Így neveld a robotod!

60 diák mérkőzött meg a ProSuli robotika versenyén

1 nap, 20 csapat, 60 diák, 20 tanár és 2 győztes csapat – ez a mérlege az ország egyik legnagyobb robotépítő és programozó versenyének. A szenior kategória nyertes csapata április közepén a nemzetközi, 11. Robotics Championship versenyen képviseli hazánkat.

//Fotók és videós beszámoló a hazai versenyről.

Második alkalommal rendezték meg a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli saját szervezésű robotika versenyét, amelyre az ország szinte minden pontjáról érkeztek csapatok. A 20 csapatot és 60 diákot felvonultató verseny mára az egyik legnagyobb robotprogramozó versennyé nőtte ki magát. A két korcsoportban – junior és szenior – versenyző diákok háromfős csapatokkal indultak a versenyen, ahol háromperces futamokban mérték össze az általuk épített és programozott robotok tudását. A versenyen az úgynevezett “robot sumo” kategóriában mérkőztek meg a csapatok, és a feladat szerint a robotoknak egy 1 méter átmérőjű porondon kellett megküzdeni, és az nyert, aki a körön kívülre juttatta ellenfelét. A futamokat bírói felügyelettel tartották meg - elsőként mindkét kategória valamennyi csapata megmérkőzött egymással, majd egyenesági kieséses rendszerben versenyeztek tovább a robotok és az ezeket programozó diákok.  

ProSuli_robotika

A törökbálinti Yettel Házban tartott versenyen junior kategóriában a Budafok-Tétényi Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola és Általános Iskola csapata végzett az élen, míg a szenior korosztályban az életük első robotika versenyén részt vevő Jászapáti Gróf Széchenyi István Katolikus Gimnázium csapata nyerte el az első helyezést. A csapat április közepén Nagyváradra utazik, ahol a 11. Robotics Championship nemzetközi versenyen vesz majd részt.

A szervezők úgy vélik, a robotika egy olyan strukturált gondolkodásmód elsajátításában segíti a gyerekeket, amit jó lenne minden diáknak, akár tanórai keretek között megtanulni. Egy-egy versenyre való felkészülés során számos, akár egymásra épülő készséget és képességet lehet elsajátítani, amely felnőttként, a mindennapi életben is előnyt jelenthet számukra, valamint későbbi tanulmányaik és hivatásuk során is örök értéket képvisel az így megszerzett képesség.

„Az idei alkalommal már az ország legnagyobb robotversenyei közé emelkedett a ProSuli robotika versenye. A digitalizálódó világban egyre nagyobb kihívást jelent lekötni a fiatalok figyelmét: a robotika egy remek lehetőség, hogy miközben a diákok valami újat tanulnak, egyszerre inspirációt nyernek és élvezik is a munkát. Ezért is nagy öröm nekünk a csatlakozó iskolák számának növekedése és hogy évről-évre felkészültebb csapatokat láthatunk vendégül” – mondta el Koren Balázs, a ProSuli szakmai vezetője.

Így zajlott a verseny! Videós beszámoló a ProSuli robotika versenyről az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=N8xXVSY6Z6c&t=8s

Fotógaléria a versenyről: https://prosuli.hu/prosuli-robotikaverseny-2023-kepek/