Vízálló mobiltelefonok

Vízálló mobilok


Akár extrém körülmények közé, akár csak a balesetek elkerülése végett, egy vízálló telefon mindig jó ötlet. Szerencsés az, akivel nem fordult még elő életében, hogy egy óvatlan pillanatban kicsúszott a kezéből, vagy éppen a zsebéből a telefon, pont egy tócsa, vagy éppen a fajansz felett. Egy vízálló telefon beszerzésével nemcsak önfeledten készíthetünk tengerparti, vagy akár vízalatti képeket, de a mindennapok során is nagyobb nyugalmat biztosít a tudat, hogy egy kiadós eső vagy éppen egy pocsolyába ejtés sem tehet kárt a telefonunkban. 

A vízálló mobiltelefonoknak azonban több változata is van, strapabírósági osztályzás alapján különböző szinteket különböztethetünk meg. Az úgynevezett IP védelem kódszáma egyszerre mutatja meg a telefon ütésállóságát és vízálló képességét. Azt, hogy mennyire vízálló egy telefon, az IP kód második számjegye mutatja meg, az egyáltalán nem vízálló telefonoktól kezdve találhatunk fröccsenő víz ellen védetteket, ideiglenes vízbemerítést kibiróakon keresztül akár nyomás alatt, hosszú ideig vízálló telefon fajtákat is. Ez utóbbi 8-as kódszámot kapott, így ha egy IP kód 8-ra végződik, biztosak lehetünk abban, hogy telefonunk akár víz alatti fotózásra is alkalmas, azonban ha csak 1-esre, akkor maximum a kondenzáció és páralecsapódás nem árt neki.

Korábban még elég ritkák voltak azok a készülékek, melyeket nem kell féltve óvni a mindenféle portól és folyadéktól, és amiket találhattunk is elvétve, azok is kimondottan bumfordinak számítottak. Manapság már nem kell kimondottan “strapatelefonok” között keresgélnünk, ha egy valóban vízálló mobilt szeretnénk vásárolni, ugyanis napjainkban a fejlettebb telefonok már többnyire mind IP-68-as besorolással rendelkeznek, ezeket bátran víz alá meríthetjük, ha ahhoz van kedvünk. A modern telefonoknál tehát nem kell lemondanunk a stílusról és az esztétikumról, akkor sem, ha vízálló, vagy netalántán ütésálló telefonra vágyunk.