Hogyan képezz több száz kollégát a távolból?

A Telenor szervezetfejlesztési szakértőjének gyakorlati tippjei a távoli képzésekhez

Nem csak a munkavégzést alakította át a koronavírus, de a vállalati kultúra olyan elemeire is hatással van a rendkívüli helyzet és a tömeges home office, amelyeknek kifejezetten megtartó erejük van. Bár a korábban olajozottan működő megoldásokhoz nem feltétlenül kell mindenáron ragaszkodni, a Telenornál mégsem halasztották el a tanulásnak és önfejlesztésnek dedikált hagyományos vállalati rendezvényt, a Learning Day-t, hanem online szervezték meg.

A munkaerőpiac átalakulásához és a digitalizációhoz való alkalmazkodás folyamatos fejlődést igényel, ami a Telenornál a vállalat életének szerves része: a tanulás a célszámokban is helyet kap, valamint a kultúra része, hogy a tanulás érték. Az ún. 40 órás kihívás arra ösztönzi a munkatársakat, hogy évente legalább 40 órányi képzésen vegyenek részt, amire többek között online és classroom tréningek, online tanulási platform nyújt lehetőséget, valamint az évente kétszer megrendezett Learning Day. A dedikáltan munkamentes napon a szakmai fejlődés és a tanulás áll a középpontban. Számos gyakorlatorientált tréning, workshop, előadás zajlik ilyenkor a Telenor székházában, külsős trénerek, motivációs előadók részvételével, valamint a kollégák között is zajlik tudásmegosztás.

Kapcsolj ki mindent, kivéve a monitort! – Müller Diána, a Telenor szervezetfejlesztési vezetőjének tippjei

Ugyan az iroda most csöndes maradt, hiszen a Telenor székházában dolgozók több mint egy hónapja otthonról látják el feladataikat, de a Microsoft Teamsen több száz kolléga csatlakozott a májusi online képzési naphoz. Bár alig várjuk, hogy ismét személyesen tanulhassunk, sok tanulsággal lettünk gazdagabbak, amelyet magunkkal viszünk a következő alkalmakra.

Vond be a kollégáidat a szervezésbe minél több területről!
Ezúttal a belső együttműködésünknek és a „One Team” vállalati értékünknek még kiemeltebb szerepe volt abban, hogy akár résztvevőként, akár előadóként megmozgassuk az embereket, de a különböző területek vezetői is fontos szerepet játszottak a bevonódásban, hiszen példát mutatva buzdítottak a részvételre.

Kezdd kicsiben és ne ijedj meg a technikai malőröktől!
A nap során a Microsoft Teams alkalmazás Live Event, illetve Meeting funkcióját használtuk, amelyekkel az elmúlt hetekben rengeteg tapasztalatot szereztünk a mindennapi munka és a belső események kapcsán. Ennek ellenére több száz fő részére eseményt rendezni jóval alaposabb előkészületet igényel és több kihívást tartogat. Ugyan a technika időnként próbatétel elé állított, pozitív felismerés volt, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet orvosolni a bakikat, mint egy hagyományos, élő rendezvénynél. Csak néhány jól irányzott kattintás, és minden folyik zavartalanul tovább.

Igazodj az igényekhez!
Mivel nem akartuk a kollégákat egy egész napra a képernyő elé kötni, így a megszokotthoz képest rövidített programot állítottunk össze. A nagyobb hangvételű előadások – Al Ghaoui Hesna újságíró a bátorság és félelem, Dr. Márky Ádám orvos, mindfulness tréner a stressz, szorongás pszichológiájának témájáról beszélt – után kisebb csoportokra optimalizált, változatos témájú szekciók következtek. A rövidebb időtartam nekünk, szervezőknek is fontos volt, hiszen először teszteltük ezt a formátumot.

Hogyan válassz témát?
A meghívott előadókat már a home office-ba vonulás előtt felkértük; az már csak öröm volt az ürömben, hogy előadásukban a mostani helyzetre is tudtak reagálni. Azonban a szervezés során fontos célunk volt, hogy ne csupán a megváltozott élethelyzet köré építsük a tematikát. A nap egyik fénypontja egyértelműen annak az öt kollégának a szekciója volt, akik inspirációs céllal a vállalati értékekre csatlakozva meséltek el személyes sztorikat az életükből.

Készítsd fel a résztvevőket!
Az azonnali visszacsatolás hiánya még a legmagabiztosabb előadók elé is gördíthet némi bizonytalanságot. Az előadást tartó kollégák a felkészülés során minitréninget kaptak, az interaktivitást pedig azzal segítettük, hogy a hallgatóság kérdéseket küldhetett az előadások alatt, amelyekre a végén választ kaptak. Egy interaktivitást segítő online eszközt is használtunk, amely segítségével egyszerre több száz résztvevőtől kaphattunk instant visszajelzéseket a nap folyamán.

Tedd elérhetővé!
A megváltozott körülmények miatt most mindenkinek szüksége van az extra töltekezésre, az inspirációra, a jó gyakorlatok begyűjtésére, hogy a napi feladatokon és a bezártságon túl kinyílhasson számukra a világ. Érdemes gondolni azokra a munkatársakra is, akik valamiért nem tudnak részt venni az előadásokon! Mi az üzletekben dolgozó kollégák számára valamennyi előadásunkat visszanézhetővé tettük.

Vond le a tanulságokat, vidd magaddal a működő megoldásokat!
Az online formának vannak előnyei és hátrányai. A korábbi eseményeken népszerű ismeretterjesztő standokat ezúttal értelemszerűen nem tudtuk alkalmazni, illetve az előadások során a non-verbális kommunikáció jelentősége minimálisra csökken. Bebizonyosodott viszont, hogy a legtöbb téma és képzési forma – például a kiscsoportos, közös munkát igénylő workshopok – is átültethetők az online térbe. A tapasztalatok alapján a hibrid megoldásoké a közeljövő, és ezeket biztos, hogy alkalmazni fogjuk a későbbiekben is.

Milyen volt ez a rendhagyó nap?  Egy teljesen más élmény, mint az eddigi Learning Day-ek, amelynek tanulságait biztosan magunkkal visszük. A kollégák visszajelzései azt mutatják, hogy a szokatlan forma működött, segített személyes fejlődésükben és kizökkenni a napi rutinból, energizáltabban tekinteni a jövőbe.