A leggyakrabban felmerülő kérdések a roamingról - Tippek és trükkök a Telenor ügyfélszolgálatától

Roaming vagy nemzetközi hívás? Hogyan kell aktiválni a roamingot? Miért lett magas a számlám, ha csak az EU-ban neteztem? A nyaralási időszak közeledtével a Telenor összegyűjtötte a leggyakoribb, ügyfeleitől érkezett kérdéseket és a legfontosabb tudnivalókat a külföldön való telefonálásról és mobilinternetezésről.

Roaming vagy nemzetközi hívás?
A Telenor ügyfélszolgálatánál sokan érdeklődnek arról, hogy mi a különbség a roaming és a nemzetközi hívás között. A válasz egyszerű: roaming/barangolás az az eset, amikor valaki magyar telefonszámmal utazik külföldre, és ott használja azt. A nemzetközi hívás pedig egy külföldi telefonszám felhívását jelenti egy magyar számról.

Mennyibe kerül a roaming és hogyan kell felcsatlakozni külföldi hálózatra?
Az Európai Unió tagországaiban (1-es roaming díjzóna) időszakos utazások során alapesetben a hazaival azonos hálózaton kívüli díjakon lehet telefonálni és mobilnetezni. Azaz itthoni tarifánk érvényes az EU minden tagországában – mintha el sem hagytuk volna az országot. Ez alól kivételt jelentenek a belföldön korlátlan mobilnetet biztosító és az otthoni mobilinternes csomagok, amelyek esetében meghatározott adatkeret áll rendelkezésre az 1-es díjzónában. Erről a következő linken szerezhető információ:
Adatkeretek összefoglaló táblázata 

Fontos megjegyezni, hogy ha egy tarifa pl. havi 5 GB belföldi adatot tartalmaz, akkor a teljes havi adatkeret összesen 5 GB, tehát az 1-es díjzónában is ugyanebből az 5 GB adatból gazdálkodhatunk, külön erre nincs plusz keret.

A legtöbb tarifa esetében a roamingszolgáltatás használatához nem szükséges semmit aktiválni, teljesen automatikusan működik. Azonban vannak kivételek: egyes tarifáknál (Hipernet Home csomagok) az ügyfélszolgálaton keresztül kérhető az adatroamingolás engedélyezése, illetve más tarifák adatkeretei csak belföldön használhatók, mint a Digitális Jólét tarifacsomagok, adatjegyek. Erről érdemes időben, utazás előtt tájékozódni a Telenor honlapján vagy ügyfélszolgálatán.

A telefonok jellemzően automatikus hálózatválasztással csatlakoznak fel a Telenor partnerhálózatára külföldön. Amikor ez megtörténik, a Telenor SMS-ben küld tájékoztatást az adott hálózat használatára vonatkozó perc-, SMS- és adathasználati díjakról. A Telenor – EU-n kívüli országokat is tartalmazó – roamingdíjairól információ itt érhető el: https://www.telenor.hu/roaming

EU-országba utaztam, mégis megugrott a roamingszámlám, mi történt?
Külföldi utazás előtt érdemes megnézni, hogy azok az országok, amiket utazásunk során érintünk, melyik díjzónába esnek. Előfordulhat ugyanis, hogy például az EU-tag Görögországba utazunk autóval, de a nem EU-tag Szerbián és Macedónián keresztül haladunk. Ilyenkor a szerb és macedón hálózaton töltött időben a 2-es, illetve a 3-as díjzóna feltételei érvényesek. Ugyanígy előfordulhat például az is, hogy az EU-n belül a svájci határhoz közel, az ottani mobilhálózati viszonyok miatt ideiglenesen svájci, azaz 2-es díjzónába eső hálózatra csatlakozik fel a telefon, ami az 1-es díjzónához képest magasabb mobilhasználati költségeket jelent.

Ha elhagynánk az 1-es díjzónát, akkor az erre kialakított roamingcsomagokból érdemes választani (Világ Net Napijegy, Világ Net Hetijegy, Világ Net Hetijegy Plusz). A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes előre ellenőrizni, hogy a választott roamingjegy melyik országokra érvényes.
 

További tippek a gondtalan roamingoláshoz
#1: Indulás előtt az adatkeret ellenőrzése, szükség szerint plusz adatkeret megrendelése. Nyaralás alatt általában az okostelefon az elsődleges eszköz, amit internetezésre használhatunk, ezért utazás előtt érdemes leellenőrizni, mennyi adatot használtunk fel az elérhető havi keretből. Ezt a MyTelenor online felületén vagy az alkalmazásban tehetjük meg, ahol plusz adatjegy rendelésére is van lehetőség, akár külföldön útközben is.

#2: A Telenor ügyfélszolgálatát külföldről a +36 20 200 0000 számon kell tárcsázni; a belföldön non-stop hívható 1220-as szám külföldről nem érhető el.

#3: Hasznos tudni, hogy a 2-es, 3-as vagy a 4-es a roaming-hívások fogadása nekünk, a hívott félnek is pénzbe kerül, illetve azt is, hogy ha külföldön indítunk hívást, eltérő díjak vonatkoznak a magyarországi és a külföldi számok hívására.

#4: Az okostelefonok használata során a háttérben futhatnak olyan alkalmazások, frissítések, amelyek automatikusan adatforgalmat generálhatnak külföldön is. Ezeket utazás előtt érdemes manuálisan kikapcsolni, hogy takarékoskodjunk az adathasználattal.

#5: Ha előre tudjuk, hogy sokat fogunk külföldről telefonálni vagy internetezni, még utazás előtt érdemes egyeztetni az előfizetéshez beállított limiteket a Telenor telefonos ügyfélszolgálatán vagy személyesen bármelyik üzletben. A Magas forgalmi limit szolgáltatás külföldi tartózkodás idején a limit 80% és 100%-nak elérésekor SMS-értesítést küld, majd a limit elérésekor a Telenor a kimenő és bejövő hívásokat is korlátozza, ezzel is megelőzve a további túlköltést. Az automatikus NetRoaming-figyelő pedig minden telenoros külföldi tartózkodása idején egy meghatározott összeg erejéig engedélyezi az adatforgalmat, és a limit elérésekor a Telenor megszakítja az adatroaming szolgáltatást az adott naptári hónapra, kivéve ha az ügyfél külön engedélyt adott a további használatra, vagy lemondta a figyelőt.Hasznos linkek:

www.telenor.hu/roaming
www.telenor.hu/upload/belfoldi_adatkeret.pdf
www.telenor.hu/szolgaltatas/roaming/netroaming-figyelo
www.telenor.hu/ugyfelszolgalat/szamlazas/magas-forgalom