var gtmExponeaConfig = { target: 'https://api-erica.pannon.hu', token: '3aaa625a-71d2-11eb-a41d-0eef85269f59', new_experiments: 'sync', track: { google_analytics: false, visits: true, default_properties: { source: 'WEB', language: 'hu', logged_in: false} } }; if (false) { gtmExponeaConfig.push = { safari: { websitePushID: 'web.hu.yettel' }, } } !function(e,n,t,i,o,r){var a=4e3,c="xnpe_async_hide";function s(e){return e.reduce((function(e,n){return e[n]=function(){e._.push([n.toString(),arguments])},e}),{_:[]})}function m(e,n,t){var i=t.createElement(n);i.src=e;var o=t.getElementsByTagName(n)[0];return o.parentNode.insertBefore(i,o),i}r.target=r.target||"https://api.exponea.com",r.file_path=r.file_path||r.target+"/js/exponea.min.js",e[t]=s(["anonymize","initialize","identify","update","track","trackLink","trackEnhancedEcommerce","getHtml","showHtml","showBanner","showWebLayer","ping","getAbTest","loadDependency","getRecommendation","reloadWebLayers"]),e[t].notifications=s(["isAvailable","isSubscribed","subscribe","unsubscribe"]),e[t].snippetVersion="v2.1.0",function(e,n,t){e[n]["_"+t]={},e[n]["_"+t].nowFn=e[t]&&e[t].now?e[t].now.bind(e[t]):Date.now,e[n]["_"+t].snippetStartTime=e[n]["_"+t].nowFn()}(e,t,"performance"),function(e,n,t,i,o,r){e[o]={sdk:e[i],sdkObjectName:i,skipExperiments:!!t.new_experiments,sign:t.token+"/"+(r.exec(n.cookie)||["","new"])[1],path:t.target}}(e,n,r,t,o,RegExp("__exponea_etc__"+"=([\w-]+)")),function(e,n,t){m(e.file_path,n,t)}(r,i,n),function(e,n,t,i,o,r,s){if(e.new_experiments){!0===e.new_experiments&&(e.new_experiments={});var p=e.new_experiments.hide_class||c,u=e.new_experiments.timeout||a,_=encodeURIComponent(r.location.href.split("#")[0]),l=e.target+"/webxp/"+n+"/"+r[t].sign+"/modifications.min.js?http-referer="+_+"&timeout="+u+"ms";"sync"===e.new_experiments.mode&&r.localStorage.getItem("__exponea__sync_modifications__")?function(e,n,t,i,o){t[o][n]="<"+n+' src="'+e+'">",i.writeln(t[o][n]),i.writeln("<"+n+">!"+o+".init && document.writeln("+o+"."+n+'.replace("/'+n+'/", "/'+n+'-async/").replace("><", " async><"))")}(l,n,r,s,t):function(e,n,t,i,o,r,a,c){r.documentElement.classList.add(e);var s=m(t,i,r);function p(){o[c].init||m(t.replace("/"+i+"/","/"+i+"-async/"),i,r)}function u(){r.documentElement.classList.remove(e)}s.onload=p,s.onerror=p,o.setTimeout(u,n),o[a]._revealPage=u}(p,u,l,n,r,s,o,t)}}(r,i,o,0,t,e,n),function(e,n,t){e[n].start=function(i){i&&Object.keys(i).forEach((function(e){return t[e]=i[e]})),e[n].initialize(t)}}(e,t,r)}(window,document,"exponea","script","webxpClient", gtmExponeaConfig); 1;

Külföldi utazásnál így kerülhetjük el a borsos mobilszámlát

Természetesnek vesszük, hogy mobilon szinte bárhol és bármikor elérhetők vagyunk, és erről nem szívesen mondunk le más országban sem. Szerencsére a külföldi mobilhasználat, azaz a roaming az utóbbi években nagyban egyszerűsödött – különösen az Európai Unió tagállamaiban és az 1-es díjzóna egyéb országaiban. Ugyanakkor a díjak és feltételek más díjzónákban jelentősen különbözhetnek, illetve a használt díjcsomag is meghatározó, és a külföldi hálózatok minőségében is tapasztalhatunk eltéréseket. A Yettel most összegyűjtött pár hasznos tippet, hogy a nyaralás alatt ne kelljen aggódnunk a roaming miatt.

Utazás előtt tájékozódjunk a díjzónáról
Első körben érdemes tudni, hogy roamingnak az számít, amikor a hazai előfizetésünket más országban használjuk, azaz ott, a külföldi szolgáltató hálózatán mobilnetezünk, indítunk vagy fogadunk hívást vagy SMS-t. Amikor pedig az itthoni hálózatból indítunk külföldre (nemzetközi számra) hívást, az nemzetközi hívásnak minősül – akkor is, ha az EU-ba irányul –, melynek díjai nem azonosak a roamingéval.

