Videósorozatot indított a Telenor HiperSuli a szülők és gyerekek digitális tudatossága érdekében

Különleges ajánlattal is készül az iskolakezdésre a Telenor

Az új tanév közeledtével tizenkét részes TudatosNet videósorozattal segíti a HiperSuli a szülőket és a gyerekeket, hogy biztonságban legyenek az online térben. A tudatos, biztonságosabb internetezés alapjait bemutató kisfilmek olyan aktuális témákat járnak körbe, mint például a csevegőalkalmazások tudatos használata, az online zaklatás, vagy a digitális szülői felügyelet. A rövid videók gyakorlati tanácsokat is adnak, például arról, hogyan lehet felismerni egy hamis profilt, mit lehet tenni a böngészés biztonsága érdekében, vagy egy fiók feltörése esetén.

Az új tanév a tervek szerint hagyományos keretek között kezdődik el szeptemberben, azt azonban nem lehet kizárni, hogy a közeljövőben újra előáll a karanténhelyzet, ismét az online térbe terelve a diákokat. Bár a digitális oktatás kényszerűségből vált még fontosabbá az elmúlt hónapokban, a kihívás lehetőségeket is tartogat. A megnövekedett online jelenlét hatására a gyerekek digitális készségei gyorsabban fejlődnek, és még nagyobb figyelem hárul a fiatalok online tudatosságára és biztonságára. Az Ipsos KidComm kutatása szerint  tíz magyar családból kilencnek van PC-je, vagy laptopja, a családok fele tablettel is rendelkezik, azonban a szülők 22 százaléka egyáltalán nem foglalkozik a veszélyekkel, a biztonságos internetezés témájával.

Támpont a digitális világról való beszélgetéshez

A Telenor régóta elkötelezett a gyerekek online védelme iránt; digitális oktatási programjában, a HiperSuliban hangsúlyos szerepet kap az internet és a technológia használatának tudatossá tétele, amihez iskolai foglalkozások mellett TudatosNet néven több, bárki számára elérhető tananyag, kvíz nyújt segítséget.

„A gyerekek életének részesei a kütyük, alkalmazások és az online kapcsolatok, ezek szerepe a vírushelyzet miatt még fontosabbá vált. A gyerekek tudatos nethasználatához elengedhetetlen, hogy a témáról ne csak az iskolában, hanem otthon is szó essen. Tapasztalatunk szerint sok szülőnek van szüksége segítségre, hogy megóvja gyermeke biztonságát a digitális térben is. Ehhez pedig fontos, hogy a családokban beszéljenek az online világról, annak veszélyeiről is. Az új videósorozat is ezt a célt szolgálja, és támpontot is ad a szülőknek a téma felvetéséhez” – mondta Koren Balázs, a program szakmai vezetője.

„A videók közül néhány inkább a szülőket, mások inkább a gyerekeket szólítják meg, a legjobb azonban az, ha közösen nézik meg a filmeket és beszélgetnek a látottakról. Szeretnénk, ha a netes biztonságról szóló tartalmaink a lehető legszélesebb réteghez jutnának el, hiszen az online veszélyek mindenkit fenyegetnek” – tette hozzá Koren Balázs.

A koronavírus miatti iskolabezárások óta a HiperSuli számos módon támogatta a pedagógusokat, hogy minél könnyebben vegyék az akadályokat. A digitális oktatási módszerekről tavasz óta összegyűlt tapasztalatokat összegző, és a szünidő kapcsán a szakmabelieknek és a szülőknek is tanácsokat adó TudásPakk mellett nemrégiben digitális tananyaggyűjtemény jött létre egy pályázatnak köszönhetően. Most pedig a HiperSuli a szülőkhöz szól a www.telenor.hu/hipersuli-ajanlat oldalon bárki számára elérhető TudatosNet videósorozattal.

Eszköz, mobilnet és tudás egyben

A Telenor a tanuláshoz szükséges otthoni digitális infrastruktúra terén is igyekszik segítséget nyújtani az iskolakezdéshez a most elindult HiperSuli ajánlattal, amelyet egy fontos társadalmi céllal, a digitális tudatosság terjesztésével is összekapcsolt. Az ajánlatban egy kifejezetten digitális oktatáshoz ajánlott tablet és otthoni mobilnetes Hipernet Home+ előfizetés szerepel. A tarifacsomagban lévő adatkeret mellé, 2 éves hűségvállalás esetén, 31 naponta 1 GB extra belföldi Hipernet aktiválható – összesen 12-szer – és szabadon felhasználható az aktiválást követő 30 napig, akár tanulásra, akár a www.telenor.hu/hipersuli-ajanlat oldalon elérhető TudatosNet videók megtekintésére. Így az ajánlatot megvásárló szülők nemcsak a tanuláshoz rendelkezésre álló adatkeretet, hanem a család digitális tudatosságát, biztonságát is növelhetik.

„A digitális eszközök használatában a tiltás hosszú távon nem megoldás. Fontos, hogy a szülő ne ellenfele, hanem szövetségese, partnere legyen a gyereknek a digitális térben. Fedezzék fel együtt ezt a világot, tanuljanak róla együtt, egymástól. Ahhoz, hogy a szülő értse, mi történik a digitális térben és segíteni tudjon, neki is művelődnie kell, és folyamatosan kommunikálni a gyerekével az élményeiről, a digitális világban rejtőző lehetőségekről és veszélyekről. Ha a szülő úgy érzi, hogy egyedül nem boldogul, információra vagy segítségre lenne szüksége, jusson eszébe, hogy a kérdéseivel, dilemmáival nincs egyedül, és online is találhat segítséget, például a TudatosNet videók, vagy a Youtube-csatornámon lévő videók révén.” – mondta el Tóth Dániel pszichológus, a Pszichológus Pasi Youtube-csatorna alkotója, a digitális világ szakértője.

További információ: www.telenor.hu/hipersuli-ajanlat

1A 2016-os mérést követően 2019 őszén ismét a 8-17 éves gyerekek médiafogyasztását és eszközhasználati szokásait vizsgálta az Ipsos KidComm szindikált kutatása személyes, szülői és gyermek kérdőíves interjúk keretében. Az összesen 800 gyerekkel és szülőjével készült tanulmány elsődleges célja az életmód, érdeklődés és médiafogyasztási szokások feltérképezése volt, amelyben nagy hangsúlyt kapott a digitális médiafogyasztás, beleértve az online és social média területét.