ByeAlex erősödő dühéről, Gerendai Károly a kényszerszülte új ötletekről beszélt a „Krízisből Erő – az újranyitás lélektana” című online sorozat második részében

ByeAlex a járványhelyzet miatt elvesztette kapaszkodóit: az élő zenélést és a közönséggel való kapcsolatot. A koncertstop idején új lemezt írt, de ahogy ő fogalmaz, bár ne lett volna rá ideje. Gerendai Károly válság-üzemmódba kapcsolt és a tehetetlenség érzése elől a cselekvésbe menekült,  erős vezetőként új ötletekkel tartotta a lelket a csapataiban. Úgy látja, hogy a sok veszteség mellett a krízisnek pozitívuma is van, születtek olyan sikeres újítások, amik  hosszú távon is velük maradnak. A „Krízisből Erő – az újranyitás lélektana” című online sorozat második részében ByeAlex, előadó, dalszerző és Gerendai Károly üzletember voltak Al Ghaoui Hesna és Endrei-Kiss Judit vendégei.

 „Az, hogy ez az újranyitás milyen lesz, nagyban függ attól is, hogyan tudjuk feldolgozni az elmúlt év traumáit, kihívásait” – fogalmazott a második adás felvezetőjében Al Ghaoui Hesna, a „Krízisből Erő – az újranyitás lélektana” műsorvezetője. „Mivel a turizmus, a vendéglátás és a zeneipar résztvevői azok között vannak, akiket a leginkább érintettek a járvány miatt bevezetett korlátozások, különösen érdekesek lehetnek két mostani vendégünk tapasztalatai az elmúlt évről” – tette hozzá a másik házigazda, Endrei-Kiss Judit, a Telenor HR vezetője, aki szerint az is nagyon érdekes, milyen eltérő tapasztalataink és élményeink vannak ugyanarról az eseményről, és hogy milyen energiákat, ötleteket hozhat felszínre egy ilyen megélt krízis.

ByeAlexet nagyon súlyosan érintették a korlátozások és arról is nyíltan beszélt, milyen lelki eredetű problémákkal kellett megküzdenie a hosszúra nyúlt járványidőszakban: „Nyilván nem a Covid az elsőszámú problémám, hanem vannak más gondok is, meg más gondolatok a fejemben, amivel magamra maradtam. Én szeretek az érzelmi problémáim elől előre futni és elmenekülni, amiben sokat segít a zenélés és minden, ami ezzel az életmóddal jár, dehát a Covid az jött és nem hagyott békén.” A zenész a beszélgetés során őszintén vallott arról is, hogy milyen nehezen éli meg, hogy idén is elmaradnak a nagy fesztiválok és hogy alig volt alkalma az elmúlt egy évben élőben érintkeznie a közönséggel. „Én megtanultam a zenélés által, hogy hogyan szeressem meg az embereket, és most a Covid alatt kezdtem ezt megint elveszíteni, és nem akarom ezt érezni.”
 
Gerendai Károly, üzletember, kultúraszervező, a Sziget Fesztivál alapítója elmondta, hogy ő sem vette olyan könnyen a Covid által jelentett kihívásokat.
„Azt sokkal jobban megszenvedtem pszichésen is, hogy nem úgy működik a világ, ahogy szeretném és nincs rá hatásom, közben meg mégis csak nekem kell a saját környezetemben erősnek maradni és példát mutatni, mert ha azt látják, hogy én összeomlok, azzal egy csomó embernek okozok még problémát.” Gerendai „válság-üzemmódba” kapcsolt: „ lassan több mint egy éve és próbálok forgatókönyveket gyártani és arra ösztönözni a kollégákat, hogy ezt is próbáljuk ki, azt is próbáljuk ki, ne álljunk és várjuk a sültgalambot” - mondta. Szerinte rengeteg olyan dolgot kellett kipróbálni a járvány alatt, amik amúgy eszébe sem jutottak volna, és úgy tűnik, ezek közül több is megmaradhat a  járvány után – legyen szó házhoz kiszálló séfekről vagy online koncertekről. „Két érzés között ingadoztam folyamatosan: egyrészt, ugye, a tehetetlenség érzése, ami valamilyen módon legyűrt, másrészt a cselekvéskényszer, hogy ‘gyerünk, valamit muszáj csinálni, valahogy előre kell menekülni!’” - emlékezett vissza Gerendai, aki szerint a bizonytalanság miatt a vezetői döntésekbe is befészkelte magát a félelem.
A videósorozat második epizódja azt járja körbe, hogy akár szakmailag, akár pszichés szempontból milyen nehézségek merültek fel a különböző élethelyzetben lévő emberek életében, megvizsgálva azokat a kényszer szülte megoldásokat is, amelyek - sikerességük, újszerűségük miatt - lehet, hogy valamilyen formában még sokáig velünk maradnak.

A  vendégek és a házigazdák arra is kitértek, hogy milyen mentális és fizikai kihívásokkal járhat akár a várva várt újranyitás is. Hiszen a beszélgetéssorozat egyik fő célja éppen az, hogy teret adjon a kibeszélésnek, a tabuk ledöntésének azzal kapcsolatban, hogy még ebben a nehéz időszakban is ér jól lenni és érezni, hogy lehet tanulni, profitálni is a kihívásokból. És ér rosszul lenni is, megélni a negatív érzéseket, és még jobb, hogy ha tudunk ezekről beszélni is. Éppen ezért a műsorvezető páros rendkívül hálás ByeAlexnek és Gerendai Károlynak, hogy őszintén megosztották a gondolataikat és az érzéseiket is arról, hogy milyen magasságokat illetve mélységeket éltek meg az elmúlt időszakban, hogy érzik magukat az újranyitás kapujában. Hiszen a sikerhez vezető út sokszor kudarcokon keresztül vezet, COVID idején ez különösen igaz.
A sorozat aktuális, második epizódja itt érhető el: https://youtu.be/Jsqe1iyxDXI

A sorozatról:

A koronavírus járvány és az ezzel járó korlátozások alaposan felforgatták az emberek életét, ez óhatatlanul sok stresszel és félelemmel, szorongással járt. De legalább ennyi érzelmi terheléssel, dilemmával, kódolt konfliktussal jár az újranyitás, a normális – vagy új normális – élethez történő visszatérés is. A Telenor támogatásával létrejött sorozatban Al Ghaoui Hesna és Endrei-Kiss Judit ehhez szeretne muníciót, inspirációt, tudást adni és példaértékű emberi, közösségi, munkahelyi történeteket bemutatni a meghívott vendégeikkel való beszélgetéseken keresztül.

A hat epizód során olyan vendégek osztják meg a Krízisből Erő égisze alatt az adott epizódhoz kapcsolódó gondolataikat, mint Gerendai Károly, ByeAlex, Baji Anikó, Lukoviczki Réka „Robotgirl”, Dr. Fülöp Márta, Gazsi Zoltán, Balatoni József „Jocó bácsi” vagy Michelisz Norbert és még számos elismert szakértő és közismert személy. A Krízisből Erő – az újranyitás lélektana sorozat a HR Fest szakmai támogatásával jött létre.

A sorozat korábbi, első epizódja a gyász, az elengedés és az újrakezdés témáját járta körül Baji Anikó egészségügyi kommunikációs szakértő, aki az Uzsoki Kórház sürgősségi triázsaként (betegosztályozó) a frontvonalban dolgozik a járvány kezdete óta, Lukoviczki Réka „Robotgirl” blogger, inspirációs előadó és modell, valamint Hajdu-Kis Diána szervezetfejlesztő, coach és gyászszakértő  közreműködésével.