A Telenor Házban adták át az idei Hégető Honorka díjakat

Idén a törökbálinti Telenor Házban rendezték a Hégető Honorka Alapítvány díjátadását, amelyen az Index video szerkesztőségét és az RTL Házon Kívül szerkesztőségét díjazta a zsűri, valamint az Abcúg munkatársai vehették át a Telenor különdíját.

Az alapítvány 2014-es év filmpályázatán több mint 40 pályamunka elbírálását követően az Index „Zsolt bácsi” című filmsorozata nyert Hégető Honorka díjat. A kunyhóból bérlakásba költöző ember küzdelmeiről szóló dokumentum-sorozat alkotói: Szabó Péter, Halmos Máté, Nagy Dániel, Szili Tamás. Az RTL Házon kívül szerkesztősége megosztott díjat kapott, a zsűri indoklása szerint, a korrupció tematikájának konzekvens és folyamatos napirenden tartásáért. Megosztva díjazták az RTL operatőrét, Vojtahovszky Miklóst és vágóját, Halász Katalint a „Dizájner drogok” című riport filmezésért és vágásáért. 

A Telenor különdíját az Abcúg munkatársai nyerték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét programjáról készített riportfilmjükért, akik munkájukért egy Wifi routert és egy éves Hipernet előfizetést vehettek át. A filmet a következő linken tudják megtekinteni: 
http://abcug.hu/hegeto-honorka-dijat-kaptak-az-abcug-fotosai/ 

A Jelenlét program a Magyar Máltai Szeretetszolgálat válasza a leszakadásra. A nyomortanyákon, cigánytelepeken végzett szociális munka a társadalom peremére szorult emberekért indult. Az elmúlt tíz évben az ország több településén működik a program, amely a szegény- és cigánytelepeken, a mindentől elzárt aprófalvakban hiánypótló szolgáltatásokat tesz elérhetővé. A programban szociális, oktatási és lakhatási támogatást nyújtanak, támogatják a közösségfejlesztést és a munkahelyteremtést.

A Hégető Honorka díjra 12 éve lehet pályázni. Az alapítvány által felkért zsűri elnöke Baló György, tagjai Weyer Balázs és Mucsányi Marianna. 

A 2003-ban létrehozott díj az autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka, az RTL Klub egykori munkatársának emlékére hozták létre. A riporter az elesettekről, illetve a hátrányos helyzetben lévő emberekről készített anyagaiért 1999-ben Tolerancia díjat kapott.