var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Innovatív technológiával bővül és új üzleti portfólióval jelentkezik a Yettel

A gépek közötti kommunikáció új generációját és korlátlan üzleti mobilcsomagokat jelentett be a szolgáltató

Három, az üzleti piac számára fejlesztett újítással jelentkezik a Yettel. A kis- és középvállalkozások igényeire szabott, Business Prime nevű teljesen új tarifaportfólióban a fő hangsúlyt a korlátlan szolgáltatások, a gyorsított ügyfélkiszolgálás és az összevonható készülékkedvezmény kapják. A gépek közötti kommunikáció terén pedig új lehetőségeket nyithat meg két technológiai újítás.

A Yettel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legfrissebb mobilpiaci jelentése alapján[1] Magyarországon piacvezető az eszközök közötti (M2M) kommunikációra használt aktív SIM kártyák piaci részesedésében. Ezt a pozíciót erősítheti tovább, hogy a Yettel mobilhálózatán elérhetővé vált az LTE-M technológia, amely egy új, magasabb szintű, speciálisan a gépek közötti kommunikáció (M2M/IoT) kiszolgálására fejlesztett hálózati képesség. Szintén az M2M/IoT területet érinti, hogy a már eddig is használatban lévő NarrowBand Internet of Things (NB IoT) hálózat országos lefedettségében jelentős előrelépést ért el a szolgáltató, amivel már az ország területének 70%-án biztosítja a speciális technológiát. Emellett a Yettel továbbfejlesztette reakcióképességét a még le nem fedett területek igény szerinti gyors, akár szigetszerű NB IoT hálózati ellátásában.

Igények szerint összeállítva: új, kis- és középvállalkozásokra szabott tarifaportfólió

A Yettel márka indulásával jelentette be a szolgáltató a lakossági Prime tarifákat, melyek fő előnyei a korlátlanságot, a gyorsabb ügyfélkiszolgálást és a csoportos kedvezményeket biztosító lehetőségek. Mostantól az üzleti ügyfelek, a kis- és középvállalati szegmens is élvezheti a korlátlanság adta előnyöket: az üzleti portfólió a Prime tarifával összehangolt tartalommal és elnevezéssel érkezik, Business Prime néven. Az új üzleti tarifák különlegessége, hogy megtartották vagy tovább növelték azon szolgáltatások mennyiségét, ami a célcsoportnak fontos, így a tarifacsomagok tartalmaznak leforgalmazható SMS-eket és nemzetközi hívásperceket is.  A csúcsot jelentő Business Prime kínálat mellett a kisebb adatkeretet és 100%-os lebeszélhetőséget kínáló tarifák is helyet kaptak a Yettel új üzleti portfóliójában.

Bussines Prime

 

Eljött a gépek közötti kommunikáció új világa – megszólítható masinák

A machine to machine (M2M) gépek közti hálózatokról elmondható, hogy sok esetben nagy mennyiségű jeladó eszköz vesz részt a rendszerben, adatforgalmuk és mobilnetes sávszélesség-igényük alacsony – például egy vízszolgáltató vállalat jeladói az ügyfelek mérőóráiban. A tömeges eszközigény miatt fontos szempont egy-egy jeladó egységára. Ezek az eszközök akkor tudnak olcsók maradni, ha nem a legmodernebb, hanem az M2M feladat ellátására „éppen elegendő” képességű alkatrészekből szerelik össze őket, és nem rendelkeznek kihasználatlan képességekkel, haszontalanul növelve az eszköz árát.

Szintén a jellemzőjük, hogy az egyes jeladók helyhez kötötten működnek – például egy mérőóra havi rendszerességgel jelt ad a központi rendszernek. Az M2M rendszerben működő jeladók egy speciális „NB IoT” hálózaton üzemelnek, ami igen alacsony, ~70 kbps sávszélességgel tökéletesen kiszolgálja a gépek közötti kommunikáció igényeit. A Yettel NB IoT lefedettsége korábban a Dunántúlra és Budapestre koncentrálódott, a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően azonban már az ország számos pontján, területileg ~70%-án érhető el a szolgáltatás. Ez a lefedettség a hálózatmodernizációs munkálatoknak köszönhetően folyamatosan növekszik, miközben a szolgáltató fejlesztette képességét, hogy felhasználói igény esetén jelenleg nem lefedett területeken bővítse NB IoT hálózatát.

A gépek közötti kommunikációra számos cég fejleszt megoldásokat, a közműszolgáltatás, egészségügy, biztonságtechnika, közlekedésbiztonság, stb. területén. Mára elérhetővé vált az a hálózati képesség, ami kisebb komplexitású, olcsóbb eszközzel teszi lehetővé egyrészt a NB loT-nál nagyobb adatátviteli sebességet, ami akár vizuális tartalom átvitelére is alkalmas, másrészt a teljes mobilitást a gépek közötti kommunikációban. Ezek a korábbinál fejlettebb (így költségesebb) jeladó eszközöket igényelnek, az eszközgyártók pedig továbbra is arra törekednek, hogy a fejlettebb igényeket is az arra „éppen elég” képességű alkatrészekből építsék össze: így született meg a CAT-M elnevezésű szabvány és eszközkategória, valamint mobilhálózati oldalon az azt kiszolgáló LTE-M hálózati képesség.

 

LT_M


A NB IoT-hez képest az LTE-M legnagyobb újdonsága azonban, hogy már a kétirányú kommunikációt is lehetővé teszi, azaz egy jeladó nem csupán jelt ad, majd „elalszik”, hanem a központi rendszer az LTE-M hálózaton képes megszólítani az egyes gépeket, végpontokat, immár fejlettebb eszközöket, kamerákat, stb. Az LTE-M bevezetésével megnyílt az SMS-küldés és a hangalapú hívások lehetősége is a gépek közötti kommunikációban, amire korábban NB IoT hálózaton nem volt lehetőség. Ezek a funkciók jelentősen bővítik tehát az új technológia felhasználási lehetőségeit. A Yettel már biztosítja az LTE-M kapcsolódást ügyfelei számára, a folyamatos fejlesztések mellett jelenleg már az ország területének mintegy 60%-án.

Elmondható, hogy mind a NB IoT, mind az LTE-M hosszú távon is releváns hálózati képességet jelentenek, aminek kihasználtsága dinamikusan bővülni fog a jövőben. Felhasználása elsősorban üzleti területen várható, de az LTE-M kompatibilis okoskiegészítők, pl. okosórák révén közvetlen lakossági felhasználásban is erősödő szerepet kaphat.

[1] NMHH Mobilpiaci jelentés – 2021. 1. félév; https://nmhh.hu/dokumentum/225891/NMHH_mobilpiaci_jelentes_2017Q3_2021Q2.pdf