var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Nem káros az online világ, ha tudjuk, miként használjuk

A TudatosNet videók megtekintésével most havi 7 nap korlátlan nethozzáférés szerezhető

Az okostelefonok használata mára annyira megszokottá vált, hogy eszközünk mindig a kezünk ügyében, de legalább a közelünkben kell, hogy legyen. Ha egy reggel véletlenül a mobiltelefonunk nélkül indulunk el, szinte biztosan visszafordulunk az eszközért. De mi a helyzet a gyerekekkel? Számos olyan kutatás lát napvilágot, amely szerint a fiatalok egyre korábban kezdik az okoseszközök használatát, és – főleg tapasztalatlanságuk miatt – rengeteg káros tartalommal találkozhatnak a neten. Ennek elkerülésében szerepe van a szülőnek, segíthet benne egy tapasztaltabb testvér, de a megelőzésben, a felkészülésben az internetszolgáltatók szerepe is indokolt. A Yettel elkötelezett az internet biztonságos használatának terjesztése mellett, ezért most az internet tudatos használatát segítő animációs-videósorozattal és tanévindító ajánlattal készül a sulikezdésre.

A digitális eszközök és az online világ mindennapjaink szerves részévé váltak, és ez alól a gyermekek sem jelentenek kivételt. Minél több időt töltenek a fiatalok az online térben, annál inkább megnő a veszélye, hogy számukra káros tartalommal találkoznak, sokuk pedig egyáltalán nincs felkészülve az ilyen helyzetek helyes kezelésére.

Az Internet Matters brit nonprofit szervezet friss felmérése[1] szerint az idejük nagy részét az online térben töltő 9-15 évesek sokkal több nem kívánt tartalommal találkoznak a közösségi médiában, mint a digitális világban kevésbé aktív társaik. Akik rendszeresen interneteznek vagy posztolnak a közösségi média-felületeken, azok 68%-a biztosan találkozott már erőszakos tartalommal, magát ismerősnek kiadó idegennel, manipulált képekkel, abúzussal vagy felkavaró üzenettel, 37%-uk állítása szerint ráadásul mély nyomott hagyott bennük ez a tapasztalás.

A gyerekek sehol nincsenek biztonságban, ha az internetes veszélyekről van szó, a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli idei országos felmérése[2] ugyanis hasonló eredményeket hozott. Itthon a fiatalok már egészen korán – 7-10 éves korban – találkoznak nem nekik való tartalommal, 71%-uk pedig már biztosan találkozott álhírekkel, felnőtt tartalommal, zsaroló vagy adathalász üzenettel, illetve magát a gyerekekkel nagyjából egykorúnak kiadó felnőttel az online térben.

A tudatosság fejleszthető

A Yettel ProSuli programja részeként nagy hangsúlyt fektet a gyerekek online biztonságának és digitális tudatosságának növelésére. A ProSuli TudatosNet videósorozat 22, könnyen érthető epizódban aktuális, fiatalokat érintő témákat dolgoz fel, többek között az internetes zaklatással, a biztonságos internetezéssel, az álhírek és online átverések felismerésével, vagy a chat alkalmazások megfontolt használatával kapcsolatban. A rövid animációs videók gyerekeknek, szülőknek és tanároknak egyaránt hasznos segítség, hogy – akár egymást támogatva – elkerülhessék vagy helyesen kezelhessék az online térben előforduló kockázatokat.

A ProSuli programról: a Yettel digitális oktatási programja akkreditált képzéssel és folyamatos szakmai támogatással pedagógusokat támogat abban, hogy olyan digitális oktatási képességeket sajátítsanak el, amelyekkel a kornak megfelelő, a fiatalok számára élvezetesebb és a pedagógusok szempontjából is hatékonyabb tanórákat tarthassanak. A ProSulihoz iskolák is csatlakozhatnak; idén 25 új résztvevővel már országszerte közel 160 iskola része a programnak. A projekt a digitális oktatási területen aktív tanári közösség kiépítését tűzte ki célul és szupergyors mobilnet hozzáféréssel segíti a tanintézmények digitális útra lépését. 2023 szeptemberétől a ProSuli újabb szintre lép: a tanév kezdetétől egy országos digitális nagyköveti hálózat létrehozásával öt digitális nagykövet pedagógus kezdi meg a munkát, akik országszerte helyszíni szakmai segítséget és módszertani támogatást nyújtanak kollégáiknak a projekthez csatlakozott iskolákban.  

Korlátlanul, biztonságosan

A Yettel nem csak az internet biztonságos használatában, de a tanuláshoz szükséges digitális eszközök terén, és hozzá a megbízható mobilnet-hálózatával is igyekszik segíteni. Az iskolakezdésre a digitális tanuláshoz ideális okostelefont, tabletet is kínál tarifái mellé, valamint az ajánlatban elérhető okoseszközök mellett a TudatosNet videósorozat aktuális epizódjának megtekintésével – a videókban megtalálható kód aktiválásával – augusztus és november között havonta egyszer 7 nap korlátlan nethozzáférést is biztosít. Az extra adatkeret az aktiválást követő 7 napig érvényes belföldön. A részletek az alábbi oldalon érhetőek el: https://www.yettel.hu/Tudatosnet

[1] A gyermekek internetbiztonságával foglalkozó brit szervezet részletes felmérése 2022 nyarán készült 1000 gyermek és szüleik bevonásával.
[2] A felmérés 2023. januárban készült 294 válaszadó szülő bevonásával. A minta reprezentatív a Magyarországon élő, 7-18 éves gyerekkel rendelkezők körében.