Újra világversenyen drukkolhatunk a hazai fejlesztésű önvezető autónak

Franciaországban méretteti meg magát a győri egyetem diákjai által fejlesztett világrekorder jármű

Több mint 20 ország egyetemének saját fejlesztésű koncepciójárműve méretteti meg magát május 19-25. között a franciaországi Nogaróban rendezett Shell Eco Marathonon. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata saját fejlesztésű önvezető autóját ezúttal energiahatékonysági és autonóm kategóriákban indítja a versenyen. A tesztelések és a verseny során elengedhetetlen megbízható internetkapcsolatot immár évek óta a Yettel biztosítja a csapat számára.

Május 19-25. között a franciaországi Nogaróban megrendezett Shell Eco Marathonon vesz részt a Széchenyi István Egyetem legrégebb hallgatói csapata, az elektromos meghajtású versenyautók építésével és fejlesztésével foglalkozó SZEnergy Team. A verseny közel 100 éves múltra tekint vissza, a SZEnergy Team 2008 óta minden évben jelen van és komoly sikereket ért el az évek folyamán. Idén több mint 20 ország, több mint hatezer hallgatója méretteti meg versenyautóját; a győri csapat Európa és Afrika régióival száll ringbe.

A világversenyen való részvétel nem idegen a csapat számára: tavaly Hollandiában első helyen, világrekord eredménnyel energiahatékonysági, Franciaországban pedig második helyen önvezető kategóriában végzett. Idei céljuk, hogy megvédjék a korábban megszerzett címet.

SZenergy

 

A nogarói versenyen egy energiahatékonysági, valamint autonóm versenyszámban indulnak. Az energiahatékonysági versenyszámban a cél elsősorban nem a gyorsaság, hanem az energiahatékonyság, azaz hogy az autó minél nagyobb távolság megtételére legyen képes adott mennyiségű energia felhasználásával. Az autonóm versenyszámban a jármű önvezető képességeit kell bizonyítani: haladást, navigálást, akadálykerülést, valamint parkolási feladatot teljesítenek a versenyző csapatok. Az önvezetést az autóra épített érzékelők és beépített számítási egységek mellett a mobilhálózatról szerzett helyzetinformációk teszik – a csapat jelenlegi tudása szerint – a lehető legtökéletesebbé. A hazai tesztelések és a verseny során is fontos megbízható netkapcsolatot, amely a jármű precíz pozícionálásához szükséges, immár évek óta a Yettel biztosítja a csapat számára. A mobiltechnológia a jövő közlekedésének elengedhetetlen része, ezért is fontos a mobilszolgáltatónak a járműipari kutatás-fejlesztés támogatása.

A 25 fős csapat négy részlege – gépészeti, elektronikai, autonóm járművek, valamint marketing és menedzsment – az autó különböző fázisain dolgozik.  Az aktuális versenyjárművet úgy fejlesztik, hogy annak menetellenállásai a lehető legkisebbek legyenek, így elérve a lehető legjobb energiahatékonyságot. A franciaországi verseny egyúttal felkészülést is jelent az őszi indiai világbajnokságra, melynek regionális kvalifikációs futama lesz a nogaroi megmérettetés.

„2008 óta minden évben részt veszünk a Shell Eco Marathon versenyen. A most induló járművünket 2019-ben fejlesztettük, és olyan jól sikerült, hogy a karosszérián azóta sem változtattunk, minden más elemet folyamatosan tesztelünk, frissítünk és cserélünk. A tavalyi versenyen mindent felülmúltunk, amire számítottunk, 284 km/kWh eredménnyel végeztünk, ezért az idei megmérettetés különösen nagy kihívást jelent. Azon dolgozunk, hogy megvédjük a címet és ezúttal is az első helyet érjük el az energiahatékonysági és az autonóm kategóriában egyaránt” – mondta el Krecz Dávid csapatvezető.

A csapat franciaországi versenyét az alábbi oldalakon lehet követni:
https://results.sem-app.com/app/sem_2023_eu/UC/BE
https://www.facebook.com/szenergyteamhungary
https://www.instagram.com/szenergyteam/

A SZEnergy Team eddigi legfontosabb eredményei a Shell Eco Marathon versenyen

2008 – Nogaro, Franciaország, Urban Concept Solar kategória: 1. hely
2009 - Lausitz, Németország, Urban Concept Solar kategória: 1. hely
2010 - Eurospeedway Lausitz, Németország, Urban Concept Solar kategória: 1. hely        
2011 - Eurospeedway Lausitz, Németország, Urban Concept Solar kategória: Team Spirit különdíj
2012 - Rotterdam, Hollandia, Urban Concept Solar kategória: 2. hely      
2013 - Rotterdam, Hollandia, Battery Electric kategória: 7. hely  
2014 - Rotterdam, Hollandia, Battery Electric kategória: 4. hely
2015 - Rotterdam, Hollandia, Battery Electric kategória: 3. hely  
2016 - London, Anglia, Battery Electric kategória: 3. hely              
2017 - London, Anglia, Battery Electric kategória: 4. hely              
2018 - London, Anglia, Battery Electric kategória: 6. hely              
2019 - London, Anglia, Battery Electric kategória: 6. hely