Tabletek

Tabletek és táblagépek a Yettelnél


A tabletek évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a rendkívül sokrétű és színes felhasználási lehetőségeiknek köszönhetően. Bár ezidáig sokan szkeptikusan álltak a táblagépek létjogosultságához, ez a felfogás mára teljesen átalakulóban van - hála azoknak a technológiai fejlesztéseknek -, amelyek által minden korosztály igényeit képesek kielégíteni. Legyen szó szórakozásról, munkáról vagy tanulásról (a legkisebbektől a legidősebbekig), egy tablet bárkinek segíthet megtalálni a számításait.

Tablet, laptop vagy okostelefon?

A táblagépeket sokáig kétkedve fogadta a nagyközönség, mert teljesítményükben nemigen haladták meg egy okostelefon kapacitásait, míg a laptopok tudásától messze elmaradtak. A tabletek előnyeit korábban csak a nagyobb képernyőméretben és a kényelmes hordozhatóságban látták, ami miatt, ha valaki egy “tablet vagy laptop” típusú döntéshelyzet előtt állt, egyértelműen az utóbbinak szavazott bizalmat.

Az elmúlt években viszont a gyártók jelentős mértékű fejlesztéseket végeztek azért, hogy mindenki képes legyen elismerni a táblagépek piaci szerepének egyedülállóságát. Ennek köszönhetően a mai csúcskategóriás készülékek már PC-módban is használhatók, miszerint a telefonos nézet helyett, bárki “mini számítógéppé” alakíthatja a tabletjét. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy így a táblagépek napjainkra sokkal komplexebb munkafolyamatok elvégzésére, illetve komolyabb szoftverek futtatására is alkalmassá váltak.

A végeredmény tehát magáért beszél: megszülettek a könnyen hordozható, optimális képernyővel rendelkező, megfelelő kapacitású elektronikai eszközök, amelyeknek bizonyos típusaik billentyűzettel és érintőceruzával is kiegészíthetők, miközben nagyobbak egy okostelefonnál, de kisebbek és könnyebbek egy notebooknál vagy laptopnál. Ezek után valóban kérdéssé válik, hogy például a felsőoktatási tanulmányok alatt vagy az irodai meetingek során milyen készülék jelent nagyobb előnyt a praktikum-komfort-hasznosság szempontjából. 

A táblagépek további kiemelkedő előnyei

Nagy kijelzőméret és hosszabb üzemidő

Ahogyan arról korábban is szó esett, a táblagépeket sokan választják a nagyobb kijelzőjük miatt, mert alacsonyabb felbontás esetén is gyönyörű képet adnak. Így kifejezetten élménydússá varázsolják az utazás alatti film-, mese- és sorozatnézés perceit. Továbbá sokkal hosszabb üzemidővel működnek, ezért egy sokáig tartó kirándulás vagy repülőút során sem kell attól tartani, hogy konnektor hiányában használhatatlanná válnak. Amennyiben mégis lemerülnének - a laptoppal ellentétben - powerbank segítségével könnyűszerrel fel lehet őket tölteni, akárcsak egy mobiltelefont. 

Ventilátor hiánya

A tabletek még egy hatalmas előnye a laptopokkal szemben a ventilátor hiánya. Mindenki tapasztalta már, hogy a legtöbb ölben tartott laptop egy idő után kellemetlenül felforrósodik. Tekintve, hogy a táblagépek nem használnak ventilátort a saját hűtésükre, a több órán át tartó használatuk után sem kell hasonló problémától aggódnunk.

Ár-érték arány

A tabletek ár-érték arányban sokáig nem számított vonzónak. Napjainkban azonban több jó minőségű, munkaeszközként is tökéletesen funkcionáló típus is elérhető a piacon, amelyek olcsóbban beszerezhetők, mint egy laptop. Természetesen azzal mindig érdemes előre számolni, hogyha a táblagép mellé extra tartozékokat is szeretnénk vásárolni.

Fontos: a tabletek árait jelentős mértékben befolyásolja a kijelző mérete.

A tablet kiválasztásának legfontosabb szempontjai

A tabletvásárlás előtt érdemes néhány technikai specifikációt figyelembe venni, és ezáltal személyre szabni a választást. A következő szempontokat célszerű mérlegelni:

Funkció és felhasználási mód

Minden választás alapja a személyre szabottság és a felhasználási mód. Ezért egy tablet beszerzése előtt is ajánlott pontosan meghatározni, hogy milyen feladatok elvégzéséhez keressük az optimális típust. Böngészéshez, játékhoz, filmnézéshez, esetleg grafikai munkához? A kérdés megválaszolása segít megtalálni, hogy elsősorban milyen funkciókat keressünk egy tabletben. 

Méret és kijelzőtípus

A tableteket kisebb-nagyobb méretben is be lehet szerezni. Különböző változataik 7-12 colos kijelzőkkel is kaphatók – személyes preferencia kérdése, hogy kinek és melyik lesz a jó választás. A kisebb modellek mellett szól a nagyon könnyű súlyuk, a nagyobb típusok viszont a munka és a tanulás szempontjából is sokkal kényelmesebbek.

A tableteket két kijelzőtípussal gyártják: LCD-vel (Liquid Crystal Display) és OLED-del (Organic Light-Emitting Diode). Míg az előbbiek olcsóbbak és kevésbé élesek, addig az utóbbi kategóriába tartozó kijelzők nagyon magas kontrasztarányt és élénk színeket biztosítanak. Épp ezért az OLED-kijelzővel gyártott táblagépek a magasabb minőség miatt drágábbak.

Tárhely

A tabletek között vannak kisebb és nagyobb tárhellyel rendelkező típusok is; kapacitásuk 16 GB-tól akár 1 TB-ig is terjedhet. A felhasználási cél segíthet az ideális döntés meghozásában: ha csak a mindennapos böngészéshez keresünk egy hű társat, biztos, hogy egy kisebb tárhellyel rendelkező táblagép is elegendő lesz, de ha az igényeink szerint tanuláshoz, munkához és egyéb tevékenységeinkhez is használni szeretnénk, mindenképp egy nagyobb memóriával rendelkező eszköz beszerzése javasolt.

Operációs rendszer

Egy táblagép operációs rendszere jelentős mértékben meghatározza az eszköz képességeit – például milyen alkalmazásokat támogat és futtat le, illetve milyen más eszközökkel képes a zökkenőmentes működésre. Napjaink legnépszerűbb operációs rendszerei közé az Androidot, az iOS-t és a Windows-t soroljuk.

Értelemszerűen mindenkinek azt a verziót érdemes kiválasztani, ami kompatibilis lehet a további okoseszközeivel. Tehát egy Apple-felhasználónak valószínűleg egy iPad lesz a megfelelő döntés. 

Fedezd fel a Yettel választékát!

Mint láthatjuk, a tabletek és táblagépek rengeteg módon használhatók, arról nem beszélve, hogy mostanra a teljesítményük szerint sem könnyű megkérdőjelezni a relevanciájukat. Egyedülálló, praktikus és komfortos eszközök, amelyek bárhová és bármikor elkísérnek minket, akkor is ha szórakozni, dolgozni szeretnénk vagy a mindennapos teendőinket intéznénk pár kattintás alatt.

A Yettel választékában a legnépszerűbb tabletmárkáktól egytől egyig találsz egy árban, funkcióban is ideális készüléket – állítsd össze a saját szempontrendszered, majd találd meg az igényeidnek megfelelő típust! A Yettel Prime+ csomagokkal most több táblagép akár 0 Ft-tal hazavihető: fedezd fel a kínálat minden lehetőségét és bátran élj vele!