Figyelemfelkeltő akció a Telenornál a felelős állattartásért

Évente több száz esetben fordul elő, hogy túlzottan napos helyen tartott vagy felforrósodott autóból mentett kutyákat kell ellátniuk az állatorvosoknak. A Telenor törökbálinti székházában „Hozd munkába a kutyádat” napot szervezett munkatársai számára, hogy ezzel az akcióval hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, azon belül is a nyári kánikula idején házi kedvencek számára a megfelelő környezet biztosítására.

Július 7-ére rendhagyó munkanapot szervezett a Telenor. Ezen a napon a cég munkatársait négylábú barátaik is elkísérhették a székházba, ahol egy kellemes nap eltöltésére előkészített környezet várta az ebeket is. Az akcióval a telekommunikációs cég szándéka, hogy felhívja a figyelmet a nyári kánikula idején a felelős állattartás fontosságára, miszerint a rekkenő hőség a kutyák és más házi kedvencek számára is komoly megterhelést jelenthet. A Vigyél Haza Alapítvány szerint a nyári időszakban a leggyakoribb probléma, hogy gazdák a napon parkoló autóban hagyják vagy nem megfelelően árnyékolt területen tartják a kutyákat. Egy forró napon, 30 fokos melegben, akár 10 perc alatt 70 fokosra forrósodik az autó belseje. A kutyának ez kínszenvedés, hiszen ő csak lihegéssel tudja hűteni magát így, akár perceken belül hőgutát kaphat, ami visszafordíthatatlan károsodáshoz vezethet vagy az állat életébe is kerülhet.


A Telenor a Vigyél Haza Alapítvánnyal közösen 2014-ben fejlesztette ki a Vigyél Haza okostelefon appot, ami Androidon és iOS-en is elérhető. Az alkalmazás funkciói között található elveszett kutya kereső, talált kutya bejelentő, kutyabarát étterem, szállás és kutyajátszótér kereső. Legutóbb pedig kutya-elsősegély tanácsokkal bővült az app, amely baleset esetén is hasznos megoldásokat javasol a gazdiknak.


A nemes cél mellett a „Hozd munkába a kutyádat” kezdeményezés színesítette a Telenor munkatársainak mindennapjait,  a kutyás kollégák, kedvenceikkel együtt tölthettek el egy munkanapot és szabad perceikben megoszthatták egymással kedvenceikkel kapcsolatos tapasztalataikat.

Ezt tegyük, ha a nyári forróságban autóban rekedt kutyával találkozunk

A Vigyél Haza Alapítvány összegyűjtötte, mi a teendő, ha autóban rekedt vagy vélhetően hőgutát kapott kutyát találunk:

  • Gazdiként alapvetően arra ügyeljünk, hogy kedvencünk ne kerülhessen ilyen helyzetbe
  • Azonnal próbáljuk felvenni az autó tulajdonosával a kapcsolatot: ha parkolóban, bevásárlóközpontban vagyunk, haladéktalanul értesítsük az ügyfélszolgálatot és mondassuk be a kocsi rendszámát, hogy azonnal menjen a kocsijához.
  • A kocsi gyengéd meglökésével, emelésével próbáljuk beindítani az autó riasztó rendszerét, hogy az figyelmeztesse a tulajdonost
  • Ha rövid időn belül nem járunk eredménnyel, készítsünk fényképeket telefonunkkal az autóról, amin látszik a bezárt kutya és a kocsi rendszáma is. (Figyelem, a fotó illetve az autó rendszáma már személyes adat lehet, így azt ne osszuk meg, csak szükség esetén bizonyítékként használjuk fel.)
  • Lehetőség szerint hívjuk rendészt, rendőrt, de legalább egy tanút és a jelenlétében törjük be a kocsi egyik oldalsó ablakát.
  • Ügyeljünk arra, hogy az autóban, a végszükség elhárításához feltétlenül szükséges kárt okozzuk csak. (Ne a kocsit törd össze, és ne több ablakot törj be! Szabálysértési értékhatár felett a kutya értékét meghaladó kár okozása büntetőjogi felelősséggel jár és az okozott kárt is meg kell téríteni).
  • Ha sikerült kiszabadítani, itassuk meg a kutyát, próbáljuk lehűteni vízzel, nedves ruhával. Ha látjuk rajta, hogy bágyadt, koordinációs problémái vannak, vigyük azonnal állatorvoshoz.

Forrás és további információk: http://vigyelhaza.hu/ha-eletet-menthetsz-tord-be-az-auto-ablakat/

A Vigyél Haza kutyabarát alkalmazás letölthető:


Androidra: http://bit.ly/vigyel-haza-app
iPhone-ra: http://bit.ly/vigyel-haza-ios