A környezettudatosságot ösztönzi használt okostelefonok értékesítésével a Yettel

Kiváló minősítésű, 56 ponton ellenőrzött készülékek is a szolgáltató polcaira kerülnek

A fenntarthatóbb mobilhasználatot ösztönözve áprilistól kísérleti jelleggel használt prémium okostelefonok értékesítését indítja el a Yettel. A mobilszolgáltató kezdetben kizárólag a legmagasabb minősítési kritériumoknak megfelelő (A+ minősítésű), előzetesen szigorúan átvizsgált iPhone készülékeket tesz elérhetővé kínálatában az új telefonoknál kedvezőbb áron.

A használt mobiltelefonok globális piaca évről évre dinamikusan nő, a forgalom tavaly elérte az 55 milliárd dollárt, becslések szerint 2025-re pedig már 70 milliárd dollárra nőhet. Egy használt mobiltelefon beszerzése – új helyett – nemcsak a vásárló pénztárcájának kedvez, hanem a környezetet is kevésbé terheli. Az okostelefonok akár 60%-a nyersanyagokból – főleg vas- és színesfémekből – készül, és becslések[1] szerint egyetlen telefon újrahasznosításával 154 kilogramm nyersanyag – például vas-és színesfémek, nemesfémek, ritkaföldfémek, speciális fémek és egyéb anyagok – kitermelése spórolható meg és 50 kilogramm széndioxid-egyenértéknek megfelelő üvegházhatású gáz kibocsátása kerülhető el. A Yettel nemcsak a még használható készülékek vásárlását ösztönzi, ugyanis már több alkalommal bonyolított nagy népszerűségnek örvendő használt készülék-visszagyűjtési akciót is, amelynek eredményeként az elmúlt két évben eddig több mint 10 tonna készüléket hoztak vissza az üzletekbe a mobiltársaság ügyfelei. Ezen környezettudatos iránynak egy újabb lépése a kiváló minőségű, ellenőrzött használt telefonok értékesítésének kísérleti programja.

Újabb lépés a fenntarthatóbb jövő felé

Áprilistól kísérleti jelleggel a Yettel is bevezeti a használt, prémium okostelefonok értékesítését. A mobilszolgáltató célja, hogy meglévő és új ügyfelei számára egy környezettudatosabb és költséghatékonyabb mobilvásárlási alternatívát tegyen elérhetővé. A Yettel kizárólag A+ minősítésű, használt iPhone készülékek értékesítésével indítja el a próbaidőszakot. Ennek értelmében az okostelefonok szinte újszerű állapotban kerülnek a kínálatba, amelyek előzetesen egy 56 pontra – többek közt az akkumulátorra, a kijelzőre, a funkcionalitásra, valamint az adattörlésre vállalt teljes garanciára – kiterjedő átfogó bevizsgáláson esnek át.

A kártyafüggetlen készülékeket legalább 85%-os akkumulátor-életciklussal, töltőadapterrel, valamint töltőkábellel együtt értékesítik. A kínálatban elérhető készülékek életciklusa átlagosan 5 év; megfelelő tarifacsomaggal párosítva a telefonok nagyságrendileg akár bruttó 100 ezer forinttal is kedvezőbb áron érhetőek el azok aktuális piaci árához képest. A használt mobilok online és kiszállítással érhetőek el a kínálatban; a szolgáltató két év kellékszavatosságot és cseregaranciát is vállal rájuk.

„A mobiltelefonok másodlagos piaca hatalmas növekedést mutat, a készülékek élettartama kitolódik. Egyre többen döntenek használt okostelefon vásárlása mellett, mert környezetbarátabb és költséghatékonyabb választás, és egy néhány éves modell sem feltétlenül jelent kompromisszumot egy átlagos felhasználó számára” – mondta Szafonov Olga, a Yettel lakossági kereskedelmi igazgatója. „A legnagyobb karbonlábnyom egy telefon életciklusán belül annak gyártása során keletkezik, ezért a fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalatként törekedni fogunk rá, hogy idővel bővítsük a kínálatban elérhető használt készülékeket - tette hozzá.

A Yettel bízik a program sikerében, és abban, hogy a használt prémium okostelefonok értékesítésének megkezdésével jelentősen hozzájárulhat a fenntarthatóbb mobilvásárlási trendek hazai elterjesztéséhez. A szolgáltató a tapasztalatok fényében dönt majd a program hosszabb távú folytatásáról és a kínálat bővítéséről. A Yettel új szolgáltatásának partnere a Recommerce.

További információ: https://www.yettel.hu/mobiltelefon/felujitott-es-hasznalt-telefonok

[1] Forrás: https://librairie.ademe.fr/dechets-economie-circulaire/5833-assessment-of-the-environmental-impact-of-a-set-of-refurbished-products.html