var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Kiosztották a Hégető Honorka-díjakat

A fődíjat idén a 24.hu alkotói stábja vehette át, a közelmúltban elhunyt Baló György munkásságát posztumusz-díjjal ismerték el

A Hégető Honorka-díjat 2003 óta azok az újságírók, alkotók kapják, akik fotó vagy videó formájában alkotásukkal fontos társadalmi problémákra, ügyekre adnak lehetséges válaszokat. Idén összesen hat pályamű kapott elismerést; díjazták a 24.hu, az RTL Klub, az Index.hu, az Északi Támpont Egyesület és a Háttér Társaság filmjeit. Posztumusz díjat kapott Baló György, aki a kezdetektől a díj zsűrijének elnöki posztját töltötte be.

A 2003-ban létrehozott díj az autóbalesetben elhunyt Hégető Honorka, az RTL Klub egykori szerkesztő-riporterének emlékét őrzi, aki az elesettekről, illetve a hátrányos helyzetben lévő emberekről készített filmeket.

A Hégető Honorka Alapítvány idei pályázatának fődíját a 24.hu alkotócsapata: Szász Zsófia, Zalavári Noémi és Bárdi Bálint kapta, a zsűri két videós pályázatot díjazott.

Bárdi Bálint és Zalavári Noémi  ’Egyiptomi kifőzdés eteti ingyen a szegényeket a VIII. kerületben’ című filmjüket Hana Samir Kamelről készítették. Az Egyiptomból érkezett Hana a Mátyás tér mellett visz magyar konyhát, és ingyen ad ételt a rászorulóknak. Hitvallása, hogy üzletében nem a vendéget, hanem a barátot várja.

Szász Zsófia – Bárdi Bálinttal közösen – ’Apukám sörözik, mamám sörözik, anyukám nincs otthon’ című filmjét a Böjte Csaba alapítványa által működtetett Gyermek Jézus Otthonban forgatott. A romániai felújított kastélyépületben olyan gyerekekre vigyáznak, akik a környékbeli falvak mélyszegénységben élő családjaiból kerültek oda, legtöbbször azért, mert az alkoholizmusban szenvedő szülők nem tudják őket megfelelően ellátni. Volt olyan iskoláskorú, aki analfabétaként érkezett, és volt olyan, aki még a meleg vizet sem ismerte, mielőtt az otthonba került.

„Fontosnak tartjuk, hogy elismerjük azokat az újságírókat, akik a megszokottól eltérően olyan témákkal foglalkoznak, amelyek másképp talán soha nem jutnának el a közönséghez. Olyan pályaműveket kerestünk, amik nem csupán rávilágítanak, de megoldási javaslatot is adnak egy-egy fontos társadalmi problémára, élethelyzetre. Idén közel 80, különösen színvonalas pályázati anyag érkezett hozzánk” – mondta el Kotroczó Róbert, a Hégető Honorka Alapítvány kuratóriumi elnöke, az RTL Klub hírigazgatója.

Megosztott díjat kapott Moskovics Judit, az RTL Klub Házon kívül című műsorának szerkesztő-riportere, és Földes András, az Index.hu újságírója. Moskovics Judit Magyarország egyik legkeményebb munkájáról, az otthonápolásról készített kisfilmet. Riportjában egy olyan édesanyát mutat be, akinek élete forgatókönyve több mint 20 éve ugyanaz: soha nem lazíthat, nem mehet szabadságra, mégsem panaszkodik. Kisfiát 23, férjét 5 éve ápolja napi 24 órában, mindezt elképesztő derűvel és kitartással. Földes Andrást a ’Menekülésem a titkosügynök elől a rabszolgaság országában’ című videóriportjáért díjazták. Filmjét Líbiában forgatta, ahol Kadhafi bukása óta teljes káosz uralkodik és tízezrével indulnak a menekültek Európa felé.

Megosztott díjat kapott továbbá Chilton Flóra és Hauer Szilvia. Chilton Flóra az Északi Támpont Egyesület alkotója, aki Reziliencia című videoklipjével nyert. A készítők bizonytalan helyzetben lévő, intézményben élő kamaszokkal dolgoztak együtt, céljuk pedig az volt, hogy művészeti és mentálhigiénés eszközökkel ráébresszék a fiatalokat saját tehetségükre. A dalt a kamaszok Horváth Kristóf mentor segítségével írták meg és énekelték fel, a zenei alapot Oláh Edmond Mizzo készítette. A videoklipet teljes egészében leadta az RTL Klub Híradója is. Hauer Szilvia, a melegjogokkal foglalkozó Háttér Társaság munkatársa ’LMBTQI a gyerekem!’ című filmjéért érdemelte ki a Hégető-díjat. A szervezet riportjában olyan szülők mesélnek őszintén tapasztalataikról, akiknek gyerekük meleg vagy transznemű. A film célja, hogy az érintett családok tudják, nincsenek egyedül, mások is vannak hasonló élethelyzetben, és van arra lehetőség, hogy kibeszéljék a felmerülő gondokat.

A díjátadó szervezői posztumusz díjjal fejezték ki tiszteletüket a márciusban elhunyt Baló György személye és munkássága iránt, aki a kezdetektől a Hégető Honorka-díj zsűrijének elnöki posztját töltötte be. A díjat Baló György lánya, Baló Vera vette át. A Hégető Honorka-díj zsűritagjai idén Veiszer Alinda, Horvát János és Weyer Balázs újságírók voltak, a zsűri elnöke Horvát János. A díj támogatói az RTL Klub, a Telenor Magyarország Zrt. és a Hégető-család.