Újabb világrekordot állított fel a magyar csapat Franciaországban

Két kategóriában is első helyen végeztek a győri egyetem hallgatói Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén

Rangos franciaországi versenyen tarolt a győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata. Saját fejlesztésű önvezető autójuk energiahatékonysági és autonóm kategóriákban is az első helyen végzett Európa legnagyobb energiahatékonysági versenyén, ahol a kontinens legnevesebb egyetemeit előzték meg. A járműipari kutatásokhoz is hozzájáruló projektben a tesztelések és a verseny során a versenyautó pontos navigációjához elengedhetetlen megbízható internetkapcsolatot immár évek óta a Yettel biztosítja a csapat számára, ezzel is támogatva a fiatal mérnökök sikereit.

Az elektromos meghajtású versenyautók építésével és fejlesztésével foglalkozó SZEnergy Team 2008 óta minden évben részt vesz a közel 100 éves múltra visszatekintő franciaországi Shell Eco Marathonon. Az elmúlt években már komoly sikereket elérő csapat most két versenyszámban is az első helyet szerezte meg, sőt, energiahatékonysági kategóriában sorozatban harmadszor – 2022 és 2023 után – újabb világrekordot állított fel. A franciaországi Nogaróban májusban megrendezett versenyen idén több mint 16 ország, több mint ötezer hallgatója mérettette meg versenyautóját.
 
Május 18-20. között az autonóm városi kisautó kategóriában a résztvevők önvezetést, akadálykerülést és parkolási feladatot teljesítettek a járműveikkel, mindezt teljesen önműködő módban, emberi beavatkozás nélkül. A SZEnergy Team idén holland, norvég, olasz, német és török csapatokat előzött meg a versenyszámban, amely során 75 km/kWh eredménnyel az első helyen végzett, megvédve korábban megszerzett címét.
 
A csapat május 20-24. között az energiahatékonysági versenyszámban is elindult. Az elektromos akkumulátorral megépített prototípus jármű egy 1600 méteres körpályát teljesített. A verseny különlegessége, hogy minden kör során, a városi közlekedést szimulálva, egy alkalommal meg kellett állni. Kategóriájában összesen tíz országból résztvevő 23 csapat közül a SZEnergy járműve speciálisan optimalizált taktikával, 309 kilométer/kilowattórás eredménnyel, újabb világrekord felállításával idén is megnyerte a kategóriát, 18 kilométer/kilowattórával javítva korábbi világcsúcsán.
 
 

SzEnergy


 
„Amire különösen büszkék vagyunk, hogy az autonóm versenyszámban a csapatunk négy próbálkozásból kétszer is tökéletesen, hiba nélkül teljesítette mind a három feladatot, melyre egyetlen másik csapat sem volt képes. Az energiahatékonysági versenyszámban elért eredményünk pedig azt jelenti, hogy az autónk annyira kis fogyasztással teljesítette a kijelölt távot, hogy átszámítva 1 kilowattóra felhasználásával – ami lényegében egyórányi hajszárító-használatnak felel meg – 309 kilométerig jutott volna. Az elért eredményünkkel újabb világrekordot állítottunk fel” – mondta el Für Balázs, a SZEnergy Team csapatvezetője.
 
A versenyen elindult, 2019 óta fejlesztett autó különböző fázisan egy 36 fős csapat négy részlege – gépészeti, elektronikai, autonóm járművek, valamint marketing és menedzsment – dolgozik folyamatosan. Az önvezetést az autóra épített érzékelők és beépített számítási egységek mellett a mobilhálózatról szerzett helyzetinformációk teszik a lehető legtökéletesebbé. A hazai tesztelések és a verseny során is fontos megbízható netkapcsolatot, amely a jármű precíz pozícionálásához szükséges, a Yettel biztosítja a csapat számára. A mobiltechnológia a jövő közlekedésének elengedhetetlen része, ezért is fontos a mobilszolgáltatónak, hogy évek óta támogatja a járműipari kutatás-fejlesztést.