var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Együtt ugrott ki a repülőből a wakeboard-világbajnok és a formaugró világrekorder

Orbán Olivér és Kiss József különleges sárkányalakzatot rajzolt ki az égbolton

A közelmúltban egy különleges alakzattal találkozhatott a Velencei-tó környékén, aki az eget kémlelte, ugyanis 12 formaugró ejtőernyős egy hatalmas sárkány alakjában állt össze az égen. Az extrémsportolókkal együtt ugrott Orbán Olivér wakeboard-világbajnok, az Exatlon egykori szereplője is, aki a végén egy kanapén landolt.

Az attrakció során a 12 fős, professzionális formaugrókból álló csapat Orbán Olivér wakeboard-világbajnokkal kiegészülve több ezer méter magasságban kapaszkodott össze, hogy megidézze a Yettel TV kabalafiguráját, egy repülő sárkányt. Egy ilyen, bonyolultnak számító alakzat megvalósításához a fegyelem mellett elengedhetetlen, hogy a szabadesésben akár 220 km/órás sebességgel zuhanó ejtőernyősök felvegyék egymás sebességét és folyamatosan figyeljék társaik jelzéseit.  

Sárkány alakzat

 

„A wakeboard miatt nem ismeretlen nekem a magas adrenalinszint, és évekkel ezelőtt egyszer már ugrottam tandem-ejtőernyővel is. A Yettel felkérésére most bevállaltam az ejtőernyős formaugrást, és a meglévő tapasztalatom ellenére a földet érésig rettenetesen izgultam. Egy szűk utasterű géppel szálltunk fel, majd ugrás után nagyon fegyelmezetten, igazi csapatmunkában kellett létrehoznunk az alakzatot a levegőben, figyelve egymásra, hiszen egy ember figyelmetlensége akár végzetes is lehet egy ilyen mutatványnál. Szerencsére a sárkány-csapat hamar befogadott, ami segített abban, hogy a feladatra és persze az ezzel járó hatalmas élményre koncentráljak” – számolt be Orbán Olivér, wakeboard-világbajnok, korábbi Exatlon-szereplő.

A csapatot Kiss József ejtőernyős formaugró világrekorder vezette, aki már több mint 4200 ugráson van túl. A mostani akciónál a sárkányalakzat összeállításában tizenkét ejtőernyős, férfiak és nők egyaránt részt vettek; a csapat legfiatalabb tagja 23, a legidősebb 58 éves.

„Szabályaink szerint csak olyanok vehetnek részt a forma kirakásában, akik már minimum 200 ugrással rendelkeznek, így rendelkeznek kellő tapasztalattal. Az ugrás 4000 méterről indult, amelyet 60 másodperc szabadesés követett, itt átlagosan 180-200 km/h sebességgel zuhantunk. Olivér tandemutasként ugrott, így tudtunk hozzácsatlakozni. A Yettel-sárkány megépítéséhez a levegőben csupán 30-40 másodperc állt a rendelkezésünkre, precíz mozdulatokra és összehangolt csapatmunkára volt szükség a levegőben. Az ernyőket 1000 méter magasan bontottuk, és onnan nagyjából 5 perc alatt értünk földet” – mondta Kiss József ejtőernyős formaugró világrekorder.

A formaugrásról készült videó ezen a linken elérhető.