var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Jelentősen nőtt a magyarok mobilnet-igénye – derül ki az elemzésből

Országosan 54%-os, a Balaton és a Velencei-tó környékén 35%-os adatforgalom-növekedést mért a szolgáltató, Horvátország roamingban duplázott idén nyáron az előző évhez képest

A Yettel Magyarország minden évben felmérést tesz közzé arról, hogy miként alakult az adott év nyarán a hálózati forgalom. Az adatforgalmat tekintve idén a megszokott éves növekedést jelentősen meghaladta az országos átlag (54%), Horvátországban hasított a roaming-forgalom növekedése (közel +100%), az SMS műfaja tartotta magát és kismértékben növekedtetett a belföldi hanghívások hossza is.

A mobilhálózatok sajátossága, hogy annak felhasználói jellemzően nem helyhez kötötten veszik igénybe a szolgáltatást, ezért a hálózattervezéskor a kapacitás-tervezésnek kulcsfontosságú szerepe van. Nem csak egy napon belül pörögnek fel és csendesednek el egyes területek, hanem a naptári éven belül is tapasztalhatóak használati gócpontok, ahol időszakosan jelentkezik nagyobb hálózati igény, amit a mobiltársaságnak zökkenőmentesen ki kell szolgálnia.  

Az idei nyáron (2023.06.01-08.31.) az adatforgalom több mint 54%-kal növekedett országos szinten az előző év nyarához képest a Yettel Magyarország hálózatán. Ez jelentős növekmény, hiszen a korábbi években az éves növekmény 18-35% közötti mértékű volt. Érdekesség, hogy idén az 54%-os országos átlagon belül mind a balatoni, mind a velencei-tavi régió lemaradt, az itt mért növekmény csupán 35% volt az előző évhez képest. Ennek egyik oka lehet a jellemzően nagyvárosokban igénybe vett mobilalapú Yettel otthoni internetszolgáltatás elterjedése. A magyar tengernél a nyár legforgalmasabb hete idén is az augusztus 20-át magába foglaló hét volt; ebben a térségben a teljes nyári adatforgalom 10,5%-át már az 5G technológia szolgálta ki.

Adatforgalom 2019-2023

A Yettel előfizetők nyári roaminghasználatát – azaz a hazai előfizetéssel külföldön mobilozás mértékét – erősen befolyásolja a hazai előfizetéssel rendelkező, de jellemzően EU-n belül ingázó előfizetők forgalma. Így a roaming toplistát idén is Németország, Ausztria, Olaszország, Románia és Franciaország dominálja, azonban a nyári időszakot vizsgálva a dobogó harmadik helyén tűnt fel Horvátország: a szomszédos országban idén nyáron közel 100%-kal, azaz közel duplájára nőtt a Yettel előfizetők roaming adatforgalma az előző nyárhoz képest. Horvátország esetén jól látszik, hogy a nyár első hónapjában, júniusban már érkeznek a nyaralni vágyók, de az éves forgalom túlnyomó részét a júliusi és augusztusi hónapok romaingforgalma adja:

Horvátország roaming 2022-2023.

Tavaly nyáron a belföldi SMS-forgalom többéves rekordot döntött a Yettel hálózatán. Az idei évben a rövid szöveges üzenetek száma a rekord nyárhoz képest csökkent ugyan, de 2023 nyarán még így is 30%-kal meghaladta a tavalyi rekord év előtti nyár SMS-forgalmát. Az elmúlt 5 évben így a dobogó második helyén végzett az idei nyári belföldi SMS-fogalom; ami csak augusztusban több mint 95 millió elküldött szöveges üzenetet jelent.

Elküldött SMS-ek 2019-2023

Az idei nyáron a beszélt percek összességében enyhe növekmény volt tapasztalható az előző évhez képest, viszont a Yettel ügyfelei a korábbinál kevesebb indított hívással értek el magasabb percmennyiséget, azaz a telefonhívások átlagos hossza idén is tovább növekedett. Ennek oka, hogy a legtöbb számlás tarifa már korlátlan hívás opciót kínál.

Hanghivas átlag hossz 2019-2023.

Ahhoz, hogy a Yettel folyamatosan bővülő hálózatán egyre több ügyfelet 5G-sebességre kapcsolhasson, a szolgáltató most szeptember 27-ig tartó promóciójában kedvező konstrukcióban kínál 5G-képes készülékeket Yettel Prime Plus+ tarifával és 2 év hűséggel. Így akár 0 forintért elvihető a 100 MP-es főkamerával és 256 GB-os belső tárhellyel rendelkező Honor 90 Lite 5G; az FHD+ AMOLED kijelzővel és 67W-os gyorstöltéssel rendelkező Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G pedig akár 0 forintos kezdőrészlettel is megvásárolható.