Közeleg a tanév vége: rendhagyó közönségnek tartott online vetélkedőt a televíziós kvízmester

4 hátrányos helyzetű térség iskoláiból közel 70 diák mérkőzött meg egymással

Hányszor oldja fel egy tinédzser a telefonját naponta? Milyen a biztonságos jelszó? Gundel Takács Gábor vezetésével és közel 70 diák részvételével a biztonságos internet témájában zajlott az a játékos online vetélkedő, amit a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Telenor HiperSuli programja szervezett. A ’Digitális Ugródeszka’ eszközpályázaton nyertes iskolák egy-egy csapata a kiírás lezárásaként mérkőzött meg egymással. A pályázaton nyertes intézmények összesen tízmillió forint értékben összesen 53 darab hordozható számítógépet és táblagépet, valamint internethozzáférést kaptak digitális oktatási célokra.

Különleges díjkiosztó keretében, online formában megtartott kvízjátékon mérték össze tudásukat azoknak az iskoláknak a 7-8. osztályos diákjai, akik sikeresen pályáztak a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Telenor HiperSuli program ’Digitális Ugródeszka’ néven indított közös eszközpályázatán.

A Gundel Takács Gábor műsorvezető által vezetett eseményen az öt nyertes iskola közül négy* – a Magyarcsanádi Református Általános Iskola, az Egyházasharaszti Körzeti Általános Iskola, a biri Dankó Pista Nevelő-Oktató Központ és a Hernádnémeti Református Iskola Iskola – egy-egy osztályának diákjai mérték össze tudásukat. Gundi a tanév végi laza hangulatban eltöltött, játékos eseményen a biztonságos internet témájában kérdezte a fiatalokat. Az online rendezvényen a diákok számot adtak többek közt arról, milyen egy biztonságos jelszó, miként csökkenthető a digitális lábnyom, vagy hogy mire érdemes figyelni a közösségi médiában való posztoláskor.

„Műsorvezetői pályafutásom alatt eddig többnyire felnőttek szereplésével volt alkalmam kvízmesteri tapasztalatokat gyűjteni, éppen ezért külön öröm számomra, hogy most újra diákoknak vezethettem játékos vetélkedőt” – mondta Gundel Takács Gábor műsorvezető. „Az internettudatosság, az online biztonság mindannyiunkat érint, ezért fontos, hogy a fiatalok is helyén kezeljék ezek fontosságát. A csapatok kvízjáték során tanúsított lelkesedése engem is inspirált, és biztos vagyok benne, hogy a gyerekek egy klassz élménnyel gazdagabban fordulnak rá a tanév végére” – tette hozzá.

A ’Digitális ugródeszka’ néven indított pályázaton társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból nehéz helyzetben lévő, illetve jelentős munkanélküliséggel sújtott településeken működő, felső tagozattal rendelkező általános iskolák indulhattak. Az intézmények a tudásátadás és az információmegosztás új módjainak pedagógiai programjukba való bevezetésének vállalásával, egyenként 2 millió forint összeghatárig nyújthatták be eszközigényüket tabletekre és notebookokra. A nyertes iskolák a kiírásban összesen 37 darab hordozható számítógéphez és 16 darab táblagéphez, valamint az azokon oktatás céljára szánt online platformok futtatásához elengedhetetlen routerekhez és SIM kártyákhoz jutottak hozzá. A tárgyi segítségen túl az intézmények pedagógusai a Telenor 30 órás akkreditált HiperSuli Digitális Módszertani Képzésén sajátítják majd el a digitális oktatáshoz szükséges képességeket. A nyertes iskolák kiválasztásában és az eszközök célba juttatásában a Magyar Református Szeretetszolgálat segítette a szereplőket.

„A tevékenységünkből adódóan látókörünkben vannak azok a települések és iskolák, ahol szükség van a segítségre. Kiemelt figyelmet fordítunk a digitális eszközök és tanulást támogató platformok „szeretetszolgálatába” állítására. Válaszút mentorprogramunk keretében pedig önkéntes segítők bevonásával nyújtunk személye szabott támogatást a tanulásban. Fontos célkitűzésünk ezért, hogy ezeket az ország elmaradott térségeiben működő intézményeket a digitális oktatásra alkalmas eszközökkel segítsük. Örömmel járultunk így hozzá a közös projekt sikeréhez és bízunk benne, hogy a jövőben is alkalmunk nyílik hasonló együttműködésre” – mondta Lutár Balázs, a Magyar Református Szeretetszolgálat szakmai igazgatója.

*A pályázaton nyertes ötödik iskola, a felszőszentiváni Bajai Szentistváni Általános Iskola Arany János Tagintézménye nem vett részt a vetélkedőn.