var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Hogyan képezz több száz kollégát a távolból?

A Telenor szervezetfejlesztési szakértőjének gyakorlati tippjei a távoli képzésekhez

Nem csak a munkavégzést alakította át a koronavírus, de a vállalati kultúra olyan elemeire is hatással van a rendkívüli helyzet és a tömeges home office, amelyeknek kifejezetten megtartó erejük van. Bár a korábban olajozottan működő megoldásokhoz nem feltétlenül kell mindenáron ragaszkodni, a Telenornál mégsem halasztották el a tanulásnak és önfejlesztésnek dedikált hagyományos vállalati rendezvényt, a Learning Day-t, hanem online szervezték meg.

A munkaerőpiac átalakulásához és a digitalizációhoz való alkalmazkodás folyamatos fejlődést igényel, ami a Telenornál a vállalat életének szerves része: a tanulás a célszámokban is helyet kap, valamint a kultúra része, hogy a tanulás érték. Az ún. 40 órás kihívás arra ösztönzi a munkatársakat, hogy évente legalább 40 órányi képzésen vegyenek részt, amire többek között online és classroom tréningek, online tanulási platform nyújt lehetőséget, valamint az évente kétszer megrendezett Learning Day. A dedikáltan munkamentes napon a szakmai fejlődés és a tanulás áll a középpontban. Számos gyakorlatorientált tréning, workshop, előadás zajlik ilyenkor a Telenor székházában, külsős trénerek, motivációs előadók részvételével, valamint a kollégák között is zajlik tudásmegosztás.

Kapcsolj ki mindent, kivéve a monitort! – Müller Diána, a Telenor szervezetfejlesztési vezetőjének tippjei

Ugyan az iroda most csöndes maradt, hiszen a Telenor székházában dolgozók több mint egy hónapja otthonról látják el feladataikat, de a Microsoft Teamsen több száz kolléga csatlakozott a májusi online képzési naphoz. Bár alig várjuk, hogy ismét személyesen tanulhassunk, sok tanulsággal lettünk gazdagabbak, amelyet magunkkal viszünk a következő alkalmakra.

Vond be a kollégáidat a szervezésbe minél több területről!
Ezúttal a belső együttműködésünknek és a „One Team” vállalati értékünknek még kiemeltebb szerepe volt abban, hogy akár résztvevőként, akár előadóként megmozgassuk az embereket, de a különböző területek vezetői is fontos szerepet játszottak a bevonódásban, hiszen példát mutatva buzdítottak a részvételre.

Kezdd kicsiben és ne ijedj meg a technikai malőröktől!
A nap során a Microsoft Teams alkalmazás Live Event, illetve Meeting funkcióját használtuk, amelyekkel az elmúlt hetekben rengeteg tapasztalatot szereztünk a mindennapi munka és a belső események kapcsán. Ennek ellenére több száz fő részére eseményt rendezni jóval alaposabb előkészületet igényel és több kihívást tartogat. Ugyan a technika időnként próbatétel elé állított, pozitív felismerés volt, hogy sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet orvosolni a bakikat, mint egy hagyományos, élő rendezvénynél. Csak néhány jól irányzott kattintás, és minden folyik zavartalanul tovább.

Igazodj az igényekhez!
Mivel nem akartuk a kollégákat egy egész napra a képernyő elé kötni, így a megszokotthoz képest rövidített programot állítottunk össze. A nagyobb hangvételű előadások – Al Ghaoui Hesna újságíró a bátorság és félelem, Dr. Márky Ádám orvos, mindfulness tréner a stressz, szorongás pszichológiájának témájáról beszélt – után kisebb csoportokra optimalizált, változatos témájú szekciók következtek. A rövidebb időtartam nekünk, szervezőknek is fontos volt, hiszen először teszteltük ezt a formátumot.

Hogyan válassz témát?
A meghívott előadókat már a home office-ba vonulás előtt felkértük; az már csak öröm volt az ürömben, hogy előadásukban a mostani helyzetre is tudtak reagálni. Azonban a szervezés során fontos célunk volt, hogy ne csupán a megváltozott élethelyzet köré építsük a tematikát. A nap egyik fénypontja egyértelműen annak az öt kollégának a szekciója volt, akik inspirációs céllal a vállalati értékekre csatlakozva meséltek el személyes sztorikat az életükből.

Készítsd fel a résztvevőket!
Az azonnali visszacsatolás hiánya még a legmagabiztosabb előadók elé is gördíthet némi bizonytalanságot. Az előadást tartó kollégák a felkészülés során minitréninget kaptak, az interaktivitást pedig azzal segítettük, hogy a hallgatóság kérdéseket küldhetett az előadások alatt, amelyekre a végén választ kaptak. Egy interaktivitást segítő online eszközt is használtunk, amely segítségével egyszerre több száz résztvevőtől kaphattunk instant visszajelzéseket a nap folyamán.

Tedd elérhetővé!
A megváltozott körülmények miatt most mindenkinek szüksége van az extra töltekezésre, az inspirációra, a jó gyakorlatok begyűjtésére, hogy a napi feladatokon és a bezártságon túl kinyílhasson számukra a világ. Érdemes gondolni azokra a munkatársakra is, akik valamiért nem tudnak részt venni az előadásokon! Mi az üzletekben dolgozó kollégák számára valamennyi előadásunkat visszanézhetővé tettük.

Vond le a tanulságokat, vidd magaddal a működő megoldásokat!
Az online formának vannak előnyei és hátrányai. A korábbi eseményeken népszerű ismeretterjesztő standokat ezúttal értelemszerűen nem tudtuk alkalmazni, illetve az előadások során a non-verbális kommunikáció jelentősége minimálisra csökken. Bebizonyosodott viszont, hogy a legtöbb téma és képzési forma – például a kiscsoportos, közös munkát igénylő workshopok – is átültethetők az online térbe. A tapasztalatok alapján a hibrid megoldásoké a közeljövő, és ezeket biztos, hogy alkalmazni fogjuk a későbbiekben is.

Milyen volt ez a rendhagyó nap?  Egy teljesen más élmény, mint az eddigi Learning Day-ek, amelynek tanulságait biztosan magunkkal visszük. A kollégák visszajelzései azt mutatják, hogy a szokatlan forma működött, segített személyes fejlődésükben és kizökkenni a napi rutinból, energizáltabban tekinteni a jövőbe.