var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Süveges Panni a modernkori hieroglifák nagymestere

A Viber a világ egyik legnagyobb kommunikációs alkalmazása, amely Magyarországon már több mint 2,8 millió felhasználóval rendelkezik. A hangulatjelek, vagyis az emojik mellett az utóbbi idő slágere itt is az érzelmeket kifejező digitális matricák küldése. A Telenor viberes matricacsomagját egy fiatal tehetség tervezte; a letöltések száma hamar túllépte a 150 ezret.

A Telenor és a Viber 2016 novemberében kötött stratégiai partnerséget. Az együttműködésben a szolgáltató új csomagjaiban ingyenesen elérhetővé tette a Viber használatával generált chatforgalmat, nyilvános chatfiókot indított és ingyenesen letölthetővé tette Magyarország első márkázott matricacsomagját, amelynek főszereplője Hugó, a bagoly. A szeretetre méltó madarat egy fiatal magyar tervezőgrafikus, Süveges Panni készítette.

Interjú az illusztrátorral.
Hogyan jött a megkeresés, és mi volt az első gondolatod? 

Süveges Panni: Egy régebbi munkakapcsolaton keresztül talált rám a Telenor, viszont egy utazás miatt csak az utolsó pillanatban szembesültem a megkereséssel. Mivel egy illusztrátornak egy ilyen matricacsomag elkészítése igazi jutalomfalat, pánikszerű rajzolásba fogtam, és az utolsó pillanatban elküldtem egy mintamatricát.

Mi a folyamata az alkotásnak, fogtál egy fehér rajzlapot, egy kancsó kávét és leültél skiccelni? 

S.P.: Sok rajzlap és sok kávé fogyott el, mire a végleges matricacsomag összeállt. Én is több vázlat közül válogattam, illetve a Telenorral közösen is szelektáltunk, cserélgettünk. De ez a téma nagyon hálás, így ötletben nem volt hiány! A gondolkodás és tervezés nálam papíron és ceruzával történik, de a végleges illusztrációkat digitálisan készítem el.

Mit kellett figyelembe venni a tervezésnél? 

S.P.: Egyrészt szoros volt a határidő, így nem volt idő "túltervezni" a matricákat, olyan karakter és technika kellett, ami egyszerű, gyorsan lehet vele haladni. Ez nagyban befolyásolta Hugó karakterét, szerintem ez az egyszerűség az előnyére vált. A Vibernek remek útmutatója van a matricák elkészítéséhez, nagy segítség volt egy ilyen pontos technikai mankó, viszont a kifejezésekben nagy szabadságot kaptam, ezeket Hugó karaktere alakította.

Miért pont Hugó, azaz honnan a név és miért pont bagoly? Van esetleg személyes kötődésed ehhez az állathoz? 

S.P.: A szüleim ablakával szemben a fára beköltözött két bagoly, és amikor náluk jártam, nagyon közelről lehetett őket látni. Tudat alatt talán így került szóba a bagoly, illetve nem szerettem volna a klasszikus kutya-cica vonalon maradni. A Hugó egy spontán névválasztás volt még az első vázlathoz, és később a munka folyamán gondolkodtunk más neveken, de addigra már mindenkinek Hugó maradt.

Milyen érzés, hogy több mint 150 000 ember letöltötte és használja a te rajzaidat arra, hogy kifejezze az érzéseit? 

S.P.: Nagyon örülök, hogy Hugó ilyen sikeres lett, az ügyfél elégedettségénél csak az jelent többet, ha valami olyat tudunk csinálni, amit az emberek szeretnek és használnak.

Az emojik után ezek a matricák a modern kor "hieroglifái". Melyik a kedvenc karaktered Hugótól? 

S.P.: Nagyon sok vázlat nem került be a végleges matricacsomagba, a téma egy végtelen kút volt, nehéz volt leállni az ötleteléssel. Ezek között volt egy Hugó, aki például pánikolva lángokban égve rohan, őt sajnálom, hogy kimaradt, de a megvalósultak között sok a kedvenc, nehéz lenne egyet kiemelni. Talán a kigúvadt szemekkel, éjjel a laptopja előtt dolgozó Hugó az, amelyik élethelyzet nagyon igaz lenne rám! :)

A Telenor Hugó matricacsomag február végig érhető el a Viberen: http://stickers.viber.com/pages/telenor_hu

A Telenor Nyilvános Viber csevegése: http://chats.viber.com/telenorhungary
A tervező, Süveges Panni weboldala: http://suvegespanni.com/