Kétféle döntés létezik: a fontos és a könnyű

Michelisz Norbert és Dr. Márky Ádám a Krízisből erő sorozat új vendégei

A félelmekkel való szembenézésről és a személyiség fejlődéséről beszélgetett Michelisz Norbert, világbajnok autóversenyző és Dr. Márky Ádám, orvos, mindfulness-kutató a Krízisből Erő beszélgetéssorozat legújabb epizódjában

Michelisz Norbert számára a pandémiát megelőző év, 2019 élete legsikeresebb időszaka volt, ezért különös kontrasztot jelentett utána a világjárvány és a teljes leállás. Hogyan dolgozta fel a helyzetet a pilóta, akit versenyeken a magas adrenalin éltet? A Krízisből Erő legújabb epizódjában Michelisz Norbert mellett Dr. Márky Ádám, orvos, mindfulness-kutató beszélt a bizonytalanságról, a félelmekről, a tudatos jelenlétről és a fejlődésről a sorozat két házigazdájával, Al Ghaoui Hesnával és Endrei-Kiss Judittal.

Dr. Márky Ádám szerint az elmúlt időszak szerint azért volt mindenki számára nagyon megterhelő, mert bizonytanságban, kontrollvesztésben és sok szempontól információhiányban éltünk. „Minden élőlény számára ez a három a legnagyobb stresszforrás. Tehát ez a helyzet alapvetően, biológiailag fárasztó” – figyelmeztetett a szakértő. Bár most itt a remény, hogy visszatérünk valamiféle „új normális” élethez, de Ádám szerint „az elmúlt hónapok terhe és fáradtsága továbbra is dolgozik bennünk”. Dr. Márky Ádám azt vallja, hogy „egy döntés vagy fontos, vagy könnyű”, vagyis a fontos döntéseket szükségszerűen nehéz meghozni. Ebben is segít, ha tudjuk, mi az az érték, ami igazán fontos számunkra és meghatározza a választásainkat. „A járvány elején volt néhány üres nap, de nagyon hamar betelt a naptáram” – emlékszik vissza a szakember: „megtaláltam, hogyan tudok hasznos lenni, így jobban is lehet szelektálni és könnyebb nemet mondani bizonyos dolgokra”. A pszichológiai rugalmasság Ádám szerint elképzelhetetlen valamiféle tudatos jelenlét nélkül, ezért van számára nagy szerepe a mindfulnessnek, azaz az elménk tudatos jelenlétének és használatának a mindennapokban.    

Michelisz Norbert, akit pályafutása korai szakaszának számos bizonytalansága alaposan megedzett, arról is beszélt a műsor házigazdáinak, Endrei-Kiss Juditnak, a Telenor HR vezetőjének és Al Ghaoui Hesna félelemkutatónak, hogy milyen előnyökkel jártak számára a lezárások. „Soha nem voltam extrovertált típus, a szereplés mindig kicsit idegen terep volt. Úgyhogy én ezt az elmúlt másfél évet igyekeztem arra használni, hogy bezárkózhassak egy kicsit. Van két gyönyörű kislányom, szerettem volna velük és a feleségemmel is egyre több időt tölteni, és ezt a helyzetet egy kicsit kifogásként is használtam arra, hogy ne kelljen gyakran kimozdulnom” – vallotta be a pilóta. Norbert hisz abban, hogy amikor azonosítod a gyenge pontjaidat és elkezdesz rajtuk dolgozni, erősségé lehet ezeket formálni és ezen a pályafutása elején sportpszichológus támogatásával is dolgozott. „Egymás után próbáltam helyre tenni ezeket a hiányosságokat az évek során. Igazán érdemes nyitottabbá válni a félelmeinkkel kapcsolatban, mert sokszor ez jelenti a sikert” – vélekedett a sportoló. A járvány kapcsán Michelisz arra is kitért, hogy a nehéz időszakok személyiségformálóak és inkább alkalmasak az értékteremtésre, mint a kényelmes helyzetek: „ha minden nagyon sima, az nem járul hozzá a személyes fejlődésemhez. Ezért nem feltétlenül rossz, ami nehéz.”

