var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Így legyen biztonságos a vízparti nyaralás

Hasznos tippek a strandolástól a Balaton-átúszásig

Hogyan védekezzünk hatékonyan a nagy meleg ellen? Mit tegyünk, ha kagylóba lépünk? Mikor kezdjünk neki egy balatoni biciklitúrának vagy hogyan készüljünk fel a tó átúszására? A nyári kánikulában sokan veszik a vízpart felé az irányt, azonban a felhőtlen szórakozást könnyen beárnyékolhatják kisebb-nagyobb balesetek. Hasznos tippek a Yetteltől és partnereitől, hogy biztonságban tudhassuk magunkat és szeretteinket a vízparti vakáció alatt is.

A Magyar Vöröskereszt Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatát több száz, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszthez tartozó önkéntes biztosítja. Nekik évente átlagosan 3-4 ezer alkalommal kell segítséget nyújtaniuk a Balaton környéki strandokon a nyár folyamán. A balesetek túlnyomó többségét kagylók okozta vágások jelentik, de felmerülhetnek olyan extrém helyzetek is, amelyek akár végzetes kimenetelűek is lehetnek. Éppen ezért fontos minden esetben felkészültnek és körültekintőnek lenni még a hosszú ideje várt pihenés közben is.
 
Legyen felhőtlen, de semmiképpen sem felelőtlen a vakáció
 
Annak érdekében, hogy elkerüljük a napszúrást vagy a hőgutát, a Magyar Vöröskereszt munkatársai azt javasolják, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, vagy ha rövid időre mégis kimerészkedünk a napernyő alól, viseljünk kalapot. Magas UV-védelemmel ellátott naptejet érdemes egész nap használni, még akkor is, ha árnyékban vagyunk. Emellett figyeljünk a napi folyadékbevitelre: nagy melegben 2,5-3 liter vizet szükséges meginni, az alkoholfogyasztást viszont erősen mérsékeljük. Ne feledjük, a már korábban megszerzett krónikus betegségeink, érzékenységeink „nem mennek nyaralni”, így az állandó gyógyszereket a vakáció alatt is folyamatosan szedni kell. Illetve érdemes figyelni a környezetünkben lévő rovarokra is: ha ismert az allergiánk, a szükséges gyógyszerekkel együtt érkezzünk a partra. Utazás előtt az interneten tájékozódjunk az aktuális időjárás-előrejelzésről – akár mobiltelefonon a folyamatosan követhető felhőtérképről –, így kisebb eséllyel ér minket meglepetés.
 
A fürdőzés komoly veszélyeket is rejthet, ezért mindig tartsuk szem előtt a legalapvetőbb szabályokat:
1.    Felhevült testtel csak fokozatosan menjünk a hűsítő vízbe!
2.    Alacsony vagy nem ismert vízmélységbe ne ugorjunk fejest!
3.    Ha nem vagyunk elég magabiztosak az úszás tekintetében, ne hagyjuk el a biztonságos fürdőzési területet kijelölő bóját!
 
Életmentő hívások
 
A Magyar Vöröskereszt önkénteseinek munkájához nélkülözhetetlen a stabil, gyors internethozzáférés és megbízható mobilhálózat, hiszen komoly sérülés esetén a helyszínen tartózkodó önkéntesek feladata, hogy mentőt hívjanak. Emellett, ha olyan helyzettel találják szembe magukat, amelyet a helyszínen tartózkodók nem tudnak azonnal megoldani, akkor telefonos konzultáción keresztül kérhetnek segítséget biztonságos, akár életmentő ellátáshoz a folyamatosan rendelkezésre álló, tapasztalt elsősegélynyújtó vöröskeresztesektől. Ezért nem fordulhat elő, hogy bármi okból nem érhetők el telefonon. A Yettel immár tizedik éve támogatja a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálatot az önkéntesek koordinálásában elengedhetetlen mobilkészülékekkel és SIM-kártyákkal. Az önkéntesek feladatainak ellátásában további nagy segítséget jelent a Balaton környéki mobilhálózat folyamatos fejlesztése. A Yettel hálózatán évente átlagosan 30%-kal nő az adatforgalom, ami a nyári időszakban a Balatonon is megfigyelhető. Csak idén júniusban a mobilnet-forgalom már 42%-os növekedést mutat a tavaly júniusi időszakhoz képest. Ha valaki bárhol és bármikor elérhető, az nagyban fokozza a biztonságérzetet, ráadásul életeket is menthet, ha gyors segítségre van szükség.
 
Nyári sportok: kiemelten fontos a fokozatosság elve
 
Az általános biztonsági intézkedések mellett a sportolással kapcsolatban is érdemes megfogadni pár jótanácsot, hiszen a nyári szabadságok alatt azok is gyakrabban mozognak a szabadban, akik egyébként nem, vagy nem rendszeresen szoktak a hétköznapokban. Ez különösen igaz azokra, akik idén először tervezik megmérettetni magukat szabadtéri futás-, bicikli- vagy úszóversenyen. A Budapest Sportiroda munkatársai szerint ilyenkor is elengedhetetlen, hogy gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről, sapkáról vagy kendőről, valamint a folyadékpótlásról, emellett fokozott figyelmet kell fordítani a környezeti sajátosságokra. A Balaton-átúszás esetén például a magabiztos úszástechnika mellett fel kell készülni arra is, hogy a vízfelszín szinte soha nem teljesen nyugodt, így könnyebben fáradhat a versenyző, mint az uszodai körülmények között.
 
A 41. Lidl Balaton-átúszás szakemberei felhívják a figyelmet arra, hogy aki részt vesz a versenyen, annak a kihívás előtti napokban érdemes odafigyelnie a tudatos étkezésre és két órával az indulás előtt már ne egyen, hiszen ez terhelheti a szervezetet. Mivel az átúszás akár órákig is eltarthat, csak kényelmes, kipróbált fürdőviseletet és sapkát érdemes magunkkal vinni. A versenyen a legtöbben nem tudják vagy nem szeretnék magukkal vinni mobiltelefonjukat, nekik segítség a táv elején és végén elérhető, a Yettel jóvoltából ingyenesen használható telefonok, amikről a július 22-i verseny résztvevői értesíthetik kísérőjüket, leegyszerűsítve a szárazföldi támogatást.