Powerbank

Powerbank


Hogy mi az a powerbank?

A powerbank hordozható áramellátás, vésztöltő (külső akkumulátor néven is ismert).  Akkumulátorral üzemelő készülékek, például mobiltelefonok, tabletek és más hasonló eszközök feltöltésére használhatjuk például USB kábelen keresztül, de akár vezeték nélkül is. Lényegében tényleg nem más, mint egy nagy kapacitású külső akku, amit  elektromos hálózatról tudunk feltölteni és magunkkal vinni arra az esetre, ha valamelyik elektromos eszközünket tölteni kell.

Különböző formájúak és méretűek, és sokféle igényt is kielégíthetnek. A mobiltelefonoktól kezdve a fejhallgatókig, a hordozható hangszórókig,  MP3-lejátszókig szinte mindent feltölthetünk egy powerbank segítségével. Mindenkinek szüksége lehet rá, ha épp nincs nálunk töltő.


Power bank típusok

Két fő típust említhetünk: univerzális vagy normál és vezeték nélküli.

Normál, kábeles power bank
Ezeket a vésztöltőket általában egy szabványos USB töltővel tölthetjük fel. A töltöttségi állapotot jelölheti kis LED lámpák sora vagy egyszerű kijelző is, amely jelzi a töltöttségi szintet. Általában micro-USB csatlakozót használnak áramforrásként. A teljes töltöltöttségi szint elérése után pedig más eszközök töltésére is használható.  Létezik olyan modell is, amire több eszköz is csatlakoztatható és tölthető egy időben.

Vezeték nélküli, wireless power bank
Lehetőség van olyan powerbank-ket választani, amelyek saját magát szabványos USB-forrásból tölti fel, de alkalmas telefonokat és más vezeték nélküli töltésre képes elektronikus eszközöket vezeték nélkül is tölteni. Ezek a vésztöltők a Qi szabványt használják, amelyet gyakorlatilag minden vezeték nélküli töltéssel rendelkező elektronikus eszköz átvett. A használata rendkívül egyszerű és persze kényelmes. A feltöltendő elektronikus eszközt csak ráhelyezzük a powerbank-re. A vezeték nélküli töltési funkció bekapcsolásához általában egy gombot kell megnyomni, és az eszköz akkumulátora más töltődik is.

A powerbank mellett különböző kifejezések, például hordozható töltő, gyorstöltő, hordozható telefon töltő, külső akkumulátor, külső akkumulátor stb., De mind ugyanarra az eszköztípusra utalnak.  Mivel nem mindig lehet hálózati áramforráshoz jutni minden alkalommal, amikor egy mobiltelefon vagy más akkumulátoros eszköz lemerül, ezek a vésztöltő nagyon hasznosak, különösen utazás közben.

Hosszabb utak alkalmával mindenképp javasolt, hogy legyen nálunk egy powerbank.