Rangos díjjal tüntette ki az NMHH a Telenor munkatársát

A hírközlési piac fejlődéséért több évtizeden át végzett kiemelkedő munkájáért Magyari Endre-díjat vehetett át Bánhidi Zoltán, a Telenor távközlésszabályozási osztályának vezető tanácsadója Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnökétől, Karas Monikától.

A dr. Magyari Endréről, a hazai rádiózás egyik elindítójáról elnevezett életműdíjat a hírközlési hatóság elnöke minden évben két, a magyar hírközlésért sokat tevő személynek ítéli oda a távközlés világnapján. 2018-ban Bánhidi Zoltán, a Telenor Magyarország távközlésszabályozási osztályának vezető tanácsadója, valamint Madarász Erika, az NMHH munkatársa részesült a kitüntetésben.

Bánhidi Zoltán és Karas Monika

Bánhidi Zoltán szakmai pályája a kilencvenes évek óta szorosan egybefonódik a magyar személyhívó és mobiltávközlés indulásával, majd fejlődésével: ekkoriban személyhívókkal foglalkozó céget igazgatott, majd 2005-ben csatlakozott (az akkor még Pannon néven működő) Telenor Magyarországhoz.

Az azóta eltelt 13 évben Bánhidi részt vett a Telenor, illetve a magyar távközlési szektor jövőjét jelentősen meghatározó összes rádiófrekvencia-tenderen. Jelenleg a Telenor távközlésszabályozási osztályának vezető tanácsadó szakembere kiemelkedő szerepet vállalt a 900 MHz-es frekvenciatartományon belüli sávátrendezésben is. A több éven át tartó folyamat keretében a hazai mobilszolgáltatók a korábbi töredezett, szűk frekvenciablokkjaik helyett egybefüggő rádiósávok használatára állhattak át, ami nagyban hozzájárult a napjainkban elérhető korszerű mobil szélessávú szolgáltatások megvalósításához.

Az Európában egyedülálló sávátrendezési folyamatot a hazai mobilszolgáltatók hálózati leállások nélkül hajtották végre – Bánhidi Zoltánnak pedig kiemelkedő szerepe volt a folyamat végrehajtásának megtervezésében, koordinálásában és végrehajtásában is, amelynek sikerességét jelzi, hogy az áthangolások miatt egyáltalán nem emelkedett a fogyasztói panaszok száma.

Szintén Magyari Endre-díjat vehetett át az NMHH munkatársa, Madarász Erika, aki egyebek mellett az azonosítógazdálkodással és számhordozással összefüggő jogi szabályozásban, valamint az azonosítógazdálkodási adatbázis rendszer kidolgozásában vállalt kiemelkedő szerepet.