Mesterséges intelligencia az oktatásban - Pécsett zajlott a regionális találkozó

A ChatGPT gyakorlati alkalmazásáról is tanulhattak a tanárok a ProSuli első szakmai napján

Áprilisban Pécsett, több mint 20 iskola részvételével szervezték meg az első regionális ProSuli tanári napot, amelynek központi témája a mesterséges intelligencia volt. A Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli 2015 óta országszerte aktívan támogatja az iskolákat és pedagógusokat abban, hogy a lehető leghatékonyabban alkalmazzák a digitális eszközöket, ezáltal korszerű módszerekkel dolgozhassanak.

Elsőként találkoztak személyesen a régió pedagógusai

A ProSuli program minden hónapban a digitális világ egy-egy témáját helyezi fókuszba. Ezek közül jelenleg a mesterséges intelligencia az egyik legaktuálisabb, amelynek az oktatásban betöltött szerepe számos izgalmas lehetőséget rejt - erről szólt a délnyugat-magyarországi régióban elsőként Pécsett, a Cserepka Iskolában megrendezett szakmai nap. A résztvevő tanárok több mint 20 iskolából érkeztek, és először találkoztak egymással személyesen, hogy közösen szerezzenek gyakorlati ismereteket.

Az eseményen kiemelt figyelmet szenteltek többek közt az olyan praktikáknak, amelyekkel színesebbé tehető a mindennapi oktatás a diákok és a tanárok számára egyaránt. A szakmai napon a mesterséges intelligencia tanításba való integrálásáról hallgathattak meg két előadást és egy workshopot a résztvevők. A pedagógusok általános gyakorlatokat is magukkal vihettek azzal kapcsolatban, hogyan segítheti a tanári munkát a mesterséges intelligencián alapuló alkalmazások használata.

A legfontosabb a gyakorlati tudás

A közös workshop a két, nyelvi modellen alapuló szoftverről, a ChatGPT-ről és a Geminiről szólt, melyeket a résztvevők közül sokan korábban még egyáltalán nem használták. A különböző, tanórán is alkalmazható ötletek megvalósítása ugyan gyakran kihívás elé állítja a pedagógusokat, azonban a workshopon az is szóba került, hogyan egyszerűsítheti a folyamatokat a mesterséges intelligencia.

„A mesterséges intelligencia által kínált alternatívák sokak számára jelentenek újdonságot, így számos kérdés merült fel az ismeretlen területekkel kapcsolatban. A konkrét tanórai anyagok elkészítése olyan gyakorlati tudás, melyet a pedagógusok saját mindennapi rutinjukhoz igazíthatnak a későbbiekben. A program során különböző képek segítségével állítottunk elő nyelvi tesztkérdéseket, valamint – elsősorban a matematika és a fizikai területeihez kapcsolódva – tankönyvi szövegekhez generáltunk új anyagokat” – mondta Tóth Andrea, a ProSuli délnyugat-magyarországi régiójának felelőse, a program szervezője. A mesterséges intelligenciával óravázlatok és prezentáció-javaslatok is készíthetők; a résztvevőknek lehetősége volt arra is, hogy a platform segítségével kipróbálják ezeket.

A 2023/24-es tanévben a ProSuli nagyköveti programja még nagyobb hangsúlyt fordít a tanárok munkájának segítésére, amelynek a mesterséges intelligencia is szerves részét képezi. A tanárok tudásának bővítése lehetőséget ad a diákok motiválására, amelyre az olyan aktuális és érdekes témák, mint az AI, igazán alkalmasak. A nagykövetek minden héten fogadóórákat tartanak, Tóth Andrea hétfőnként 18.30 és 19.30 között várja az érdeklődőket a délnyugat-magyarországi régióból. További részletek: https://prosuli.hu/prosuli-nagykovetek/