5G és IoT: a legmodernebb mobilhálózat és a Dolgok Internete

Az ötödik generációs mobilhálózat minden eddiginél nagyobb átviteli sebességet tesz lehetővé, de nem csak ennyi az előnye. Az 5G különleges technológiai háttere már nem csak az emberek közötti kommunikációt turbózza fel, hanem lehetőséget ad arra is, hogy okos eszközök, szenzorok, az otthonunkat és a városainkat figyelő automata megoldások emeljék új szintre az élet minőségét.
 

Cikkünkben azt mutatjuk be, hogyan használhatjuk mindennapjainkban az 5G előnyeit és milyen modern eszközök, alkalmazások jelennek meg az új hálózat támogatásával.


Mi az 5G?

Első látásra már az elmúlt 4-5 évben használt, 4G-s telefonok és egyéb eszközök internetkapcsolata is gyorsnak tűnhetett, főleg annak fényében, hogy a mobil-korszak hajnalán még egyáltalán nem lehetett a telefonáláson és szöveges üzenetek küldésén másra használni a készülékeket. Amikor azonban megjelentek az érintőkijelzős okostelefonok, szükségessé vált, hogy egyre újabb mobilhálózati technológiákat fejlesszenek, hiszen a készülékeken lehetőség nyílt képek, hangfájlok, videók küldésére és fogadására, majd pedig elterjedt a videóchat és a streaming.

Az  újabb tartalomtípusok egyre komolyabb sávszélességet igényeltek, így aztán a 2G/EDGE után hamarosan következett a 3G, később pedig a 4G/LTE hálózat. Alapvetően már egy 4G-s telefonon is jó hatásfokkal működik a legtöbb elérhető szolgáltatás: nézhetünk online videót, hanggal és képpel cseveghetünk akár többekkel egyszerre és így tovább. De egyre több olyan helyzet adódhat, amikor ez már nem elég.

Nézzünk néhányat!

Talán előfordult már, hogy valaki egy koncerten szerette volna feltölteni az ott készült rövid videókat Instagramra, képeket Facebookra, vagy egyszerűen csak közvetíteni valakinek, aki nem lehet ott - és nem sikerült, vagy csak lassan, akadozva működött minden. Ennek az oka, hogy a 4G hálózat egy-egy mobil cellában (tehát egy adótorony környezetében) könnyen betelhet, ha egyszerre sokan használják. Az 5G által használt rádiófrekvenciás sáv azonban sokkal nagyobb teherbírással rendelkeznek, ezért még ilyen esetekben is ritkábban tapasztalható lassulás vagy kiesés. És itt még nem is beszéltünk a mobilnetet használó gépekről, de erre hamarosan visszatérünk.

A 4G hálózat másik problémája lehet a késleltetés. Ugyan átlagos feladatoknál, például internetes böngészésnél nem érezhető, de akkor már igen, ha valamilyen online játékot futtatunk, és az általunk kiadott parancsot a karakterünk több másodperces késéssel teljesíti. Ugyanez professzionális alkalmazásokban is gondot jelenthet, de a nagyobb felbontású streamelt videóknál is időbe telhet, amikor "beletekerünk" a filmbe és újra tud indulni. Az 5G hálózatok elméleti késleltetése 10 ezredmásodperc alatt marad, ami emberi érzékekkel már fel sem fogható.


A Dolgok Internete: mi az az IoT?

Míg néhány évtizede szinte csak a számítógépek tudtak adatkapcsolatot felépíteni, később megjelentek az okostelefonok, tabletek, de manapság napról napra egyre több eszköz csatlakozik önállóan is az internetre. Okosórák, egészségügyet monitorozó kütyük, távolról ellenőrizhető biztonsági kamerák és okos kapucsengők, a lakások hőmérsékletét és egyéb elemeit figyelő és szabályzó szenzorok - és ez még csak a lakossági használatban lévő eszközök sora.
Adatkapcsolatot használnak ugyanis az egyre okosodó ipari létesítmények távolról vezérelhető és irányítható elemei, a városok közlekedését figyelő és szabályozó eszközök, az automata funkciókkal felruházott járművek és megannyi egyéb.

