var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Megérkezett: mesterséges intelligencia és 3D nyomtatás az oktatásban

Új, közösségi oktatóanyagok születtek pedagógusoknak a jövőbemutató technológiák elsajátításához a ProSuli tananyagfejlesztő pályázatán

A tantermi oktatás a diákok számára élvezetesebbé, a pedagógusok számára sokszor egyszerűbbé válik a digitális oktatási módszerek alkalmazásával. Ugyanígy fontos a tanároknak lépést tartani azokkal a megkerülhetetlen technológiákkal, amelyek a fiatalokat igazán érdeklik, és akár az oktatásban is új távlatokat nyithatnak. Ennek szellemében zajlott a Yettel digitális oktatási programjának, a ProSulinak most zárult közösségi tananyagfejlesztő pályázata.

A zsűri döntése alapján nyolc pályázó nyert a ProSuli tananyagfejlesztő pályázatán. A legjobb pályaművek között olyan, a modern iskolai oktatást, a szórakozva tanulást támogató módszerek is szerepelnek, mint a ChatGPT, a mesterséges intelligencia vagy a 3D nyomtatás.

Pedagógusoktól pedagógusoknak

2020-ban hirdette meg először a ProSuli a tanároknak szóló tananyagfejlesztő pályázatát, hogy frontrunner, azaz az új digitális oktatási megoldásokat elsőként alkalmazó és már tapasztalattal rendelkező pedagógusok közösségi oktatóanyagokat hozzanak létre kollégáik támogatására egy-egy meghatározott témakörben. Az idei pályázaton a szakmai zsűri által kiválasztott legjobb húsz tananyag valósulhatott meg, amelyek közül végül nyolc pályázó munkáját különdíjban is részesítették. A ProSuli program a szervezésen túl egyéves mobilnet hozzáféréssel támogatta a pályázókat, és a professzionális videókészítést segítő képzésen is díjmentesen részt vehetett minden induló. A nyolc különdíjas pedagógus pedig egyenként további 100 ezer forintos elismerésben is részesült.

A pályázatok olyan élmény alapú megoldásokat hoznak, mint hogy miként tudja támogatni a ChatGPT az idegen nyelvi órát, hogyan lehet felkészülni a történelem érettségire a mesterséges intelligencia segítségével vagy miként lehet használni a 3D nyomtatást a természettudományi tárgyak oktatásában.

Ahogy a korábbi évek nyertes pályamunkái, úgy a mostani tananyagok is bárki számára ingyenesen elérhetőek a Webuni felületén. A pályázatokat elbíráló szakmai zsűrihez idén csatlakozott öt ProSuli nagykövet-pedagógus is, akik 2023 szeptemberétől országszerte nyújtanak helyszíni szakmai segítséget és módszertani támogatást kollégáiknak a ProSuli projekthez csatlakozott már közel 160 iskolában.

„A pályamunkák kiválasztása során nem volt könnyű dolga a zsűrinek. Két fő szempontot vizsgáltunk: a tananyag tartalmát, valamint a kivitelezés módját. Ezek alapján állt össze a nyertes tananyagok listája, amelyek mindegyike abban segít, hogy a közösségi oktatóanyagok segítségével bármely érdeklődő tanár könnyen elsajátíthassa, hogy miként lehet hatékonyabb és érdekesebb a tanulási, illetve tanítási folyamatot. Abban bízunk, hogy az elkészült anyagok sok tanárnak adnak majd motivációt és inspirációt az élmény alapú oktatáshoz” – mondta el Koren Balázs, a ProSuli program szakmai vezetője.

A tananyagfejlesztő pályázat 2023-as díjnyertes tananyagai az alábbiak:

•    Digitális történetmesélés új köntösben
•    Témafeldolgozás az idegen nyelvi órán a ChatGPT használatával
•    ClassDojo - Motivációs támadás pontokkal és virtuális kártyákkal
•    Az árlépcső mágikus képlete
•    Készüljünk a történelem érettségire a mesterséges intelligencia segítségével
•    A 3D nyomtatás felhasználása a természettudományi tárgyak oktatásában - Sztorikocka tervezése a Tinkercad és Pixabay oldalak segítségével
•    MS + MI
•    Tantermen kívül a seppo alkalmazással