Két magyar fiatal is ott lesz Oslóban a Nobel-békedíj átadón

Németh Annamária és Zubor Zalán képviselik hazánkat idén a Nobel Békeközponttal közösen szervezett globális Telenor Youth Fórumon.

Kiválasztották azt a huszonhat fiatalt, akik között két magyar, Németh Annamária és Zubor Zalán is részt vehet a Telenor és a Nobel Békeközpont közös szervezésű globális fórumán, valamint a Nobel-békedíj átadás programjain. A Telenor Csoport nemzetközi pályázatán kiválasztott résztvevők több mint egymilliárd embert képviselnek. A fiatalok egy évet töltenek a globális társadalmi kihívásokra reagáló megoldások kidolgozásával. 

A Telenor Youth Forum zsűrije bejelentette, hogy a 2016-os programban Németh Annamária, a Corvinus egyetem hallgatója, valamint Zubor Zalán, fiatal újságíró képviselik hazánkat. Az Európából és Ázsiából érkezett mintegy 5000 jelentkező közül választották ki azt az ezredforduló környékén született 26 tehetséget, akik országuk képviseletében részt vehetnek a négy esztendeje életre hívott programon. 

„Immár negyedik éve hirdetjük meg a programot, mely egyedülálló lehetőséget teremt azon fiatalok számára, akik aktívan szeretnének részt venni világunk formálásában. A Telenornál úgy gondoljuk, hogy a technológia elengedhetetlen szerepet tölt be a társadalmi problémák leküzdésében és az esélyegyenlőség megvalósításában, Ahhoz, hogy hatékony megoldásokat találjuk ezekre a kérdésekre, a fiatalok ötleteire és digitális készségeire is szükség van. Oslóban minden évben azért találkozik 26 Európából és Ázsiából érkező pályakezdő, hogy megosszák egymással tudásukat, meglátásaikat, tapasztalataikat. Örülünk, hogy évről évre egyre többen jelentkeznek a programra, és egyedi ötleteket hoznak magukkal, melyekkel pozitív változásokat indíthatnak el a környezetükben”– mondta Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

Ledönteni a társadalmi korlátokat és digitális ötletekkel megoldani fontos társadalmi problémákat – ez a Telenor Youth Forum 2016 résztvevőinek feladata. Az egy éven át tartó program december 8-11. között, a Nobel-békedíj átadásának hetében kezdődik Oslóban. A kiválasztott fiatalok részt vesznek a Nobel-békedíj kitüntetettje, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök tiszteletére szervezett programokon, és emellett csapatokban dolgoznak majd komoly társadalmi ügyek megoldásán. 

„Hiszünk a fiatalok ötleteinek, lelkesedésének és társadalmi felelősségérzetének erejében. Optimisták vagyunk a technológia lehetőségeivel kapcsolatban, és úgy gondoljuk, hogy a határokon átívelő kommunikáció előmozdíthatja a békét. Izgatottan várjuk, hogy ezek a fiatal gondolkodók velünk, szakértőinkkel és partnerünkkel, a Nobel Békeközponttal közösen dolgozzanak társadalmi problémák megoldásán” – mondta Sigve Brekke, a Telenor Csoport elnök-vezérigazgatója. 

A hazai zsűrinek nehéz dolga volt a magyar jelöltek kiválasztásánál, hiszen számos színvonalas pályázat érkezett.
Fenyvesi Zoltán, azaz Wheelchairguy színész-blogger életében kulcsfontosságú szerepet játszik a közösségi média, rengeteg követővel rendelkezik a különböző platformokon, benne van a digitális körforgásban. 

„Jól ismerem a fiatalok gondolkodását formáló jelenségeket, hiszen én is a digitális univerzumban élek, ugyanabból a szemszögből látom a világot” – árulta el a blogger. Hozzátette, nem volt könnyű számára a választás: „A második, videóinterjús körnél már nagyon nehéz volt kiválasztani a két nyertest. Legszívesebben mindegyik továbbjutót elküldtem volna Oslóba.”

Görög Zita is élvezte a feladatot.

„Nagyszerű érzés volt, hogy ekkora lehetőséget adhatunk a fiatalok kezébe, hiszen olyan különleges környezetbe kerülnek majd az oslói konferencián és az azt követő eseményeken, ami az egész későbbi életüket meghatározza majd. Fantasztikus, hogy két magyar tehetség is világszintű kérdésekre kereshet megoldásokat, közben pedig megismertethetik magukat a nemzetközi kreatív közeggel” – mondta az ismert modell-műsorvezető.

Dunder Krisztián, marketing szakember szerint a magyar fiatalok értéket teremtenek majd Oslóban.

„Manapság a fiatalok könnyen hagyhatnak „digitális lábnyomot” az online felületeken azáltal, hogy aktívan használják őket, csakhogy ezek nem mindig értékesek. Az általunk kiválasztott két tehetség viszont biztosan olyan lenyomatot hagy majd maga után, amely valamilyen módon jobbá teheti a világot.”

A decemberi oslói rendezvény után virtuális csapatmunka jön. Mindegyik csapat munkáját egész éven át egy szakértő mentor kíséri, aki segítséget nyújt nekik a megoldások kidolgozásában. 2017 májusában újra találkoznak a fiatalok – ezúttal Bangkokban. Ez lesz az első fontos mérföldkő a csapatok számára a megoldások gyakorlati megvalósítása során. A program 2017 októberében ér véget az idei résztvevők számára, amikor a Telenor és egy szakértő zsűri értékelni fogja munkájukat, és kiválasztja a győztes csapatot, amelynek tagjai 2017 decemberében visszatérnek Oslóba, hogy átadják élményeiket és tudásukat a következő évi Telenor Youth Forum résztvevőinek.

További információk a Telenor Youth Forumról: http://www.telenor.com/youthforum/