A Balatonnál is legyorsulja a 4G-t a Telenor

•    A Telenor idén 8,6 milliárd forintot költ hálózatfejlesztésre
•    A Balatoni városokban is elérhető a 4G+: Siófokon és Balatonfüreden
•    A nyári hónapokban legalább hatszorosára nő a mobilhálózat forgalma a Balatonnál
•    Országszerte 180 bázisállomás szolgáltatja az elérhető leggyorsabb 4G+ sebességet és az év végére ez a szám eléri majd a 700-at
•    A 2014-ben elnyert frekvenciák felhasználásával kapcsolatos vállalások értelmében a Telenornak mostanáig 350 darab, ezer lakosúnál kisebb települést kellett volna lefednie mobilinternettel, de a vállalat már 808 település esetén biztosítja a Hipernetet
•    A frekvencia elnyerése (2014 év vége) óta a kültéri lakossági 4G lefedettség 52%-ról 97%-ra nőtt
 

A Telenor idén 8,6 milliárd forintot fordít mobilhálózatának fejlesztésére, folyamatosan bővíti a 4G-nél is gyorsabb Hipernetet biztosító LTE Advanced technológiát már: Siófokon és Balatonfüreden is elérhetővé tette a technológiát. A Balaton környékén a nyári hónapokban legalább hatszorosára nő a mobilhálózat forgalma, de egyéb, turisták által látogatott településeken is számottevő növekedést tapasztalható. 

A Telenor a turisztikai szempontból kiemelt településeken országszerte a hálózat optimalizálásával készül a megnövekedett forgalomra, a fesztiválhelyszíneken pedig mobil bázisállomásokkal bővíti kapacitását. Ezzel párhuzamosan egy új technológia, a 4G+ segítségével is bővíti a mobil adathálózat kapacitását: a technológia mostantól Siófokon és Balatonfüreden is elérhetővé vált.

Folyamatosan bővül a 4G+ hálózat

A 4G+ technológiának is nevezett LTE-A a mobiltelefonos hálózatok jelenlegi csúcsát jelentő 4G továbbfejlesztett változata, ami az elméleti 300 Mbps-os letöltési, és 50 Mbps-os feltöltési sebességre alkalmas, és számos felső-középkategóriás és felső kategóriás telefonokkal használható. 

A Telenor hálózatán országszerte 180 bázisállomáson üzemel már az LTE Advanced, ebből 140 található Budapesten, a többi pedig Győrben, Szombathelyen, Siófokon és Balatonfüreden. Használatához az ügyfeleknek nincs teendőjük, megfelelő készülékkel automatikusan LTE-A-n keresztül tudnak mobilinternetezni. Hetente átlagosan 15 darab 4G+-os bázisállomást aktivál a Telenor Budapesten és év végére országosan több mint 700 állomás fogja szolgáltatni a leggyorsabb mobilinternetet, elsősorban nagyvárosokban és megyeszékhelyeken.

A Telenor szakemberei nem csak műszaki tényezőket figyelembe véve fejlesztik a hálózatot, hanem az ügyfelek véleményére, érzetére is kíváncsiak. Ennek érdekében a mobilszolgáltató az egyik legfontosabb ügyfélélményt vizsgáló mutatójába, az NPS-be is beépítette a hálózattal kapcsolatos visszajelzéseket. Ezen felül a mérnökök rendszeresen fel is hívják az ügyfeleket, hogy közvetlenül véleményt kapjanak a hálózat minőségéről.

350 helyett 808 kis települést fed le a Hipernet

A Telenor Magyarország a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2014-es frekvenciatenderén összesen 31,7 milliárd forint értékben vásárolt jogosultságot három frekvenciasáv megvásárlására. Az elnyert frekvenciák felhasználásával kapcsolatos vállalások értelmében a Telenornak mostanáig 350 darab, ezer lakosúnál kisebb települést kellett volna lefednie mobilinternettel, de a vállalat már 808 település esetén lefedettséget biztosít. A frekvencia elnyerése (2014 év vége) óta a kültéri lakossági 4G lefedettség 52%-ról 97%-ra nőtt.

A hálózatfejlesztések ezzel nem zárultak le, csak 2016-ban 8,6 milliárd forintot fordít erre a Telenor. Ehhez azonban új bázisállomásokat is kell létesíteni, ezek kiépítését a leginkább a szükséges ingatlanok és engedélyek megszerzésének nehézsége lassíthatja.

A hanghívások is egyre gyorsabbak lesznek

A mobilinternet mellett a hanghívási képességek sem merülnek feledésbe: a Telenor az év elejétől egyre több gyártó különböző készüléken bevonásával teszteli a Voice over LTE (VoLTE) technológiát, amely lehetővé teszi, hogy a 4G-hálózatok hanghívásokat is továbbítani tudjanak. A szupergyors hálózatok a korábbinál sokkal gyorsabb kapcsolást és tisztább hangminőséget biztosítanak.