Online kvíz és chatrobot a Telenortól a Biztonságos Internet Napján

Hová fordulhatnak az online bántalmazás áldozatai?  Van-e olyan eset, amikor nem szükséges a szereplőktől engedélyt kérni fotó vagy videó készítéséhez? Ilyen és ezekhez hasonló kérdéseken keresztül bárki próbára teheti internethasználati ismereteit azzal az online teszttel, amelyet a Telenor tett mindenki számára elérhetővé a Biztonságos Internet Nap alkalmából.  A tizenévesek pedig a „ChatStory – a te sztorid” chatbot alkalmazásban játékos módon tudhatnak meg többet a témáról.

A Telenor pár perc alatt kitölthető online nethasználati öntesztjével (http://bit.ly/Telenor_SafeNet_Quiz) korosztálytól függetlenül bárki letesztelheti saját tudását több, a tudatos internethasználat körébe tartozó témában, például, hogy mennyire okosan vigyáz az adataidra, vagy hogyan kezeli a rá leselkedő online veszélyeket.

A Telenor e témában a 13 év feletti korosztálynak a Messenger alkalmazás keresőjéből „ChatStory – a te sztorid” néven előhívható chatbotot is ajánlja, amely szórakoztató keretek között, egy online ismerkedés és párkapcsolat szituációján keresztül vezeti rá a játékosokat arra, hogy az online térben milyen potenciális veszélyek leselkednek rájuk, és tudatosít többek között a digitális lábnyom vagy a személyes adatok kezelése témájában. A chatbotban a történet alakulását a játékosok maguk határozzák meg saját döntéseik által.

A Telenor Magyarország fontos célkitűzése, hogy korszerű technológiái révén segítse a digitális oktatás terjedését, és kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gyerekek körében terjessze a biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteket. A témában indított kezdeményezéseivel 2018-ban országszerte összesen több mint 13 ezer fiatalt ért el.

A Telenor iskolásoknak szóló, a szolgáltató önkéntes munkatársai bevonásával zajló biztonságos nethasználati képzését tavaly is az ország több iskolájába vitte el, többek között a Digitális Témahét programsorozat keretében, amelyen digitális oktatási programja, a Hipersuli révén vett részt. A vállalat önkéntesei szerepet vállaltak a Momentán Társulattal és a TanárBlog szakembereivel közös interaktív programban is, amely improvizációs színházi elemeket és játékos feladatokat tartalmazó foglalkozásokon keresztül hívja fel a középiskolások figyelmét a tudatos nethasználatra. Emellett a Telenor-munkatársak rendszeresen tartottak tudatosító foglalkozást saját gyermekeik osztályában is a Hipersuli TudatosNet tananyagait felhasználva – amelyet online bárki elérhet a www.hipersuli.hu-n a „TudatosNet Belépés” menü alatt, ingyenes és gyors regisztráció után.

A Telenor tudatos nethasználati foglalkozásaival emellett jelen van a MOBIDIK - Mobil Digitális Iskola programban is, ahol iskolások szakértők közreműködésével beszélgethetnek az oktatóteremként funkcionáló konténer osztályteremben.