var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Kortárs alkotók segítségével hívja fel a közösségi oldalak akadálymentesítésére a figyelmet a Yettel

Különleges versek teszik átélhetővé a képeket a látássérülteknek

A látás hónapja alkalmából a Yettel felkérésére kilenc elismert magyar költő, író és slammer vállalkozott arra, hogy szavakkal fessen le egy-egy fotót a láttásérült közösségimédia-felhasználóknak. Az így születő verseskötet elsőként kizárólag úgynevezett alt. textként, azaz a nekik szóló képleírásként volt elérhető, de most bárki elolvashatja. A szolgáltató ezzel szeretné a látók figyelmét is ráirányítani arra a problémára, hogy a közösségi profilok üzemeltetői gyakran elmulasztják akadálymentessé tenni a posztjaikat, ezzel sokak számára valóban „láthatatlanná” téve őket.

A jól látó Facebook- és Instagram-felhasználók körében is ismert trend, hogy a közösségi felületek algoritmusa a vizuális tartalmakat támogatja, ezért a profilok üzemeltetői is egyre inkább képes, videós posztokkal kommunikálnak. Kevesen tudják azonban, hogy ezekről a tartalmakról a látássérültek csak az alt. text, azaz a képekhez rendelt alternatív szöveg alapján tudnak információt szerezni, képernyőolvasó által felolvasott leírásként. Felöltéskor sokan sajnos elmulasztják ennek a szövegnek a begépelését, vagyis a digitális akadálymentesítést, így a látássérültek számára ezek a képes tartalmak elérhetetlenek maradnak.

Versbe szedve egy kép sem marad láthatatlan

Október a látás hónapja. Ezt az alkalmat ragadta meg arra a Yettel, hogy egy különleges verseskötettel lepje meg a látássérült közösségimédia-felhasználókat. Kilenc alkotó – Bárány Bence, Boebeck, Borsos Bence, Kemény Gabriella, Kemény Zsófi, Lackfi János, Simon Márton, Baranyai Barna és Nagy Dániel – versek formájában mesélt a Yettel közösségi felületein megosztott fotósorozat tartalmáról. A Budapest részleteit ábrázoló képekhez egy-egy, kifejezetten a látássérültek szóló, alt. textben megjelenő vers társul, ami a legérzékletesebben írja le a fotók szépségét, történetét.

A fotósorozat első képének megnyitásakor a következő üzenet fogadja a látássérült felhasználókat: “Kedves követőnk, aki most a kép alt. textjét hallgatod. Ez csak neked szól. Ebben a posztban 9 fotót találsz. Mindegyikük helyettesítő szövegében egy-egy általa inspirált vers áll, amiket hazai írók, költők, slammerek írtak. Kérjük, fogadd őket szeretettel. Ezzel a kis akcióval szeretnénk kedveskedni neked a látás világnapján, valamint elérni, hogy minél többen használják a Facebook és az Instagram alt. text funkcióját, ami közelebb viheti az online tartalmakat hozzád. Jöjjön is az első alkotás:...”

A Yettel a digitális akadálymentesítésért

Az akcióhoz vállalás is járul: a Yettel ezentúl nagy körültekintéssel, az akadálymentesítési szempontoknak megfelelően fogja kitölteni a Facebookon és Instagramon megjelenő fotós tartalmak, valamint weboldala, a yettel.hu alt. text mezőit, hogy a látássérültek is minél jobban követhessék a tartalmakat. Valamint arra buzdít más márkákat és tartalom-előállítókat is, hogy törekedjenek erre, ezzel is segítve, hogy a látássérültek is a közösségek aktív részeseivé válhassanak.

A versek itt találhatók: Facebook, Instagram