A kezdeményezés első szakaszában összesen közel 100 négyzetméteren, 20 magaságyásban gazdálkodhatnak az önkéntes munkatársak. A fenntartható kertészet szakszerű kialakításában a közösségi gazdaságairól ismerhető Myfarm Harta csapata nyújtott segítséget. A két szervezet között korábban is volt már együttműködés: a MyFarm koordinálásában működő vegyszermentes zöldség- és gyümölcstermelő közösségi gazdaságok digitalizálásában – a közösség által elérhető online kamerarendszer kiépítésében és a zöldségkiszállítást biztosító mobilalkalmazás fejlesztésében – vállalt szerepet a Yettel. A mostani együttműködés célja, hogy a szolgáltató székházának adottságait kihasználva, az épület melletti területen vegyszermentes gazdálkodással a lehető legtermészetesebb és önellátóbb módon termeljenek maguknak élelmiszereket a szolgáltató munkatársai.
Az itt megtermelt zöldégek felét az önkéntes gazdák használhatják fel, a termény másik fele belsős „jótékonysági piacra” kerül, azaz szabott árazás nélkül, tetszőleges mértékű adományért cserébe elvihető áruként az összes kolléga számára elérhetővé válik. Az így befolyt adományokat helyi jótékonysági célokra ajánlja fel a társaság.
A közösségi kert öntözését a területen található, 140 méter mély fúrt kút biztosítja, aminek precíz szabályozását a Gardena okostelefonról is vezérelhető öntözőrendszere látja el, akár az időjárási körülményeket is figyelembe vevő időzített öntözéssel. A zöldségeskert mellett a közösségi kertészet része két, fűszernövényeknek dedikált magaságyás, amely a székház étkezőjéhez közel kapott helyet, hogy akár egy ebédet is bárki friss fűszerekkel gazdagíthasson.
A kezdeményezéssel a Yettel célja az is, hogy olyan példát dolgozzon ki akár kisebb kerttel vagy terasszal, erkéllyel rendelkező cégek számára, akik figyelmet szeretnének fordítani munkatársaik egészséges táplálkozására, a fenntartható, vegyszermentes növénytermesztésre, ami ebben a formában az irodai, jellemzően monitor előtt végzett munka során kiváló rekreációs tevékenységet is biztosít.
ÖKO közösségi kert a környezetbarát székház mellett
2009-es átadásakor a Yettel székház Közép-Európa egyik legnagyobb környezettudatos beruházásának számított, és azóta is egyike hazánk leginkább környezetbarát irodáinak. Az épület a vállalat birtokában lévő nyolc hektárnyi terület csupán 7,55 százalékát foglalja el, így az épület körül található rekreációs lehetőségek – focipálya, strandröplabda-pálya, grillterasz, szabadtéri munkaállomások – mellett is bőven jutott hely a közösségi kert kialakításának.
A telekommunikációs iparágban jellemző, pörgős munkaterhelés mellett a Yettel korábban is változatos eszközökkel segítette, hogy munkatársai megtalálják az egyensúlyt, ennek is köszönhető, hogy a társaság a Randstad Employer Brand Research felmérésében megkapta a legvonzóbb munkáltató különdíjat a kategóriájában.
A Yettel közösségi kertben egymást erősítő szimbiózisban növekedni képes elosztásban paradicsom, cukkíni, édes és erős paprika, uborka, petrezselyem, bazsalikom, hengercékla, zöldbab, sárgarépa és új-zélandi spenót kapott helyet, míg a fűszernövényes ládákba menta, rozmaring, kakukkfű, majoranna, koriander és zsálya került.