A magyar mobilhálózatok továbbra is a harmadik leggyorsabbak a világon

A legfrissebb, 2017 februárjában publikált OpenSignal felmérés szerint újra a harmadik helyen végeztek a magyar mobilhálózatok, amelyek 3G és 4G technológiával, átlagosan 31,04 Mbps-os letöltési sebességet biztosítanak.

Az OpenSignal független mérései alapján a világ leggyorsabb mobilinternetét Dél-Koreában lehet használni, ám ott is csupán 6,5 Mbps-mal nyújtanak nagyobb sebességet a hálózatok, mint Magyarországon. A második helyen Norvégia áll 34,77 Mbps-os átlaggal.

Ugyanakkor a mérési átlagok alapján 31,04 Mbps-os mobilnetes letöltést kínáló Magyarországgal szomszédos államok mindegyikében jelentősen lassabb letöltési sebességeket mértek: Romániában 13,21 Mbps-ot, Szlovákiában 19,88 Mbps-ot, Ausztriában 19,39 Mbps-ot, Szlovéniában 14,45 Mbps-ot, Horvátországban 19,33 Mbps-ot, Szerbiában pedig csupán 12,36 Mbps-ot. 

A felmérés készítőinek megjegyzései szerint azokban az országokban - így például Magyarországon és Norvégiában -, ahol az átlagos letöltési sebesség 30 Mbps feletti, nem csupán jó minőségű a 4G hálózatok, hanem a hozzáférés, a lefedettség is kiváló.

A Telenor Magyarország 4G szolgáltatásai a lakosság több mint 98%-a számára érhetők el. A vállalat 2016-ban 8,6 milliárd forintot fordított Hipernet hálózata fejlesztésére. Már 700 bázisállomáson üzemel a 4G+ (LTE Advanced) technológia, amellyel akár a maximális 300Mbps-os letöltési sebességet is el lehet érni. A Telenor 4G teljes indoor (beltéri) lefedettsége pedig tavaly elérte a 84,9%-ot. A beltéri lefedettség fejlesztésével az utcától több fallal elválasztott helyiségekben is elérhetővé válik a vállalat mobilszolgáltatása.

Az OpenSignal 2016 augusztusában publikálta először a Global State of Mobile Networks címet viselő tanulmányát, amelyben a magyar mobilhálózatok ugyancsak a világ harmadik leggyorsabbjának bizonyultak - akkor még 26,15 Mbps-os átlagsebességgel. 

Az OpenSignal számára a méréseket maguk a felhasználók végzik, akik a cég ingyenes alkalmazásával a világ bármely hálózatán végezhetnek sebességteszteket. A 2017-es felmérés eredményei több mint egymillió felhasználó több mint 19 millió darab mérése nyomán készült, az adatgyűjtést 2016. november 1. és 2017. január 31. között végezték.

Az OpenSignal szolgáltatóktól függetlenül készült mobilinternetes tanulmányának legfrissebb kiadását ezen a linken lehet áttekinteni: https://opensignal.com/reports/2017/02/global-state-of-the-mobile-network

További információ a Telenor hálózatáról:

https://www.telenor.hu/sajto/sajtokozlemenyek/1331
https://www.telenor.hu/sajto/sajtokozlemenyek/1329
https://www.telenor.hu/hipernet-guru/blog/business-cloud/mi-az-5G