A mezőgazdaságot is elérte a digitális átalakulás

A fejlett mobiltechnológiai megoldások éves szinten akár tízmilliós megtakarítást eredményeznek

A fejlett mobiltechnológiai megoldások – a gépek munkájának valós idejű követése révén – nagyban fokozzák a gazdálkodás hatékonyságát és támogatják a precíziós gazdálkodást, ami napjaink egyik legfontosabb mezőgazdasági innovációs iránya. Már háromszáz cég több mint hétezer mezőgazdasági gépén alkalmazzák a magyar fejlesztésű műholdas flottakövető WayQuest rendszert, amely a Telenor Hipernet hálózatán keresztül kommunikál a központi számítógépekkel.

A hazai fejlesztésű WayQuestet használó mezőgazdasági cégek éves szinten tízmillió forintos nagyságrendű összeget takaríthatnak meg a rendszer alkalmazásával. A mezőgazdasági gépek digitális fejlesztésével nem csupán a járművek pillanatnyi helyzete, üzemanyag-fogyasztása és gépüzemi adatai követhetőek, de segítségével felderíthető, ha vannak a művelésből kihagyott, vagy nem indokolt átfedéssel megművelt területek, esetleg nem a kiválasztott munkafolyamatnak megfelelő technológiai paraméterekkel történt a munkavégzés. A táblákon végzett munkafolyamatok ellenőrzése mellett a digitális platformok előnye, hogy az azonnali és digitálisan tárolt adatok megkönnyítik a mezőgazdasági tevékenység adminisztrációját, elemzését, ami szintén a hatékonyság fokozását eredményezi. A digitális megoldásokat alkalmazó mezőgazdasági vállalkozások így versenyelőnyhöz jutnak az analóg gazdálkodókkal szemben.

Minden iparágra, így a mezőgazdaságra is igaz, hogy a szakmai hozzáértést a legjobb digitális technológia sem pótolja, ám a hozzáértő gazdálkodó munkáját a digitális megoldások megkönnyítik. Ezen megoldások gyakorlati alkalmazásában a megfelelő mobilinternet-elérhetőségnek is fontos szerepe van.

„A Hipernet hálózat fejlesztésekor figyelembe kell vennünk a felhasználók, üzleti partnereink speciális igényeit is. Bár jelenleg a 4G és 4G+ az elérhető legmodernebb mobilnet-technológia, amelyhez a magyar lakosság 99,5%-a hozzáférhet, az agráriumban alkalmazott eszközök többsége már 2G kapcsolaton is képes ellátni feladatát. Ebben a következő jelentős lépcső az 5G technológia elterjedése lehet, ami akár a teljesen önvezető járművek mobilhálózati kiszolgálására is képes lesz.” – mondta el Fülöp Gábor, a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója.

„Az eddigi tapasztalatok alapján az üzemanyag-fogyasztás a megtakarítás 30 százalékát teszi ki, míg a közvetlen megtakarítás fennmaradó része annak köszönhető, hogy a gép- és munkaidő-kihasználtság precíz monitorozása révén minden munkafolyamatot optimalizálni lehet, növelni a hasznos munkaidő arányát. Ez azt jelenti, hogy a beruházás már az első évben megtérülhet, hiszen a WayQuest esetében a rendszer kiépítése munkagépenként egy-két százezer forint körüli költséget jelent, üzemeltetése pedig havonta néhány ezer forint. Egyes partnereinknél a digitális munkaszervezésnek köszönhetően a munkagépek számának csökkentésére is lehetőség nyílt.” – mondta el Mehlhoffer István, az ITineris Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója.

Bővebb információ: http://itineris.hu/index.php/hu/solutions/wayquest.html