2017 óta kedvezőbbek a roamingolás költségei az EU-ban. Ezt azt jelenti, hogy az 1-es díjzónába tartozó országokban – időszakos utazások során – nem, vagy csak bizonyos esetekben kell roamingdíjat fizetni a mobilfelhasználóknak. A hazai előfizetők ezekben az országokban alapesetben a magyarországi tarifának megfelelő feltételekkel használhatják előfizetésüket, legyen szó adat-, hang- vagy SMS-forgalomról. Ugyanakkor az Európán belüli utazás még nem feltétlenül jelenti, hogy ugyanazon feltételek mellett használhatjuk a szolgáltatásokat. Az olyan népszerű úticélok, mint Montenegró, Svájc, Szerbia vagy Törökország például a 2-es díjzónába tartoznak, ahol a roamingdíjak is magasabbak. Utazás előtt ezért érdemes előre tájékozódni az adott ország díjzónájáról, például ezen az oldalon.

A pontos díjak és feltételek mástól is függhetnek. A Yettel Prime+ tarifáiban például a belföldi korlátlan adatkeretből tarifacsomagtól függően 50 GB, 100 GB vagy korlátlan adatmennyiség használható fel az EU roaming 1-es díjzónában. Más tarifák és díjzónák esetében jó megoldást jelentenek a roaming-adatjegyek, amelyekkel biztonságosan, a költségek miatti aggódás nélkül lehet mobilnetezni külföldön.

A borsos roamingszámlától az ún. magasforgalmi limit, és a NetRoaming-figyelő szolgáltatások védenek meg. Az előbbivel előfizetésünket egy ún. magasforgalmi összeghatárig használhatjuk. Ha elérjük ennek 80%-át, SMS-ben érkezik figyelmeztetés, 100%-nál pedig a szolgáltató korlátozza a forgalmat – ez külföldön elsősorban a hívások és az SMS korlátozását jelenti, de adathasználat esetén is belép. A szolgáltatás automatikus, ezért ha előre tudjuk, hogy külföldön szeretnénk a keretnél többet mobilozni, érdemes limitemelést kérni. A NetRoaming-figyelő pedig kifejezetten az adatroaming-forgalom esetében szab meg egy felső költési határt az adott hónapra. Ez is automatikus szolgáltatás, de lemondható, illetve magasabb limit beállítására is van lehetőség.

Roamingbalesetek ellen
A mobilos alkalmazások automatikus frissítése nagy adatforgalmat generálhat, ami roaming környezetben magasabb költségekkel járhat. Érdemes utazás előtt ezt kikapcsolni a készülék beállításaiban. Ha egyáltalán nem szeretnénk külföldön használni a mobilinternetet, akkor kapacsoljuk ki az adatroamingot, vagy a teljes mobil adatforgalmat.

Azt is jó tudni, hogy külföldi hálózatra kerülhetünk akkor is, ha akár csak az idegen ország határának a közelében járunk, ami különösen akkor jelenthet gondot, ha nem EU 1-es roaming díjzónába tartozó országról van szó. Például az EU-tag Bulgáriában utazunk autóval, és a határ közelében a mobilunk a nem EU-tag Szerbia vagy Macedónia mobilhálózatára csatlakozik, ahol a 2-es, illetve a 3-as díjzóna feltételei érvényesek. Ha szeretnénk elkerülni, hogy a mobil véletlenül másik hálózatra váltson, a készüléken az Automatikus hálózatkeresést állítsuk át Kézi hálózatválasztásra.

Szolgáltatások minősége roaming során
Világviszonylatban a magyarországi hálózatok minősége és lefedettség kiemelkedő. A határokon túl azonban nem az itthoni, hanem a külföldi szolgáltatók hálózatát használjuk, így előfordulhat, hogy a szolgáltatás minősége nem a megszokott, például sok helyen nincs megfelelő térerő. De ugyanígy az újabb technológiák elérhetősége is országonként és szolgáltatónként változik, azaz míg itthon 5G szolgáltatást is elérünk, a külföldi út során lehet, hogy ez nem áll rendelkezésünkre.

Utazás előtt érdemes ellenőrizni az adott országban elérhető szolgáltatók listáját. Esetleges csatlakozási hiba esetén érdemes beállítani a manuális hálózatválasztást. Továbbá hasznos, ha telefonunkban eleve nemzetközi formátumban tároljuk a telefonszámokat, vagyis a 06 helyett használjuk a +36 nemzetközi előhívót.

Így lehet teljesen felhőtlen a nyaralás
A nyaralásra már egy új okostelefonnal felszerelkezve indulhatunk el, ha most választunk a Yettel kedvezményes készülékei közül. A Xiaomi Redmi Note 12 akár 0 Ft-ért elvihető Prime Plus+ tarifával, melynek 50 MP-es hátlapi főkamerája segít élethűen megörökíteni a nyaralás legszebb pillanatait. Emellett a bármelyik Prime+ tarifával akár 0 Ft kezdőrészlettel elvihető Samsung Galaxy A34 5G és Samsung Galaxy A54 5G készülékek víz- és porállósága igazán kötetlen pillanatokat biztosítanak az utazás során. Az ajánlatok június 28-ig, vagy a készlet erejéig érvényesek 2 év hűséggel és e-Komfort csomaggal.

További információ:  https://www.yettel.hu/roaming