Digitális ugródeszka: még egy hétig pályázathatnak digitális oktatási eszközökre és képzésre hátrányos helyzetű települések iskolái

10 millió forint keretösszegre és díjmentes képzésre pályázhatnak az intézmények

Ismét meghirdeti Digitális ugródeszka pályázatát hátrányos helyzetű térségekben működő oktatási intézmények számára a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Telenor. A már második alkalommal kiírt tender keretében a jelentkező iskolák egyenként maximum összesen 2 millió forint értékű, oktatást támogató digitális eszközre nyújthatnak be igényt. Az összesen 10 millió forint keretösszeg mellett a tanintézmények pedagógusai ingyenes, akár online elvégezhető, 30 órás akkreditált HiperSuli Digitális Módszertani Képzésben is részesülnek. A pályázatra 2022. január 10-ig lehet jelentkezni.

A járványhelyzet továbbra is bizonytalanságban tartja az oktatás résztvevőit, és országszerte találhatók még olyan települések, ahol nagy segítséget jelenthet az iskoláknak a távoktatáshoz szükséges eszközpark kibővítése.

A pályázat szervezői olyan társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezett vagy jelentős munkanélküliséggel sújtott településeken működő, felső tagozattal rendelkező általános iskolák jelentkezését várják, ahol a digitális oktatás feltételei biztosíthatóak, valamint az intézmények képesek bevezetni a tudásátadás és az információmegosztás új módjait pedagógiai programjukba.

Minden jelentkező iskola összesen 2 millió forint értékű digitális eszközre – tabletre és laptopra – adhat be igényt. A kiválasztott minimum három, maximum öt nyertes intézmény tanárai az eszközök mellett a Telenor digitális oktatási programja, a HiperSuli által biztosított Digitális Módszertani Képzésben is részesülnek, ahol elsajátíthatják az eszközök használatához, illetve az azokon oktatási célokat szolgáló programok használatához szükséges ismereteket.

A Magyar Református Szeretetszolgálat céljai közt stratégiai fontosságú a fejlett technológiai megoldások becsatornázása, valamint a digitális oktatás elterjedésében való aktív közreműködés a hátrányos helyzetű térségekben, mivel így biztosítható leghatékonyabban az ott élő társadalmi csoportok fejlődése, közösségi integrációja.

„A koronavírushelyzet mindannyiunk életére nagy hatással van. Tapasztalataink szerint azokban a térségekben, ahol korábban is számos nehézséggel küzdöttek a családok, intézmények most még nagyobb a szükség. Az oktatás területén ezért is kiemelten fontos, hogy segítsük azokat a gyermekeket, családokat és oktatási intézményeket, akik számára a digitális eszközök adta lehetőségek nehezebben hozzáférhetőek. Egy-egy laptop, tablet és internet hozzáférés ugyanis a fejlődés, tanulás lehetőségét jelenti számukra, mely az egyetlen kitörési pont jövőjük szempontjából” – hívta fel a figyelmet Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális fejlesztési ágazatvezetője.   

A HiperSuli program eddigi tapasztalatai alapján, ha már három főre jut egy tablet vagy laptop, akkor csoportmunka és egyéb kooperatív megoldások segítségével a diákok már digitális, 21. századi módon tudnak tanulni.  

„A Telenor egyenlőtlenségek csökkentését és a digitális oktatás javítását célzó törekvései ebben a programban együtt jelennek meg. Bár a HiperSuli oktatási módszertani programunknak az eszközadományozás hagyományosan nem képezi a részét, a Covid miatt az elmúlt év elején kialakult oktatási helyzet megmutatta, hogy a digitális oktatáshoz szükséges alapvető területeken – ez eszköz- és internetellátottság terén – is komoly lemaradásban vannak az ország egyes régiói. A Magyar Református Szeretetszolgálattal régóta együttműködünk, ők jól ismerik a hátrányos helyzetű térségek szükségleteit, éppen ezért biztosak vagyunk abban, hogy a képzési célokra odaítélt eszközök a leginkább nélkülöző iskolákhoz kerülnek” – mondta el Mészáros Attila, a Telenor kommunikációs igazgatója.

Jelentkezési határidő: 2022. január 10., 14.00 óra

A pályázat részletei a HiperSuli és a jobbadni.hu weboldalán találhatók.