A járvány során kialakítottunk és megszoktunk teljesen új rutinokat, sok téren talán már nem is lehet visszatérni a korábbi gyakorlatokhoz, illetve félelmekkel járhat a váltás – hívta fel a figyelmet Endrei-Kiss Judit. Mivel a félelem képes javítani is a teljesítményen és képes arra is, hogy teljesen leblokkoljon, nagyon fontos, hogy tudatában vagyunk-e a félelmünknek és hagyjuk-e, hogy irányítson – tette hozzá Al Ghaoui Hesna, félelemkutató.

A beszélgetéssorozat aktuális, ötödik epizódja itt érhető el: https://youtu.be/FpaKv5r4_ww
 

A sorozatról:
A koronavírus járvány és az ezzel járó korlátozások alaposan felforgatták az emberek életét, ez óhatatlanul sok stresszel és félelemmel, szorongással járt. De legalább ennyi érzelmi terheléssel, dilemmával, kódolt konfliktussal jár az újranyitás, a normális – vagy új normális – élethez történő visszatérés is. A Telenor támogatásával létrejött sorozatban Al Ghaoui Hesna és Endrei-Kiss Judit ehhez szeretne muníciót, inspirációt, tudást adni és példaértékű emberi, közösségi, munkahelyi történeteket bemutatni a meghívott vendégeikkel való beszélgetéseken keresztül. A hat epizód során olyan vendégek osztják meg a Krízisből Erő égisze alatt az adott epizódhoz kapcsolódó gondolataikat, mint Gerendai Károly, ByeAlex, Baji Anikó, Lukoviczki Réka „Robotgirl”, Dr. Fülöp Márta, Gazsi Zoltán, Balatoni József „Jocó bácsi” vagy Michelisz Norbert. A Krízisből Erő – az újranyitás lélektana sorozat a HR Fest szakmai támogatásával jött létre.

A sorozat korábbi, első epizódja a gyász, az elengedés és az újrakezdés témáját járta körül Baji Anikó egészségügyi kommunikációs szakértő, Lukoviczki Réka „Robotgirl” blogger, valamint Hajdu-Kis Diána szervezetfejlesztő és gyászszakértő  közreműködésével.
Krízisből Erő – az újranyitás lélektana | 1. epizód: https://youtu.be/SMb_xVcKXPo

A második részben ByeAlex, előadó, dalszerző és Gerendai Károly üzletember beszélgettek a házigazdákkal a válság által leginkább érintett szektorok képviselőiként. Krízisből Erő – az újranyitás lélektana | 2. epizód: https://youtu.be/Jsqe1iyxDXI

A harmadik részben egy igazán rendhagyó, bezárásokkal és újranyitásokkal tarkított tanév tapasztalatait értékeltük Nemes Orsolya, generációkutatóval és Balatoni Józseffel, vagyis „Jocó bácsival”, aki történelemtanár, író. A beszélgetéshez a 2021-es Oxford Schools nemzetközi vitaverseny döntőjének „újonc” kategóriájában nyertes két diák, Balázs Juli és Törőcsik Lili is csatlakozott.
Krízisből Erő – az újranyitás lélektana | 3. epizód: https://youtu.be/_BnQ6Ij3YdA

A negyedik részben a bizalom és a tisztelet fontosságáról beszélgettünk Gazsi Zoltán és Tomán Szabina cégvezetőkkel, valamint Fülöp Márta szociálpszichológussal és a külöböző vezetői módszerek előnyeit is megvitattuk, hiszen „az együttműködés a leghatékonyabb versenystratégia”.  Krízisből Erő – az újranyitás lélektana | 4. epizód: https://youtu.be/VsFosSFu3Ik