Telefon összehasonlítás

Hasonlítsd össze a kiszemelt készülékeket és válaszd ki a legjobbat!

Hogyan tudod összehasonlítani? 

A mobiltelefon-listaoldalakon a készülékeknél, a ‘Megnézem’ gomb felett,

  • pipáld be az ‘Összehasonlítás’ lehetőséget (összesen 3 készüléket tudsz kiválasztani és összehasonlítani);
  • alul kattints az ‘Összehasonlítás’ gombra vagy mobilon a képernyő alján a nyíl gombra,

és már látod is a készülékeket minden fontos paraméterükkel együtt.  Ugyanezt az összehasonlítási lehetőséget a készülékek termékoldalán is megtalálod. 

Megnézem a készülékeket

Telefon összehasonlítás

Telefon összehasonlítás mobil

 

Ezenkívül az összehasonlításnál már a tarifa típusát is ki tudod választani, így lehetőséged van leellenőrizni, hogy egyes készülékek melyik díjcsomaggal és mennyibe kerülnek. 

Megnézem a készülékeket

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe telefonok összehasonlításakor

Egy telefon kiválasztásakor rengeteg személyes igényt figyelembe kell venni. Tekintve, hogy mindenki a saját preferenciái szerint alakítja a szempontrendszerét, az alábbiakban bemutatott döntési faktorok priorizálást rád bízzuk, de fontos, hogy az egyéni elvárásaidnak megfelelően rangsorolj!

1. Operációs rendszer

Az operációs rendszer kulcsfontosságú szerepet játszik a telefon funkcionalitásában. Napjaink két legnépszerűbb és leginkább elismert oprendszere az Android és az iOS, amelyek körül mindig parázsviták alakulnak ki. Egy telefon kiválasztásakor ezeket jobb félretenni, és egyedi szempontok szerint mérlegelni a kettő rendszer előnyét és hátrányát.
Az Apple iOS stabilitása, gördülékenysége és megbízhatósága már a kezdetek kezdete óta vitathatatlan. Általánosságban véve jobb optimalizációval és hosszabb szoftvertámogatással rendelkezik, azonban egy sokkal zártabb rendszert kínál, amelybe kizárólag az iPhone-felhasználók nyerhetnek betekintést, és amelyben minden paraméter a gyártó által van megszabva.
Az Android ennél sokkal rugalmasabb konstrukció, mind a készülékkínálat, mind a telefonok beállításainak tekintetében. Ezért, akinek a személyre szabottság kizárólagos előnyként jelenik meg a szempontjai között, jobb, hogyha nagy ívben elkerüli az Apple-termékeket és az iOS-t.

2. Processzor

A mobilok zökkenőmentes, gyors és hatékony működéséért a chipsetek, közismertebb nevükön a processzorok felelnek. Napjainkra a típus és a sebesség szempontjából is több lehetőség közül választhatsz, amikor a neked optimális teljesítménnyel bíró készüléket keresed. Jelenleg a Qualcomm Snapdragon és az Apple A-sorozatú chipjei számítanak a piac legjobb minőségű termékeinek, de átlagfelhasználóként a MediaTek processzorok is megfelelő teljesítményt biztosítanak.

3. Kijelző típusa és mérete

Az okostelefonok használati idejének növekedésével a képernyőidő is fokozatosan emelkedik. Így nem meglepő, hogy a kijelzővel kapcsolatos paramétereknek egyre nagyobb szerepe van, amikor új készülék után nézel.
Ebben az esetben két szempontot érdemes összehasonlítani mobil és mobil között, mégpedig, hogy:

  1. típusa szerint LCD vagy AMOLED-képernyője van;
  2. méretét tekintve képes-e kiszolgálni az egyedi igényeinket?

Míg előbbi esetében érdemes az AMOLED-kijelzőket favorizálni (szebb és pontosabb színeket használ, kevésbé fárasztja a szemet, és az akksi élettartamát is növeli), addig utóbbi erősen szubjektív kérdés.
Manapság standard méretnek a 6” és 7”-os képernyők számítanak - amik szuperül használhatók játékra, tanulásra és akár munkavégzésre is -, de akad példa kisebb kijelzővel tervezett telefonokra is, amik inkább a kompaktságuk és praktikumuk miatt előnyösek.