Ahhoz viszont, hogy ez a sok-sok eszköz mind zavartalanul tudjon kommunikálni (és ehhez ne kelljen vezetékek erdejével beborítani a Földet), egy olyan adathálózat szükséges, amelyben megfér egymás mellett az emberi és gépi kommunikáció. Az 5G ebben nyújt igazán nagy előrelépést: úgy lesz gyorsabb a telefonunkon, tabletünkön és egyéb eszközeinken a böngészési, multimédiás és játékélmény, hogy közben gépek és szenzorok szó szerint milliói "beszélgetnek" egymással ugyanezeken a frekvenciákon.

Az IoT az Internet of Things, magyarul a Dolgok Internete rövidítése, és minden ilyen, internetre kapcsolódó eszköz gyűjtőneve. IoT eszköz az okos termosztát, amellyel akár még út közben, egy mobilapp segítségével megadhatjuk, hogy mire hazaérünk, legyen 23 fok a lakásban. Ugyancsak ilyen a fitneszkarkötő, amely sportolás közben továbbítja az élettani adatainkat az azokat elemző szolgáltatáshoz. Emellett pedig sok-sok olyan "internetező kütyü" dolgozik már most is, amelyeket talán észre sem veszünk, ám a működésük segít abban, hogy biztonságosan, kényelemben élhessünk.


IoT a mindennapokban: alkalmazási lehetőségek


Okos kütyük a lakásban

Az okosotthon fogalma ma már nem csak azt jelenti, hogy mi magunk okosan használjuk az elérhető eszközöket. Egyre több olyan megoldás létezik, amellyel automatizálhatunk vagy előre beállíthatunk folyamatokat. Az okos ajtócsengők a mobilunkra küldenek értesítést, ha nem vagyunk otthon, de valaki becsenget - egyes modellek akár arra is képesek, hogy képet mutassanak az illetőről, vagy hangban kommunikálhassunk vele, például elmondhassuk a futárnak, hová tegye a csomagot, vagy jelezhessük a szomszéd gyereknek, hogy Pistike nem lesz otthon hatig.

A lakásban elhelyezett biztonsági kamerák valós idejű képet és akár hangot közvetíthetnek a telefonunkra, és ma már olyan speciális eszközök is vannak, amelyeknek változtathatjuk a látószögét vagy alkalmasak kétirányú kommunikációra - az otthon hagyott macskát például követhetjük a lakásban és a hangunkkal nyugtathatjuk meg, ha már nagyon hiányoznánk neki. És igen, léteznek már távolról vezérelhető és automatizált macskaetető- és itató IoT eszközök is.


Egészségügy és távsegítség

Ez a technológia segíthet az idősek és betegek kezelésében, figyelésében is. Az életfunkciókat figyelő karperecek bármikor azonnal jelezhetnek családtagnak, vagy akár mentőknek, ha valamelyik adatot kritikusnak érzékelik, de egyes kütyük észlelik azt is, ha viselőjük elesik vagy sokáig nem mozdul. A saját életfunkcióinkat monitorozó okosórák és egyéb apró eszközök összegyűjtik az élettani adatainkat, a vérnyomástól a pulzusszámon át a véroxigén-szaturációig sokféle információt tudnak elemezni, és a kapcsolódó szolgáltatásban tárolni, amelyeket akár a háziorvosnak is meg tudunk mutatni, kiváltva ezzel sok hosszadalmas megfigyelést.


