Nagykőrösi általános iskolások és tatai gimnazisták nyerték a FIRST LEGO League első regionális döntőit

A résztvevők biztonsága érdekében online versenyeztek a robotépítő csapatok a FIRST LEGO League első két regionális döntőjén: a tatabányai fordulót a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium RoboGo 5vos, a zalaegerszegit a Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola csapata, az EPYCTM nyerte. Utóbbi iskola, amely először indult a megmérettetésen, évek óta részt vesz a verseny főtámogatója, a Telenor digitális oktatást segítő programjában, a HiperSuliban.

Idén első alkalommal önálló magyar szervezésben tartják meg a világ egyik legnagyobb robotépítő közössége, a FIRST, valamint a világszerte ismert építőjáték-gyártó LEGO nagy hagyományokkal bíró versenye, a FIRST LEGO League hazai fordulóit. A versenyre jelentkező több mint 90 csapat öt regionális selejtezőkörben méri össze tudását, majd a fővárosi nemzeti döntő 2 nyertes csapata kvalifikálja magát a görögországi döntőre.

A csapatoknak komplex feladatra, egy sor akadály leküzdésére kell robotot tervezniük és építeniük. Mindenki ugyanazokkal az elemekkel, szenzorokkal, motorokkal dolgozik, de a versenyzők kreativitásának köszönhetően minden robot egyedi megjelenésében, és az egyes feladatokra tervezett moduljaiban. A versenyzők heteken át tökéletesítették robotjaikat, hogy azok a lehető leghatékonyabban, legelegánsabban menjenek  végig az akadálypályán.

A tatabányai regionális döntőt a tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium RoboGo 5vos csapata nyerte, második helyen a budaörsi ROBOKTAT szakkör, harmadikként pedig a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium FRT csapata végzett. A zalaegerszegi forduló győztese a Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola EPYCTMcsapata lett, második a szegedi Karolina Iskola KarDroidok, harmadik a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikum BLMind csapata.

„Mindig lenyűgöz, milyen szellemes megoldásokat találnak ki a gyerekek, milyen örömmel dolgoznak azon, hogy gyakorlatiasan megoldják az absztrakt feladatokat. A zalaegerszegi döntő győztesei, a nagykőrösi HiperSuli diákjai például háromszor építették teljesen újra robotjukat, az ötödik verzió lett végül a végleges design. Jó látni, milyen büszkék arra, hogy közösen, csapatként megoldották a projektet, miközben észrevétlenül felhasználtak alapvető fizika- és matematikaismereteket is. Emellett a közös munka, programozás, tervezés, projektalapú gondolkodás végig szükséges volt a kiváló eredmény eléréséhez. Ez a közös a HiperSuli programban és a FIRST LEGO League versenyében: a természettudományos tárgyakat lehet élményszerűen, szórakoztatóan is tanulni és tanítani” - mondta Koren Balázs matematikatanár, digitális oktatási szakértő, a Telenor HiperSuli programjának szakmai vezetője.

A következő hétvégéken rendezik meg a többi regionális döntőt: a budapesti és debreceni versenyekről 3-3, a győri robotépítők közül 2 csapat jut majd tovább a május 28-29-i nemzeti döntőbe.

A robotépítő, problémamegoldó csapatverseny magyarországi állomásainak kiemelt támogatója a Telenor Magyarország, szakmai partnere pedig a telekommunikációs cég digitális oktatást segítő programja, a HiperSuli. A társaság négy tagintézményének hat csapata is részt vesz a megmérettetésben, köztük a zalaegerszegi győztes, a Nagykőrösi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola EPYCTMcsapata.

A diákok felvételeiből készített összefoglaló videó megtekinthető a HiperSuli program YouTube-csatornáján. A verseny pontos menete az alábbi oldalon követhető: firstlegoleague.hu

Kisvideóink a verseny kapcsán az alábbi linkeken érhetők el:

•    ’Néha a robotoknak is jár egy ölelés :)’ – A versenyen induló robotok „unokatestvére”, Vernie, tett egy kört a városban egy kedves ölelésért. Így reagált az utca embere a felkérésére!: https://www.youtube.com/watch?v=z0nr1k02Vmw
•    Mit keres a robotika az oktatásban? - Így készülnek a diákok a versenyre: https://www.youtube.com/watch?v=TbUVtNuRJjQ

A FIRST-ről
A FIRST® a világ egyik legnagyobb robotikai közössége, amely iskolán belüli és iskola utáni csapatalapú foglalkozások keretében igyekszik felkészíteni a 4-18 éves gyermekeket a következő évtizedek kihívásaira. A Föld vezető nonprofit természet- és mérnöki tudományokkal, technológiával és matematikával foglalkozó oktatási szervezeteként a FIRST programjai kombinálják az élményalapú oktatást a csapatsportokkal, amelynek köszönhetően világszerte évente több mint 450 ezer gyermek csatlakozik be a FIRST és a LEGO® által közösen szervezett FIRST LEGO League küzdelmekbe a világ több mint 110 országából. A magyarországi versenyről az alábbi weboldalon lehet tájékozódni: https://www.firstlegoleague.hu/