A nők 90 százaléka szerint a net fontos a párkapcsolatban és a szexuális életben

Megismerhetőek a WMN „Nagy Test-teszt” kutatásának eredményei

Szépnek látják magukat a magyar nők? Hány százalékukat érte már online zaklatás a kinézete miatt? Ki védhet meg, ha egy rólunk készült fotót kritika ér a neten? Néznek a nők pornót, szextingelnek, készítenének a partnerükről szexi fotót az ágyban? 

Ilyen és ehhez hasonló, a testképünkkel, szexualitásunkkal és digitális magánéletünkkel foglalkozó kérdéseket tartalmazott D. Tóth Kriszta idén márciusban indított online magazinja, a WMN felmérése, a „Nagy Test-teszt”. A Telenor támogatásával zajlott kutatásban végül több mint 4100, döntően 26 és 45 év közötti nő vett részt, a válaszadók mindössze 4 százaléka volt férfi.

Meglepő eredmények

A kutatás digitális szokásokat és élményeket vizsgáló kérdéseire adott válaszok szerint minden tizedik magyar nő akkor érzi magát legjobban a bőrében, ha netezik. Itt a nethasználat a feltűnő ruhaviselettel, tökéletes frizurával és egy elhangzott dicséret utáni lelki állapottal versengett – a témában 59 százalékos eredménnyel ez utóbbi megállapítás győzött. A felmérésben résztvevő nők 90 százaléka a mobilját is használta már a szexuális életében. Fotót, videót készített intim helyzetben, pornót nézett vagy szextingelt, azaz fokozottan erotikus tartalmú üzenetet, képet küldött partnerének. A kutatás eredményei alapján jó hír, hogy a nethasználó magyar nők 80 százalékát még soha nem érte durva kritika a kinézete miatt a közösségi portálokon. Többségük ugyanakkor úgy gondolja, ha egy barátját digitális zaklatás érné, akár nyilvánosan is védelmére kelne a neten. 

„Az hogy ilyen sokan részt vettek az első felmérésünkben, azt jelenti, hogy a magyar nőknek fontos a testük, a saját testükhöz fűződő viszonyuk, és erről lehet és kell is velük nyíltan beszélni. A Nagy Test-tesztet kitöltő olvasók közül sokan számoltak be arról, hogy milyen felszabadító volt átgondolni és őszintén szembenézni a saját testképükkel” – mondta D. Tóth Kriszta, a WMN alapító-főszerkesztője.

A „Nagy Test-teszt”  digitális magánéletre vonatkozó adatai szerint a nők otthonosan mozognak az online térben és jól kezelik a technikai lehetőségeket, mi több, az a mindennapjaik szerves részévé vált. 

„Nyilvánosan elérhető adatok szerint a hazai netezők többsége nő. Ahogy szolgáltatóként a gyermekek biztonságos netezésére nagy figyelmet és energiát fordítunk, úgy szeretnénk pontosabb képet kapni a felnőtt korosztály és a digitális világ viszonyáról is. Bízunk benne, hogy a Nagy Test-teszt kutatás eredményei hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők jól érezzék magukat a bőrükben, az életben és az online térben egyaránt.” – tette hozzá Egyed Gábor, a Telenor vállalati kommunikációs szakértője.

A „Nagy Test-teszt” felmérés teljes elemzése, a digitális szokásokon túlmutató eredményekkel folyamatosan zajlik a WMN oldalán.