Mi alapján választanak új okostelefont a vásárlók? - Karácsonykor keresettebbek a csúcskészülékek és a kiegészítők is

Amellett, hogy egyre többen és többet mobilinterneteznek, a Telenor tapasztalatai szerint az emberek egyre tudatosabban választanak okostelefont is: egyre pontosabban tudják, hogy milyen funkciók fontosak számukra egy készülékben. Az ár mellett az akkumulátor kapacitása, a kamera, a processzor és a kijelző a legfőbb tényezők a választásban, a karácsonyi időszakban pedig a csúcskategóriás telefonok felé is szívesebben kacsingatnak a vásárlók.

Az év végi ünnepi időszak kiemelkedő a készülékértékesítést tekintve, ilyenkor a Telenornál is megugrik a telefonvásárlások száma, és többen nemcsak maguknak, hanem szeretteiknek is vásárolnak telefont karácsonyra1. A csúcsmodellek iránti kereslet is megnő, és a vásárlók szívesebben költenek magasabb árkategóriájú telefonra, amit ilyenkor kedvezőbb feltételekkel vihetnek el a karácsonyi ajánlatoknak köszönhetően.

A Telenor rendszeres internethasználók körében készült kutatása szerint2 azon felhasználók kétharmada, akik havidíjas előfizetéssel rendelkeznek és készülékvásárlást is terveznek, a szolgáltatójuknál tervezik azt megtenni. Ennek legfőbb oka a kedvező ár, a megfelelő garanciális feltételek, valamint a részletvétel lehetősége – ez utóbbi az alsó-középkategóriás típusok vásárlásakor kevésbé jellemző választás a Telenor eladási adatai alapján.

Tudják, mit keresnek

A kutatás szerint a vásárlók gyakran tájékozódnak a készülékvásárlás előtt az interneten, ár-összehasonlító oldalakon, illetve akár készülékteszteket és -értékeléseket is elolvasnak, így már egyre tájékozottabbak a készüléktulajdonságokat illetően. A szolgáltató tapasztalatai szerint a készülékválasztásban a legfontosabb tényezőnek az ár mellett az akkumulátor kapacitása, a kamera, a processzor típusa és a kijelző mérete számít. Érdekesség, hogy a Telenor tapasztalatai szerint egyre nő az igény a nagyobb memóriára, beleértve a képek, videók, zenék tárolására alkalmas belső tárhelyet és az alkalmazások zökkenőmentes futtatásához fontos nagyobb RAM-ot is.

Szintén érdekesség, hogy bár a Telenor tapasztalatai szerint a dizájn és a szín kevésbé kiemelkedő szempont a készülékválasztáskor (a kutatásban a készülékvásárlás tervező válaszadóknál kevésbé fontos ez a két tényező, bár a nőknél a szín fontosabbnak bizonyult), a fekete mellett az ügyfelek egyre szívesebben választanak olyan alternatív színeket, mint a fehér, kék vagy arany. A gyártók között a piacot domináló Samsung, Apple és Huawei készülékei a legkelendőbbek a Telenornál, ugyanakkor egyre nagyobb a kereslet a Nokia és a Xiaomi termékeire is. Ez utóbbi gyártó készülékei a mobilszolgáltatók közül elsőként a Telenor kínálatában jelentek meg a magyar piacon.

Összességében a Telenor tapasztalatai szerint az ügyfelek egyre tudatosabban választanak készüléket, és ha nem is konkrét típust keresnek, de egyre pontosabban tudják, hogy mire használnák a telefont, és mely funkciók fontosak számukra; ugyanakkor továbbra is sokan számítanak a szolgáltatójuk tanácsaira készülékválasztáskor a legbiztosabb döntéshez.

A készülékbiztosítás és a tartozékok is kelendők ilyenkor

A karácsonyi időszakban jellemzően többen kötnek készülékbiztosítást is, valamint a tartozékok is kelendőbbek a Telenor adatai szerint. Az okostelefonos kiegészítők között a legnépszerűbbek a készülékek megfelelő védelmét szolgáló tokok és kijelzővédő fóliák, valamint a memóriakártyák és a fülhallgatók. Az egyéb termékek között népszerűek például a fitneszpántok, ugyanakkor a telefonnal használható VR-szemüvegek népszerűsége már lecsengeni látszik.

A Telenor karácsonyi ajánlatában minden telefonja elvihető 0 Ft-os kezdőrészlettel Telenor Blue+ tarifával, 2 év hűséggel . Emellett 10 kiemelt készüléket nem csak elvinni, de megvásárolni is 0 Ft-os áron lehet meghatározott Telenor Blue+ tarifával, 2 év hűséggel. Az általában keresett tartozékok mellett most a Telenor ajánlatában olyan, kifejezetten ajándéknak szánt termékek is megtalálhatók, mint például az okosfogkefe, vagy az okosórák, zenei tartozékok. Az új készülékeken pedig a Hipernet kipróbálására ideális lehetőség a szolgáltató december 20-ig aktiválható karácsonyi ajándéka: ügyfelei választhatnak, hogy december 24-26. között 3 napon át díjmentes hanghívást vagy korlátlan belföldi adathasználatot szeretnének-e kapni.

További információ a Telenor karácsonyi kampányáról és ajánlatairól: www.jókimondani.hu és www.telenor.hu/mobiltelefon/karacsony 

1A Kantar Hoffmann Telenor számára készített 2017-es kutatása szerint.
2A kutatás 2018 májusában készült az Ipsos online paneljén 15-65 éves számlás csomagot használók és számlás csomagra affinis fogyasztók körében. A kutatásban részt vett 500 fő közül a válaszadók több mint fele tervezett készüléket vásárolni, a készülékvásárlásra vonatkozó kérdésekre csak ők válaszolhattak.
3Az ajánlat 2018. november 22-től december 31-ig vagy a készlet erejéig érvényes, két év hűségidővel. A szolgáltató forgalmi előleget kérhet. További részletek a telenor.hu-n.