Budapesti és jászapáti diákok képviselik Magyarországot az észtországi robotikaversenyen

„Van helye a robotikának a köznevelésben”

A szervezők várakozásain felül, az eddigi legmagasabb résztvevői létszámmal zárult a harmadik ProSuli országos robotikaverseny, Magyarország egyik legnagyobb ilyen jellegű eseménye. A 46 csapatban közel 100 diákot és tanáraikat próbára tevő verseny két győztes csapata novemberben Észtországban méri össze tudását a 27 országot felvonultató Robotex versenyen.

A robotika oktatásban betöltött szerepe egyre fontosabbá válik, ezért döntött úgy a ProSuli, hogy beemeli digitális oktatásmódszertani képzései közé ezt a tudományágat is. A tevékenység ötvözi a tervezést, építést, programozást és a problémamegoldást, így fejleszti a diákok strukturált gondolkodását, kreativitását és finommotoros képességét. A csapatokban megrendezett versenyek és az azokra történő felkészülés pedig fejleszti a diákok kommunikációs- és kompromisszumkészségét, valamint együttműködési képességüket. 

A Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli idén harmadszor rendezte meg diákoknak szóló robotika versenyét. Az évek során a résztvevő versenyzők száma közel ötszörösére nőtt, így idén már 46 csapat közel 100 diákja és kísérőitanáraik mérték össze tudásukat általános- és középiskolás korosztályban. A ProSuli robotika verseny ezzel az egyik legnagyobb ilyen típusú hazai eseménnyé nőtte ki magát. Idén először nemcsak a ProSuli programban résztvevő intézmények adhatták le nevezésüket, hanem bármely magyarországi iskola jelentkezhetett a megmérettetésre. 

Aki leggyorsabban követte a vonalat, mehet Észtországba

Idén a versenyzőket vonalkövetéses kihívás várta: a diákok által programozott robotoknak egy előre meghatározott, bonyolult kanyarokkal teli pályán kellett a lehető leggyorsabban és legpontosabban végig haladniuk. A pályán a csapatok által a verseny előtt előzetesen megépített és beprogramozott robotok szenzoraik segítségével követték a vonalat.

A szoros és meglepetésekkel teli versenyt végül a Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte. A két korcsoport győztes csapatai novemberben az észtországi Tallinba utaznak a mobilszolgáltató támogatásával, ahol a Robotex International nemzetközi robotika versenyen 27 ország legjobbjaival mérhetik össze tudásukat.

„Az a célunk, hogy a diákok minél korábban megismerkedjenek a robotika és a programozás világával, az általunk szervezett verseny pedig kiváló platformot biztosít ehhez. A megmérettetés egy remek belépő a robotika világába azok számára, akik csak most ismerkednek ezzel a területtel, de izgalmas kihívás azoknak is, akik már régebb ideje robotoznak. Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt három évben a résztvevők száma közel az ötszörösére nőtt. A jelentkező csapatok gyarapodása és a résztvevő csapatok lelkesedése alapján azt gondoljuk, a robotikának abszolút van helye a hazai köznevelésben” – mondta Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője, a versenynap koordinátora.

A harmadik ProSuli robotika verseny hangulatvideója a program YouTube csatornáján látható. Az eseményről készült képgaléria a ProSuli weboldalán érhető el.