4. Akkumulátor üzemideje

Amióta az okostelefon a mindennapjaink szerves részévé vált, illetve egyre jobb hardveres feltételeknek felel meg, az akkumulátorok kapacitása és élettartama sokat nyom a latba, amikor két mobil közül ki kell választani a nekünk ideálisabbat. Ma már alapszabály egy minimum 3500 mAh és 4000 mAh közötti teljesítménnyel bíró készülék, de ha ennél is stabilabb megoldásra vágysz, akkor inkább egy 4500 mAh-es vagy egy 5000 mAh-es mobilt érdemes megvásárolnod. Ezek a modellek átlagos felhasználási igény mellett akár napokig is bírják a strapát töltés nélkül.

5. Belső tárhely

Az okostelefonok korábbi generációi sokáig lehetőség biztosítottak arra, hogy microSD-kártyával bővíteni tudjuk a készülék memóriáját. Ez a funkció ma már egyre inkább kikopik, így kizárólag a belső tárhelyre hagyatkozhatsz. Természetesen ebből a szempontból is nagyon vegyes, hogy ki az, aki megelégszik egy 64 GB-os mobillal, és ki az, akinek minimum a 128 GB-ra, 256 GB-ra vagy 512 GB-ra is szüksége lesz, de alapvető kiindulási pont, hogy a fotózás, videózás szerelmeseként vagy gamerként minél nagyobb belső tárhellyel rendelkező eszközt válassz magadnak a telefon gördülékeny működéséhez.

6. Kamerarendszer

Egy okostelefon mára már egyre kevésbé kommunikációs eszköz, inkább a mindennapi menedzsment és az instant pillanatok megörökítésének készüléke. Nem véletlen, hogy a kamerák száma és minősége egyre jelentősebb döntési tényezővé válik.
Megfigyelhető, hogy a gyártók a mobilok hátuljára egyre több lencsét is felszerelnek, ami sokoldalú fotózási élményt tesz lehetővé: a nagy látószögű felvételektől a portré és éjszakai képek készítéséig. A fotók részletgazdagsága azonban nem a lencsék számától, hanem azok színvonalától függ, ami a megapixelek számában keresendő.
Amennyiben sikerül ezt a kettő dolgot szétválasztani, biztos lehetsz benne, hogy a fotózáshoz is optimális készüléket választasz.

7. Design

Végül, de nem utolsó sorban, amikor megversenyeztetsz két telefont, a design is döntő szereppel bír. Tény, hogy ez a szempont kifejezetten szubjektív, de ha egy hosszú távra is hű társ megtalálása a cél, akkor bizony az ilyen típusú szükségleteidet is fontos, hogy figyelembe vedd.
Ebben az esetben ajánlott megnézni a készülék méretét, színét, formáját, képarányát és anyagát. A csúcskategóriás mobilok ma rendszerint üveg hátlapot kapnak, ami kimondottan szofisztikált a műanyag- és fémházakkal szemben. Viszont az esztétikum akkor nem lehet fókusz, ha a hétköznapok praktikumát felülírja.

8. Ár

Miután pontosan tudod, hogy mit vársz el egy telefontól, sokkal könnyebb azt is meghatározni, hogy milyen árkategóriában érdemes nézelődni. Hiába egy prémium készülék, hogyha nem használod ki a szerteágazó funkcióit és a teljesítményét, akkor jó eséllyel csak elherdálod a pénzedet.
Amikor viszont mindent a mobilodon keresztül intézel - a csekkbefizetéstől a munkahívásokig -, az életednek nem ezen a pontján érdemes spórolni. Bárhogy is van, a legfontosabb, hogy alaposan és tudatosan felmérd a felhasználói szokásaidat, és minden esetben azok tükrében dönts.  

Legtöbbet összehasonlított készülékek: 

iPhone 13 és iPhone 14 összehasonlítás

iPhone 14, iPhone 14 Plus és iPhone 14 Pro összehasonlítás 

Samsung Galaxy A54 5G és Samsung Galaxy A34 5G összehasonlítás 

Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12S és Xiaomi Redmi Note 12 PRO 5G összehasonlítás 

Samsung Galaxy A14 és Samsung Galaxy A23 összehasonlítás