Süveges Panni a modernkori hieroglifák nagymestere

A Viber a világ egyik legnagyobb kommunikációs alkalmazása, amely Magyarországon már több mint 2,8 millió felhasználóval rendelkezik. A hangulatjelek, vagyis az emojik mellett az utóbbi idő slágere itt is az érzelmeket kifejező digitális matricák küldése. A Telenor viberes matricacsomagját egy fiatal tehetség tervezte; a letöltések száma hamar túllépte a 150 ezret.

A Telenor és a Viber 2016 novemberében kötött stratégiai partnerséget. Az együttműködésben a szolgáltató új csomagjaiban ingyenesen elérhetővé tette a Viber használatával generált chatforgalmat, nyilvános chatfiókot indított és ingyenesen letölthetővé tette Magyarország első márkázott matricacsomagját, amelynek főszereplője Hugó, a bagoly. A szeretetre méltó madarat egy fiatal magyar tervezőgrafikus, Süveges Panni készítette.

Interjú az illusztrátorral.
Hogyan jött a megkeresés, és mi volt az első gondolatod? 

Süveges Panni: Egy régebbi munkakapcsolaton keresztül talált rám a Telenor, viszont egy utazás miatt csak az utolsó pillanatban szembesültem a megkereséssel. Mivel egy illusztrátornak egy ilyen matricacsomag elkészítése igazi jutalomfalat, pánikszerű rajzolásba fogtam, és az utolsó pillanatban elküldtem egy mintamatricát.

Mi a folyamata az alkotásnak, fogtál egy fehér rajzlapot, egy kancsó kávét és leültél skiccelni? 

S.P.: Sok rajzlap és sok kávé fogyott el, mire a végleges matricacsomag összeállt. Én is több vázlat közül válogattam, illetve a Telenorral közösen is szelektáltunk, cserélgettünk. De ez a téma nagyon hálás, így ötletben nem volt hiány! A gondolkodás és tervezés nálam papíron és ceruzával történik, de a végleges illusztrációkat digitálisan készítem el.

Mit kellett figyelembe venni a tervezésnél? 

S.P.: Egyrészt szoros volt a határidő, így nem volt idő "túltervezni" a matricákat, olyan karakter és technika kellett, ami egyszerű, gyorsan lehet vele haladni. Ez nagyban befolyásolta Hugó karakterét, szerintem ez az egyszerűség az előnyére vált. A Vibernek remek útmutatója van a matricák elkészítéséhez, nagy segítség volt egy ilyen pontos technikai mankó, viszont a kifejezésekben nagy szabadságot kaptam, ezeket Hugó karaktere alakította.

Miért pont Hugó, azaz honnan a név és miért pont bagoly? Van esetleg személyes kötődésed ehhez az állathoz? 

S.P.: A szüleim ablakával szemben a fára beköltözött két bagoly, és amikor náluk jártam, nagyon közelről lehetett őket látni. Tudat alatt talán így került szóba a bagoly, illetve nem szerettem volna a klasszikus kutya-cica vonalon maradni. A Hugó egy spontán névválasztás volt még az első vázlathoz, és később a munka folyamán gondolkodtunk más neveken, de addigra már mindenkinek Hugó maradt.

Milyen érzés, hogy több mint 150 000 ember letöltötte és használja a te rajzaidat arra, hogy kifejezze az érzéseit? 

S.P.: Nagyon örülök, hogy Hugó ilyen sikeres lett, az ügyfél elégedettségénél csak az jelent többet, ha valami olyat tudunk csinálni, amit az emberek szeretnek és használnak.

Az emojik után ezek a matricák a modern kor "hieroglifái". Melyik a kedvenc karaktered Hugótól? 

S.P.: Nagyon sok vázlat nem került be a végleges matricacsomagba, a téma egy végtelen kút volt, nehéz volt leállni az ötleteléssel. Ezek között volt egy Hugó, aki például pánikolva lángokban égve rohan, őt sajnálom, hogy kimaradt, de a megvalósultak között sok a kedvenc, nehéz lenne egyet kiemelni. Talán a kigúvadt szemekkel, éjjel a laptopja előtt dolgozó Hugó az, amelyik élethelyzet nagyon igaz lenne rám! :)

A Telenor Hugó matricacsomag február végig érhető el a Viberen: http://stickers.viber.com/pages/telenor_hu

A Telenor Nyilvános Viber csevegése: http://chats.viber.com/telenorhungary
A tervező, Süveges Panni weboldala: http://suvegespanni.com/