A CETIN Hungary Zrt., a Telenor Magyarország Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. sajtóközleménye: CETIN néven indul hazánkban is a Telenorból kiváló új telekommunikációs infrastruktúracég

Több, mint egy toronyvállalat: a hazai telekommunikációs piacon először valósul meg olyan távközlési modell, amely a mobilszolgáltatói kereskedelmi tevékenységet szétválasztja az aktív és passzív hálózati infrastruktúrától

Magyarországon is lezárult a Telenor hálózati infrastruktúrájának szétválasztását célzó folyamat, amelynek eredményeként július 1-től CETIN Hungary néven új hálózati infrastruktúra-szolgáltató cég kezdte meg működését. A kelet-közép-európai régióban a Telenor márkanevet használó cégek tulajdonosa – a Telenor Magyarország esetében többségi tulajdonosa – a cseh PPF Csoport hazánkon kívül Bulgáriában és Szerbiában is hasonló lépéssel erősíti tovább a stratégiai befektetésként kezelt telekommunikációs üzletágát. A közel 200 munkavállalóval induló CETIN Hungary magas színvonalú hálózati infrastruktúra-megoldásaival új lehetőségeket teremt a hazai gazdaság hatékony digitalizációjához.

2015-ben a Telenor Magyarország többségi tulajdonosa, a PPF Telecom Group hasonló tranzakciót hajtott végre sikeresen Csehországban, hozzájárulva ezzel a szétválasztott vállalatok értékének növekedéséhez. Cseh testvérvállalatával együtt az újonnan létrejött három CETIN cég fogja képezni a PPF Csoport távközlési infrastruktúrájának gerincét a kelet-közép-európai régióban.

Az Ötvös Tamás vezérigazgató által irányított új vezetőség feladata a folyamatosan bővülő távközlési, informatikai és biztonsági infrastruktúra-hálózat üzemeltetése, fejlesztése és bővítése.

Az aktív és passzív hálózati elemekre kiterjedő infrastruktúra és a mobilszolgáltatói tevékenység szétválasztása révén a CETIN Hungary maradéktalanul kiaknázhatja a kereskedelmi lehetőségeket és a nagykereskedelmi partnerkapcsolatokat a hálózati szolgáltatások területén, valamint további szinergiákat alakíthat ki a CETIN Csoporton belül. Ezzel párhuzamosan a kiterjedt, napi 24 órában felügyelt hálózatai, IT infrastruktúrája és internetes biztonsági szolgáltatásai révén magas minőségű hangalapú, adatátviteli és más távközlési szolgáltatások nyújtását teszik lehetővé a Telenor Magyarország és más nagykereskedelmi ügyfelek számára.

„Minden eddiginél nagyobb az igény a zökkenőmentes, megbízható és biztonságos infokommunikációs szolgáltatásokra, különösen most, hogy a társadalom és a gazdaság tovább digitalizálódik. A CETIN Magyarország kiváló pozícióból tudja tervezni, építeni és üzemeltetni azokat a következő generációs infrastruktúra-megoldásokat, amelyek képesek lesznek hatékonyan kielégíteni az ügyfelek változó igényeit. Az új üzleti modell ösztönzi az innovációt, elősegíti a távközlési iparág fejlődését és új technológiák bevezetését” – mondta Ötvös Tamás, a CETIN Hungary vezérigazgatója.

„A Telenor Magyarország a továbbiakban a szolgáltatási ajánlataira, a lakossági és vállalati ügyfelek kiszolgálására fog összpontosítani. Ügyfeleink számára így kizárólag pozitív változást fognak jelenteni a következő generációs távközlési megoldásokból és az ügyfélélmény továbbfejlesztéséből származó előnyök.” – mondta Jan Hanuš, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.

„Az Antenna Hungária évtizedek óta meghatározó szereplője a hazai telekommunikációs szektornak, lakossági és üzleti ügyfeleink igényeinek kiszolgálása érdekében folyamatosan innovatív, csúcstechnológiára épülő megoldásokra törekszünk. A CETIN Hungary megalakulásával egy, a hazai piacon még újdonságnak számító üzleti, technológiai modell részesei lettünk. Ez a stratégiai modell a hálózatkiépítés- és üzemeltetés hatékonyságát növeli, és elősegíti a Telenor Magyarország, a CETIN Hungary, további CETIN Csoporthoz tartozó vállalatok és az Antenna Hungária potenciális szinergiáinak még jobb kihasználását” – mondta Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója.

“Büszke vagyok arra, hogy ma egy üzleti és stratégiai szempontból is fontos lépést jelenthetünk be, ami megerősíti infrastruktúra beruházásainkat. Ez a lépés az Antenna Hungáriával közös vállalatunkban kialakított partnerségünknek is egy fontos mérföldköve, külön nagyra értékelem partnerünk közreműködését abban a fontos döntésben, hogy a CETIN Hungary önálló vállalatként megkezdhette működését Magyarországon. Meggyőződésem, hogy a CETIN ilyen szilárd alapokra építkezve a magyarországi infrastruktúra piac meghatározó szereplőjévé fog válni” – mondta Ladislav Bartoníček, a PPF Csoport részvényese és a PPF Telecom Csoport vezérigazgatója.

A PPF Csoport e bejelentés kapcsán kiadott nemzetközi sajtóközleménye ezen a címen érhető el.