Meter icon

Miért van rá szükség?

Ha neked is feltűnt, hogy egyre több mobil vesz körül minket, nem fog meglepni, hogy ezzel együtt az
adatforgalom is erősen megnövekedett. Még több készüléket és még több adatforgalmat pedig csak egy új
generációs hálózat tud majd kiszolgálni. Erre lesz jó az 5G.

Mivel akár tízszer olyan gyors, és akár tízezerszer annyi eszközt tud majd kiszolgálni, mint a 4G, a nagyon alacsony válaszidős hálózat nem csak a munkánkat fogja hatékonyabbá tenni, a mindennapi életünk is vele okosodik.

Miért jobb?

GYORSABB
Akár 10x gyorsabb, mint a jelenlegi 4G hálózat
VALÓDIBB
Akár fele akkora válaszidő a 4G -hez képest
HATÉKONYABB
1 millió eszközt tud ellátni 1 km²-en

Mi a különbség?

Ha csak számok érdekelnek: A sebessége megtízszereződik, késleltetése
1 milliszekundum (egy szempillantás 400-szor lassabb), és egymillió eszközt tud majd stabilan ellátni nettel négyzetkilométerenként.

Good for You

Miért lesz ez jó mindannyiunknak?

Az 5G-re épülő – ma még talán nem is ismert – szolgáltatásoknak köszönhetően biztonságosabbá és
hatékonyabbá válik az élet, az energiapazarlás kisebb, a termékek előállítása olcsóbb, a selejtek
száma kisebb lesz.

Mikorra várható pontosan?

A komplett 5G több jelentős technológiai fejlesztést és változást hoz magával, ezért a teljes rendszer több hullámban áll majd fel. A 4G - 5G átmenet fokozatos lesz. Országonként ez a mindenkori gazdasági körülmények függvénye, a Yettel azonban elkötelezett abban, hogy az 5G-ben vezető országokkal egy időben tegye elérhetővé a hálózatot. A szakértők szerint az eMBB a 2020-as évekre várható, az URLLC építése 2021-2022-től kezdődhet, míg az mMTC 2023-ban érkezik majd.

2020-2025
4g 5g

Kérdezz- Felelek

Kb. 400-szor gyorsabb mint egy szempillantás, de mindenképpen többszöröse lesz a jelenlegi LTE/4G élménynek amennyiben a forrásoldal (mobilod a kezedben vagy bármilyen 5G-s kütyüd) is támogatja azt. Az adatátviteli sebesség függ egyrészt a használat helyétól, azaz, hogy az adott helyen mennyire optimális a rádiós környezet (épületek, dombok, egyéb tereptárgyak árnyékolása például), másrészt a hálózat terheltségétől, azaz, hogy mennyien használják éppen az adott cellát. Az 5G jelentős kapacitásnövekedést jelent, ami nem is a maximális letöltési sebességben hoz érdemi változást, hanem a terhelt időszakokban: nem lesz romlás az érzékelt minőségben, hiszen az 5G egyidőben lényegesen több eszközt képes kiszolgálni.
Betartva a legmagasabb iparági sztenderdeket és cégünk irányelveit a kínálatba kerülést komoly és hosszan tartó hardveres és szoftveres tesztelés előzi meg. Így tudjuk biztosítani, hogy minden, általunk forgalmazott készülék stabil, gyors, folyamatos és biztonságos 5G kapcsolaton működhessen hálózatunkon. Aktuális kínálatunkban már most is elérhetőek az 5G képes készülékek. Emellett érdemes figyelni honlapunkat és közösségi felületeinket, hogy elsőként értesülhess a legújabb bekerülő 5G képes készülékekről.
Tekintsd meg térképünkön a Yettel 5G hálózatának országos lefedettségét.
Ez egy hagyományos mobilhálózati technológia, nem különbözik a korábbiaktól, pusztán új frekvenciatartományok nyílnak meg, rádiós oldalról pedig a 4G-re épít, azaz, a meteorológiai előrejelzéseket érintő negatív hatása nem várható.
A tudomány jelenlegi állása szerint nem, és ebben nem várható változás. A Yettel, hasonlóan a többi mobilszolgáltatóhoz betartja a vonatkozó jogszabályban előírt egészségügyi határértékeket, amik garantálják azt, hogy az egészségre ne gyakoroljon negatív hatást a kiváló mobilhálózat létrehozásához szükséges elektromágneses sugárzás. Az 5G technológia alapjait tekintve nagyon hasonló a 4G-hez. Hamarosan az 5G országos bevezetését és a jövőbeni forgalom kiszolgálását támogatandó új frekvenciasávok is megnyílnak. Ezek a frekvenciasávok egészségügyi hatásukat tekintve megegyeznek a már használatban lévő 4G-s sávokkal, így hasonlóan a 4G-hez az egészségügyi határértéken belül nem okoznak egészségügyi károsodást.Egyszerűen, de részletesebben és tudományos alapon itt.
Azt már tudjuk
mit tud az 5G