Amikor nem a forgatókönyv szerint alakul a karácsony

A pszichológus tanácsai az idei ünnephez

Bár azt még nem lehet látni, pontosan milyen járványügyi szabályozások lesznek érvényben, az biztos, hogy az idei karácsony más lesz, mint megszoktuk. Egy kutatás alapján a magyarok többségének ez az időszak a közös ünneplésről szól – de mi van akkor, ha idén mégsem lehetünk egy helyen? Hogyan lehet ezt feldolgozni, és egyáltalán, lesz így karácsony? Dienes Angéla pszichológus most megoszt néhány praktikus tanácsot, ami segíthet ebben a rendkívüli helyzetben.

A magyarok többsége várja a karácsonyt, de 58%-uk úgy gondolja, az idén más lesz az ünnep – derült ki a Telenor reprezentatív közvélemény-kutatásából[1]. A járványhelyzet sok téren hozott változást, bizonytalanságot, és ez vonatkozik az ünneplésre is. Épp ezért fontos az, hogy próbáljunk meg alkalmazkodni és olyan alternatív megoldásokat találni, amikkel távolról is tudjuk egymást segíteni, támogatni.

Keretezzük át az ünnepet

A kutatás rávilágított arra is, hogy a magyarok többsége számára a karácsony a családdal töltött fontos ünnep, és minden 5. válaszadó kifejezetten amiatt is várja idén, mert ekkor találkozhat végre újra a szeretteivel. A probléma viszont abból fakad, ha ez a korlátozások és a vírushelyzet miatt biztonságosan nem valósulhat meg – november elején a megkérdezettek 44%-a gondolta, hogy kevesebb találkozást tervez karácsonykor, aminek fő oka a járvány miatti óvatosság.

Dienes Angéla pszichológus szerint az, ha nem ünnepelhetünk a szeretteinkkel a megszokottak szerint, veszteségérzettel járhat, ami a helyzet tagadásához vezethet és megnyilvánulhat a düh érzésében is. Segít, ha elfogadjuk, hogy a jelenlegi helyzetet nem tudjuk teljes mértékben irányítani, és a hagyományos módon megélni. A szakember azt tanácsolja, hogy próbáljunk alternatív megoldásokat keresni: a karácsony nem marad el, legfeljebb idén kicsit máshogyan ünnepeljük. Erre jó példa, ha digitális úton szervezünk közös programokat: a vállalat kutatása szerint a magyarok 75 százaléka tervezi, hogy online lép kapcsolatba azon szeretteivel, akikkel idén valószínűleg nem fog tudni találkozni a járványhelyzet miatt. Ilyen lehet egy közös ünnepi videochates koccintás vagy online társasjátékozás, de emellett érdemes lehet most még inkább személyre szabott ajándékokat és adventi dekorációkat készíteni, amik lehetőséget adnak a szeretet kifejezésére és feltölthetik a magányosabb pillanatokat.

Védőháló a magány ellen

A Telenor kutatásából az is kiderült, hogy minden harmadik megkérdezett tart attól, hogy szerettei közül valaki egyedül fogja magát érezni karácsonykor, 17 százalék pedig fél, hogy ő maga lesz magányos. Dienes Angéla szerint ilyenkor fontos, hogy megtaláljuk és erősítsük azokat a kapcsolatokat, amelyek biztonságot adhatnak, és ne hagyjuk magukra a szeretteinket. Befordulás és elutasítás helyett próbáljunk minden lehetséges kommunikációs eszközt megragadni és aktívan használni, keressük rendszeresen az egyedül élő rokonainkat, barátainkat, tartsunk – akár rendszeresen – videóhívásokat is, és szánjunk időt a hosszabb beszélgetésekre.

A folyamatos kapcsolattartás adhat egy kis kapaszkodót ebben a bizonytalanságban, ráadásul ennek köszönhetően akár el is mélyíthetjük a kapcsolatainkat a gyakoribb online kontaktus, élménymegosztás révén. A kutatásban résztvevők közel fele egyébként gyakrabban használ chat- és videokonferencia alkalmazásokat a járványügyi helyzet kezdete óta, amelyek hasznosak lehetnek az ünnepi időszakban is.

Ez sem elveszett karácsony

Bár sokan azt érezhetik, hogy nem a korábbi elvárásaik szerint alakulnak az ünnepek, ne gondoljunk rá úgy, mint egy „elveszett” alkalomra. A pszichológus szerint érdemes megbeszélni a családtagjainkkal, ki hogyan éli meg ezt a helyzetet, és miként lehetne megoldást találni rá – például, ha valakinek van olyan hagyománya, amely egyik évben sem maradhat ki, próbáljuk meg online térbe áthelyezni. Attól még, hogy nem vagyunk egy helyen, más módon is figyelhetünk egymásra: meglephetjük egymást a családi süteményrecept alapján készített finomsággal, vagy készíthetünk a kedvenc közös emlékünkről videómontázst. Ne feledjük, egymás megóvása szintén egy fontos módja a törődésnek. A lényeg, hogy sem az igazi szeretet kifejezéséhez, sem a közös karácsonyozáshoz nem kell fizikai közelség: ez egy nagyon új helyzet, de vigyáznunk kell egymásra.

[1] A kutatás 1000 fő megkérdezésével zajlott 2020. október 28. és november 5. között; a minta reprezentatív nem, kor, településtípus és régió szerint a 18-69 éves magyar internetező lakosság körében. (Impetus Research)