Újabb diákcsapatok jutottak a hazai LEGO programozás élvonalába

Debrecenben az Agora, Budapesten az AKG csapata vitte a prímet. Edelényi iskolások és egy családi csapat is továbbjutott a FIRST LEGO League nemzeti döntőjére.

A FIRST LEGO League diákoknak szóló robotépítő verseny nemzeti döntőjét öt regionális döntő előzi meg, aminek két utolsó fordulóját most hétvégén tartották. A két fordulóból hat csapat kvalifikálta magát a kétnapos nemzeti döntőre: május 29-én és 30-án így az ország legjobb robotprogramozó csapatai mérik össze tudásukat, ahol a tét a Görögországban több mint 110 ország részvételével zajló nemzetközi döntőn való részvétel.

A debreceni és a budapesti regionális fordulóból irány a nemzeti döntő

A vírushelyzet miatt online környezetben zajlott verseny ’Challenge’ kategóriája extra kihívás elé állította a résztvevő diákokat, edzőket és a zsűrit is, de a több hónapos felkészülési idő után sikeresen zajlott FIRST LEGO League versenysorozat utolsó két magyarországi regionális fordulója is.

A debreceni verseny nyertese a helybéli Agora Tudományos Élményközpont Agora Robotics csapata lett. Második helyen a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium (AKG) találóan elnevezett Veni Vidi Vici csapata, harmadikként az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda Atomrobotok együttese végzett. Utóbbiak elnyerték a „Legjobb innováció” díját, illetve felkészítő tanáruk, Flaskó Tamás kapta a „Legjobb edző” díját.

A budapesti regionális döntőn az AKG másik csapata, az Izidumbu győzedelmeskedett, a második helyezett a lelkes diákok és szüleik szakköreként működő Blokkolók lett, és továbbjutott a Kempelen Farkas Gimnázium Sapka nevű csapata. Az AKG-sok kapták a „Legjobb alapértékek (csapatszellem)” és a „Legjobb robotfutam” díját, a Kempelenesek a „Legjobb innováció”, a családi csapat pedig a „Legjobb robotkonstrukció” elismerést. A „Legjobb edző” a ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium tanára, Kovács Zoltán lett.

A Telenor által felajánlott „Motiváció” díjat Debrecenben az esztári Irinyi Károly Általános Iskola Irinyis csapata, Budapesten a Kecskeméti Református Általános Iskola LegRobi csapata nyerte.

Nem lehet elég korán kezdeni

Az elmúlt hétvége különlegessége, hogy a ’Challenge’ kategória mellett most zajlott az általános iskolás alsó tagozatosok számára szervezett ’Explore’ kategória megmérettetése is. Ebben a kategóriában a versenyzéssel szemben a kreativitáson és a csapatmunkán volt a hangsúly. A gyerekek saját megoldásaikkal, saját épített pályáikkal kápráztatták el a zsűrit Budapesten és Debrecenben is.

A robotikával nem lehet elég korán kezdeni az ismerkedést. Idén versenyen kívül elindult a ’Discover’ kategória is, ami már az óvodás korosztályhoz is elhozza az FLL szellemiségét.

A FIRST LEGO League idei versenyének eddigi története hazai szemmel

Idén első alkalommal önálló magyar szervezésben tartják meg a világ egyik legnagyobb robotépítő közössége, a FIRST, valamint a világszerte ismert építőjáték-gyártó LEGO közös szervezésében működő FIRST LEGO League verseny hazai fordulóit. A magyarországi iskolákból jelentkező több mint 90 csapat öt regionális selejtezőkörben mérte össze tudását, majd a május 29-én és 30-án megrendezett nemzeti döntő két nyertes csapata kvalifikálja magát a görögországi nemzetközi döntőre. Ahol több mint 110 ország legjobbjai képviseltetik magukat.

A FIRST LEGO League versenyeken a csapatoknak egy megadott tematikára épülő, egymást követő feladatok megoldására képes robotot kell tervezniük és megépíteniük. A csapatok számára egységes terepasztalon mindenki ugyanazokkal az elemekkel, szenzorokkal, motorokkal dolgozik, de a versenyzők kreativitásának és a LEGO műfaj sokoldalúságának köszönhetően minden robot egyedi a megjelenésében, és az egyes feladatokra tervezett moduljaiban. A versenyzők már az országos verseny részeként több hónapos tervezés részeként heteken át tökéletesítették robotjaikat, hogy azok a lehető leghatékonyabban, legelegánsabban teljesítsék a feladatsort.

Magyarországon a verseny következő, egyben utolsó állomása a nemzeti döntő, amely május 29-én és 30-án kerül megrendezésre. A robotépítő, problémamegoldó csapatverseny magyarországi állomásainak kiemelt támogatója a Telenor Magyarország, szakmai partnere pedig a telekommunikációs cég digitális oktatást segítő programja, a HiperSuli. A társaság négy tagintézményének hat csapata is részt vesz a megmérettetésben.

A diákok felvételeiből készített összefoglaló videók megtekinthetők a HiperSuli program YouTube-csatornáján: a budapesti verseny itt, a debreceni pedig itt). A verseny pontos menete az alábbi oldalon követhető: https://play.firstlegoleague.hu/replay.htm

Kisvideóink a verseny kapcsán az alábbi linkeken érhetők el:

•    ’Néha a robotoknak is jár egy ölelés :)’ – A versenyen induló robotok „unokatestvére”, Vernie, tett egy kört a városban egy kedves ölelésért. Így reagált az utca embere a felkérésére!: https://www.youtube.com/watch?v=z0nr1k02Vmw
•    Mit keres a robotika az oktatásban? - Így készülnek a diákok a versenyre: https://www.youtube.com/watch?v=TbUVtNuRJjQ

A FIRST-ről
A FIRST® a világ egyik legnagyobb robotikai közössége, amely iskolán belüli és iskola utáni csapatalapú foglalkozások keretében igyekszik felkészíteni a 4-18 éves gyermekeket a következő évtizedek kihívásaira. A Föld vezető nonprofit természet- és mérnöki tudományokkal, technológiával és matematikával foglalkozó oktatási szervezeteként a FIRST programjai kombinálják az élményalapú oktatást a csapatsportokkal, amelynek köszönhetően világszerte évente több mint 450 ezer gyermek csatlakozik be a FIRST és a LEGO® által közösen szervezett FIRST LEGO League küzdelmekbe a világ több mint 110 országából. A magyarországi versenyről az alábbi weboldalon lehet tájékozódni: https://www.firstlegoleague.hu/