5G az iparban

És persze a munka világában is ezernyi felhasználási terület várja az újabbnál újabb IoT eszközök megjelenését. Egy modern üveg- vagy fóliaházban szenzorok jelzik a levegő páratartalmát, a hőmérséklet változását vagy akár a termőföld összetételének alakulását, a raktárakból percre kész adatok érkezhetnek arról, mikor fogy el egy polcról a termék. Szenzorok küldenek adatokat a közlekedési lámpákból a forgalom változásáról, hogy akár emberi közbeavatkozással, akár mesterséges intelligencia segítségével dinamikusan lehessen változtatni a lámpák áteresztési sűrűségét csúcsforgalomban vagy épp éjszaka. És szintén IoT eszközök dolgoznak az önvezető, vagy vezetést segítő járművekben, hogy összehangolják a sebességet a lámpákkal, megtervezzék a legjobb útvonalat vagy előre értesítést kapjanak egy balesetről.


5G a Yettel kínálatában: így használható ki az új hálózat

Ha okostelefonnal vagy tablettel szeretnénk az 5G hálózatra kapcsolódni, egyszerű dolgunk van: olyan készüléket kell választani, amely kompatibilis az 5G-vel, és ilyenből már egyre több elérhető, nem csak a csúcskategóriában, de megfizethető szinten is. Emellett pedig egy olyan tarifacsomag szükséges, amely szintén támogatja az egyre bővülő lefedettséggel rendelkező 5G hálózat használatát, ez a Yettelnél most a Prime+ csomagokat jelenti.

Az otthoni 5G hozzáféréshez az OtthonNet előfizetés áll rendelkezésre, amely korlátlan belföldi adatforgalommal és a maximális elérhető letöltési sebességgel jár, valamint 5G router bérlését is tartalmazza. Egy ilyen megoldással nem csak az otthoni számítógépek és mobilok csatlakozhatnak könnyen a routerhez (és egymáshoz), de a lakásban található összes eszköz is gyors, akadásmentes kijáratot kap az internetre az okos termosztáttól a távirányítható robotporszívóig.

Az OtthonNet használatával megszabadulhatunk a lakást behálózó vezetékek legtöbbjétől, ráadásul a kapcsolatot biztosító router beüzemelése is nagyon egyszerű, akár szakember nélkül is elvégezhető. Extra funkcióként még azt is megtehetjük, hogy az OtthonNet Bárhol Mód aktiválásával havonta akár 10 napig magunkkal vigyük a routert - és ezzel a teljes internet-hozzáférésünket, így egy másfél hetes belföldi nyaralás vagy családlátogatás idejére sem maradunk nagysebességű, megbízható adatkapcsolat nélkül.

Nézd meg Otthoni internet csomagjainkat


Az 5G már itt van és még tartogat meglepetéseket

Jól látható, hogy az 5G mobilhálózat már komolyan elkezdte terjeszkedését. Magyarországon a Yettel hálózatában egyre több településen és területen van 5G lefedettség, és a technológia természetesen alkalmas arra, hogy ahol még nem elérhető, ott automatikusan, akadás nélkül 4G-re vált. Hamarosan az ország legtöbb területén már lesz 5G kapcsolódási lehetőség, de a földrajzi terjeszkedés nem minden.

A technológia ugyanis még nem használja ki teljes elméleti lehetőségeit, a hálózati eszközök gyártói még a mainál is gyorsabb, több funkcióval rendelkező megoldásokon dolgoznak. Emellett pedig bővül az 5G-hez kapcsolódó eszközök köre: ma még csak kísérleti szinten működhetnek például önvezető autók, de a közeljövőben egyre több helyen jelenhetnek meg olyan járművek, amelyekben alapesetben már nem kell törődnünk a vezetéssel. Ugyancsak segíti az 5G a mesterséges intelligenciára épülő segédek fejlődését, a távmunka kényelmét és elterjedését vagy a távoli egészségügyi beavatkozások hatékonyságát. A lehetőségek határtalanok - érdemes minél előbb csatlakozni!

Ismerd meg a Yettel hálózatát

Szerző:

Bátky Zoltán
informatikai és távközlési szakújságíró, szerkesztő