikációban rejlő lehetőségek kihasználására és munkatársaink bevonására épül. Munkavállalóinkat rendszeres környezetvédelmi képzésekben részesítjük, melyek elsődleges fókusza a káros környezeti hatások megelőzése.

Yettel székház

 
 Yettel Ház


Irodaházunk átadásakor Közép-Európa egyik legnagyobb környezettudatos beruházásának számított, de még napjainkban is egyike a legmodernebb és leginkább környezetbarát vállalati székhelyeknek Magyarországon.  A hazai irodapiacon új koncepciót megtestesítő épület máig számos egyedülálló megoldással rendelkezik.  A székházat több rangos hazai és nemzetközi építészeti díjjal is elismerték
A ház a fenntarthatóság jegyében úgy épült, hogy a vállalat birtokában lévő nyolc hektárnyi terület csupán 7,55 százalékát foglalja el. A székházat szándékosan nem választja el kerítés a környezetétől, így organikusan illeszkedik a környező zöldterülethez, amely Natura 2000 környezetvédelmi terület szomszédságában helyezkedik el. Az épületben kiemelten környezetbarát gépészeti megoldásokat alkalmaztak: geotermikus fűtő-hűtőrendszere napjainkban is hazánk egyik legnagyobb, megújuló energián alapuló fűtési-hűtési rendszere. Az irodaház melegvíz-ellátásának 60 százalékát 168 négyzetméternyi összfelületű napkollektor-rendszer biztosítja. Energiahatékony kialakításának köszönhetően a székház éves szinten ötszáz háztartás szén-dioxid kibocsátását és áramfogyasztását képes megtakarítani. 


Mit tehetsz ügyfélként a környezet védelme érdekében? 

Saját környezeti hatásaink csökkentése mellett fontosnak tartjuk, hogy aktívan hozzájáruljunk ügyfeleink környezeti hatásainak mérsékléséhez is. Ennek érdekében törekszünk olyan termékeket és szolgáltatásokat is elérhetővé tenni, amelyeken keresztül hozzá tudunk járulni fogyasztóink erőforrás felhasználásának és károsanyag kibocsátásának csökkentéséhez.

 • Ha úgy gondolod, hogy új telefont  szeretnél vásárolni, akkor a régi mobilodat ne dobd ki és ne őrizgesd sokáig a fiókban sem! Hozd be hozzánk, bármelyik Yettel üzletben átvesszük, ahol folyamatos lehetőséget biztosítunk arra, hogy leadd használt készüléked. A visszagyűjtött eszközöket újrahasznosítás céljából használt készülékként tovább értékesítjük külföldi piacon .
 • Környezettudatos kiegészítők: pl. lebomló mobiltokok.
 • Egyéb szolgáltatások: digitális szerződéskötés és aláírás, e-számla, online ügyintézés.
   

Közösségi szerepvállalás
 

Vállalatunknál immár hagyomány olyan közösségi programok szervezése, amelyek lehetőséget nyújtanak a munkavállalóinknak , hogy közösen tegyenek valami hasznosat környezetünkért és társadalmunkért, annak egy-egy segítségre szoruló csoportjáért.  Nagyszabású vállalati önkéntes programok lebonyolításával, illetve  adománygyűjtések (írószer és tanszer, tartósélelmiszer, könyvek, ruházat), jótékonysági süteményvásár szervezésével vállalunk e téren aktív szerepet. Ezen programokkal nem csak a társadalmunk és a környezetünk érdekében tehetünk valami hasznosat, de színes és szemléletformáló közösségi élményt nyújtunk kollégáink számára is. Önkénteseink és partnereink már több mint 40 000 fiatalt értek el a tudatos nethasználatot célzó programokkal.

Együttműködések

 • 2013 óta stratégiai partnerségben állunk a Magyar Vöröskereszttel, amelynek a fókuszában a katasztrófa-kezelési feladatokhoz kapcsolódó telekommunikációs együttműködés áll, ezenkívül a Véradókamion és a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat működését is támogatjuk
 • A Vigyél Haza Alapítvány tudatos kutyatartást támogató applikációjának és tevékenységének támogatása
 • A WWF és az UNICEF működésének és adománygyűjtéseinek támogatása
 • Adományvonalak és segélyvonalak működtetése a rászorulókért
 • 13600-Adhat Vonal, amelyet más telekommunikációs cégekkel és Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvánnyal közösen üzemeltetünk
 • Mobiltarifába épített jótékonykodás – Bátor Tábor flotta 
   

 

Kórházsuli

 


 


Kapcsolat

Amennyiben kérdésed lenne a Yettel fenntarthatósági tevékenységeivel és kezdeményezéseivel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal a fenntarthatosag@yettel.hu e-mail címen.
 


Fenntarthatósági jelentések

Fenntarthatósági jelentés 2022
Fenntarthatósági jelentés 2021
Fenntarthatósági jelentés 2015
Fenntarthatósági jelentés 2014
Fenntarthatósági jelentés 2013
Fenntarthatósági jelentés 2010-2012
Fenntarthatósági jelentés 2009
Fenntarthatósági jelentés 2008
Fenntarthatósági jelentés 2007
Fenntarthatósági jelentés 2006