iPhone SE (2022)

iPhone SE - Apple minőség elérhető áron

2022-ben jelent meg a legkisebb és egyben legkedvezőbb áron elérhető Apple-telefon, a 3. generációs iPhone SE. A megfizethetősége és maroknyi mérete ellenére, belsejében ugyanaz a processzor található, mint a jóval drágább iPhone 13, iPhone 13 Pro és iPhone 14 modellekben. Így különösen csábító lehet azok számára, akik pénztárcabarát megoldást keresnek, anélkül, hogy a teljesítmény rovására menne. Természetesen néhány kompromisszumot azért meg kell kötni, de az iPhone SE sokaknak jelentheti az ideális választást.

Kompromisszumos, de helytálló - erre számíts, ha iPhone SE telefon mellett döntesz

Az iPhone SE kapcsán a prémium specifikációk jelentős részéről le kell mondani, azonban ár-érték arányban egy rendkívül jó döntésnek minősül.  

Praktikus és kompakt méret

A modernebb almás mobilokkal szemben az iPhone SE legnyilvánvalóbb előnye a mérete. Ez a készülék az egyik legkisebb okostelefon a mobilpiacon, aminek köszönhetően egy kézzel is könnyen lehet használni. Vastagsága mindössze 7,33 mm, míg súlya 144 gramm, így a legtöbb zsebben is elfér. Hordozhatóság és a kényelem szempontjából vitathatatlan pozitívumokkal bír.

Színpontos HD kijelző

A 3. generációs iPhone SE 4,7”-os Retina HD képernyővel, 1334 x 750 felbontással és Apple True Tone színtechnológiával rendelkezik. Kis mérete szerény felbontást, 326 ppi pixelsűrűséget eredményez, ami azonban az iPhone 11 készülékének paraméterével azonos. Ha korábban nagyobb okostelefonokhoz szoktál, eleinte biztos nem lesz könnyű megszokni, de van, ami kárpótolni fog: minősége és színpontossága lényegesen jobb felhasználói élményt nyújt, mint az árkategóriában megegyező Android telefonok kijelzője.

Erős processzor

Az iOS hihetetlen tempóban pörög az iPhone SE telefonon - nem véletlenül. Az Apple A15 Bionic chipje található benne, épp úgy, mint az iPhone 13 Pro-ban vagy az iPhone 14-ben. Pont annyira gyors és érzékeny, mint amit elvárnál, ráadásul minden olyan tevékenységgel megbirkózik, mint fejlettebb és drágább testvérei. A chip másik nagy előnye, hogy hosszú évekig lehetővé teszi a zökkenőmentes használatot, mert így az SE a következő 4-5 évben garantáltan megkapja a legfőbb frissítéseket, ezáltal pedig a legtöbb új almás funkciót is.

Korrekt kamera

Az iPhone SE jó példa arra, hogy milyen egy korrekt, de különleges funkciók nélküli kamerával rendelkező okostelefon. Egyetlen lencséje 12 megapixeles, ami f/1,8-as széles látószöggel, képstabilizátorral, valamint az Apple Smart HDR 4 és Deep Fusion technológiájával rendelkezik. A 4K-s felvételek nem okoznak neki problémát, de sajnos éjszakai módban nem tudsz fotózni vele, és a portrékészítés is kimerül a fotóalany mögötti elmosott háttérben. A SE kamerája tehát határt szab a kreatív szórakozásnak, de átlagos szinten bőven megállja a helyét.

Kis teljesítményű akkumulátor, kevés tárhely

Azt az egyszerű tényt nem lehet megkerülni, hogy az iPhone SE akkumulátora átlagosnál nagyobb használat mellett (videónézés, játék, stb.) nem bír egy teljes napot, mert túl kicsi ahhoz, hogy lépést tartson az A15 Bionic chippel. Tárhely szempontból is igen csekély kvalitással bír, mindössze 64 GB belső tárhelyet kínál, ami a modern szabványokhoz képest kevésnek minősül. Természetesen utóbbi egy iCloud-előfizetéssel orvosolható, így csak ezért nem érdemes lemondani az Apple legbarátságosabb áron kapható készülékéről.

Kinek éri meg iPhone SE mellett dönteni?

Gyors, kompakt és megfizethető: a 3. generációs iPhone SE sokak számára jelentheti a tökéletes okostelefont, ráadásul a folyamatos szoftvertámogatásoknak köszönhetően, igencsak hosszú távon. Azonban csak akkor érdemes elgondolkodni rajta, hogyha a kis képernyőméret és az aksi üzemideje nem okoz kényelmetlenséget a mindennapok során.