Digitális kurzusokkal segíti a tanárokat a Hipersuli

Mindenki számára elérhető videós tananyagokkal indul a hipersuli.webuni.hu

A Telenor digitális oktatási programjában mostantól újabb eszköz áll a pedagógusok rendelkezésére ahhoz, hogy tovább bővítsék a mindennapi munkájukat segítő digitális módszertani ismereteiket és eszköztárukat. A Webuni online oktató felületén elindult Hipersuli oldalra tanárok készítenek társaik számára videós kurzusokat, amelyek mindenki előtt nyitottak.

A digitális oktatási módszerek alkalmazásában ma már kevésbé az eszközök megléte jelenti a kihívást, hanem sokkal inkább a bevált gyakorlati megoldások ismeretének hiánya. A Hipersuli program második évében már leginkább a Hipernet-kapcsolat biztosítására és a pedagógus közösség építésére fókuszál. A Telenor oktatási programjában az elmúlt években rengeteg tapasztalat és ismeretanyag gyűlt össze a korszerű digitális eszközök és módszerek oktatásban való alkalmazásáról.

Mivel a program célja, hogy az internet és a digitális oktatás előnyeivel az országban minél több iskola élhessen a jelenlegi 16 résztvevő intézmény mellett, a tudás és a jó gyakorlatok megosztásához egy rugalmasan használható oktatási platformra volt szükség. Ezt biztosítja a Hipersuli legújabb partnere, a Webuni magyar fejlesztésű online képzési platformja, ahol bárki, bárhonnan, bármikor könnyedén tanulhat különböző interaktív kurzusokból.

A hipersuli.webuni.hu oldalon általános és középiskolás tanárok számára készült, több leckéből álló videós kurzusok találhatók. Ezeket Hipersuli-intézmények pedagógusai készítették saját szabadidejükben, akár több hetes munka árán, hogy a különböző oktatási szoftverek, applikációk, digitális megoldások használatáról szerzett tudásukat és tapasztalataikat megosszák kollégáikkal.

„Az oktatás motorját a pedagógusok jelentik, a Hipersuliban pedig rengeteg elhivatott tanárral találkozunk, akik nem csak nyitottan keresik és alkalmazzák a digitális oktatási lehetőségeket, de tapasztalataikat aktívan meg is osztják kollégáikkal, folyamatosan segítve őket. Ezt a fontos közösségépítő munkát és a tudásmegosztást teszi még könnyebbé a Hipersuli-oldal a Webuni.hu-n. Azért indítottunk el a platformot, hogy a Hipersuli-intézményeknek biztosított képzés mellett további szakmai segítséget adjunk a pedagógusoknak, és még könnyebben megismerhessék a legújabb technológiákat.” – mondta el Kutas István, a Telenor Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója.

Az oldalra eddig felkerült hat videós tananyagból az érdeklődő pedagógusok egyebek mellett megismerhetik, hogyan lehet manuális javítást nem igénylő dolgozatokat íratni, online kvízjátékot használni egy nyelvórán, vagy milyen alkalmazásokkal válhatnak a tanórán is hasznos segédeszközzé a gyerekek okostelefonjai. Az oktatóanyagokba gamifikációs funkciókat építettek be, így az elvégzett kurzusok után a tanárok pontokat gyűjthetnek.

A hipersuli.webuni.hu oldalra bárki regisztrálhat, és ingyenesen, korlátozás nélkül elvégezheti a folyamatosan bővülő számú online kurzusokat. Az online felület több interaktív lehetőséget is biztosít: kérdéseket lehet feltenni a kurzus készítőinek és a többi résztvevővel is beszélgetést lehet kezdeményezni. Emellett a tananyagkészítés lehetősége is nyitott bárki előtt – legyen akár Hipersuli-pedagógus, akár más intézmény tanára – aki elkészítené saját kurzusát.

További információ: www.hipersuli.hu

A Telenor oktatási programjairól

A Telenor elkötelezett aziránt, hogy a rendelkezésére álló mobiltechnológia, Hipernet hálózata és szaktudása révén támogassa a társadalom fejlődőképességét, csökkentse a társadalmi egyenlőtlenségeket és segítse a korszerű, digitális oktatás terjedését. Biztonságos internethasználatról szóló képzése mellett ennek szellemében indította el 2015-ben digitális oktatási programját, a Hipersulit, amelyben már országszerte több mint 4000 diák tanulhat a közoktatásban digitális eszközök és módszerek segítségével.

Kezdeményezője és támogatója az E-tanoda projektnek. A Telenor Magyarország Zrt., a Microsoft Magyarország Kft. és a 21. Századi Pedagógiáért Alapítvány közös kezdeményezésében leszakadó térségekben élő hátrányos helyzetű általános és középiskolás diákok felzárkóztatását online segítik önkéntes budapesti gimnazisták. Emellett a Telenor együttműködik a hasonló elven alapuló Kórházsuli projekttel is, amelyben középiskolás és egyetemista diákok segítenek egyedi digitális tananyagokkal és korrepetálással tartós kórházi ápolásra szoruló beteg gyerekeket.

A Telenor Magyarország egyéb vállalati felelősségvállalás programjairól és tevékenységéről bővebb információ található a www.telenor.hu/fenntarthatosag oldalon, valamint a 2015-ös év eredményeit bemutató fenntarthatósági jelentésében.