Együtt ugrott ki a repülőből a wakeboard-világbajnok és a formaugró világrekorder

Orbán Olivér és Kiss József különleges sárkányalakzatot rajzolt ki az égbolton

A közelmúltban egy különleges alakzattal találkozhatott a Velencei-tó környékén, aki az eget kémlelte, ugyanis 12 formaugró ejtőernyős egy hatalmas sárkány alakjában állt össze az égen. Az extrémsportolókkal együtt ugrott Orbán Olivér wakeboard-világbajnok, az Exatlon egykori szereplője is, aki a végén egy kanapén landolt.

Az attrakció során a 12 fős, professzionális formaugrókból álló csapat Orbán Olivér wakeboard-világbajnokkal kiegészülve több ezer méter magasságban kapaszkodott össze, hogy megidézze a Yettel TV kabalafiguráját, egy repülő sárkányt. Egy ilyen, bonyolultnak számító alakzat megvalósításához a fegyelem mellett elengedhetetlen, hogy a szabadesésben akár 220 km/órás sebességgel zuhanó ejtőernyősök felvegyék egymás sebességét és folyamatosan figyeljék társaik jelzéseit.  

Sárkány alakzat

 

„A wakeboard miatt nem ismeretlen nekem a magas adrenalinszint, és évekkel ezelőtt egyszer már ugrottam tandem-ejtőernyővel is. A Yettel felkérésére most bevállaltam az ejtőernyős formaugrást, és a meglévő tapasztalatom ellenére a földet érésig rettenetesen izgultam. Egy szűk utasterű géppel szálltunk fel, majd ugrás után nagyon fegyelmezetten, igazi csapatmunkában kellett létrehoznunk az alakzatot a levegőben, figyelve egymásra, hiszen egy ember figyelmetlensége akár végzetes is lehet egy ilyen mutatványnál. Szerencsére a sárkány-csapat hamar befogadott, ami segített abban, hogy a feladatra és persze az ezzel járó hatalmas élményre koncentráljak” – számolt be Orbán Olivér, wakeboard-világbajnok, korábbi Exatlon-szereplő.

A csapatot Kiss József ejtőernyős formaugró világrekorder vezette, aki már több mint 4200 ugráson van túl. A mostani akciónál a sárkányalakzat összeállításában tizenkét ejtőernyős, férfiak és nők egyaránt részt vettek; a csapat legfiatalabb tagja 23, a legidősebb 58 éves.

„Szabályaink szerint csak olyanok vehetnek részt a forma kirakásában, akik már minimum 200 ugrással rendelkeznek, így rendelkeznek kellő tapasztalattal. Az ugrás 4000 méterről indult, amelyet 60 másodperc szabadesés követett, itt átlagosan 180-200 km/h sebességgel zuhantunk. Olivér tandemutasként ugrott, így tudtunk hozzácsatlakozni. A Yettel-sárkány megépítéséhez a levegőben csupán 30-40 másodperc állt a rendelkezésünkre, precíz mozdulatokra és összehangolt csapatmunkára volt szükség a levegőben. Az ernyőket 1000 méter magasan bontottuk, és onnan nagyjából 5 perc alatt értünk földet” – mondta Kiss József ejtőernyős formaugró világrekorder.

A formaugrásról készült videó ezen a linken elérhető.