Két magyar fiatal is részt vett a Nobel-békedíj átadásán

Társadalmi problémák megoldásán dolgoztak a Telenor Youth Forum résztvevői Oslóban.

Hasznos tapasztalatokkal és életre szóló élményekkel tért haza Oslóból a Telenor Youth Forumon hazánkat képviselő két fiatal. Németh Annamária és Zubor Zalán 24 társukkal együtt társadalmi problémák megoldásán dolgoztak, valamint a Nobel-békedíj-átadóra is meghívást kaptak. A negyedik alkalommal megvalósuló globális rendezvénysorozat következő állomása májusban, Bangkokban lesz.

A Telenor Youth Forumon résztvevő fiatalok december 8-11. között a norvég fővárosban találkoztak, hogy a társadalmi problémák megoldására tett javaslataikat közösen fejlesszék tovább.

„A Telenor Csoport kiemelten fontosnak tartja, hogy a digitális világ lehetőségeit felhasználva keressen megoldást társadalmi problémák megoldására, ezért negyedik alkalommal indította útjára a Youth Forum programot. Az Európából és Ázsiából érkező fiatalok ezúttal egy éven át dolgoznak majd azon, hogy digitális megoldásokat fejlesszenek ki például a nemek közötti egyenlőség megteremtésére, vagy a munkanélküliség leküzdésére” – mondta Kutas István, a Telenor vállalati kommunikációs igazgatója.

Magyarországról Németh Annamária, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója, illetve Zubor Zalán, újságíró kapott lehetőséget arra, hogy ott lehessen a fiatal szakemberekből álló nemzetközi fórumon. 

„Öt nemzetközi csoportba osztottak minket, minden csapat egy-egy globális kihívásra keresett digitális technológiákat felhasználó megoldásokat. Zalán a Gender Equality (Nemek Közötti Egyenlőség) csoportba, én pedig az Unemployment and Social Instability (Munkanélküliség és Társadalmi Instabilitás) szekcióba kerültem. A rendezvényen kidolgozott ötletünket az utolsó napon prezentáltuk a zsűri, többek között a Telenor Csoport vezérigazgatója, illetve pénzügyi igazgatója előtt. A következő időszakban pedig az ötlet megvalósításán dolgozunk tovább” – számolt be élményeiről Németh Annamária.

„Az én csapatom témája a családon belüli erőszak volt, erre a problémára igyekeztünk valamilyen digitális megoldást találni. Egy olyan online platformot szeretnénk megalkotni, melyen az áldozatok lakhelyük szerint kérhetnek segítséget. A program a megadott adatok felhasználásával egy tervet készít arról, mit érdemes tenni, kihez érdemes fordulni. A csapatommal jövőre tovább dolgozunk a projekten. Célunk, hogy üzletileg is életképessé tegyük a tervet” – így mesélt oslói munkáiról Zubor Zalán. 

A Telenor Youth Forumra ebben az évben Európából és Ázsiából mintegy 5000 fiatal jelentkezett. A 26 tehetséges fiatal a csapatfeladatok mellett kreatív workshopokon és szakmai programokon is részt vehettek. A közös gondolkodást jövő májusig online folytatják, majd Bangkokban találkoznak újra, hol mentorok segítségével tökéletesítik ötleteiket. A program októberben ér véget, a Telenor Csoport és a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt fiatalok pedig decemberben visszatérhetnek Oslóba, hogy átadják tudásukat, illetve tapasztalataikat a következő Youth Forum résztvevőinek.

További információk a Telenor Youth Forumról: http://www.telenor.com/youthforum/